Louisiana-priest-810x500.png

Kňaz z Louisiany predniesol plamennú kázeň o Božom súde len niekoľko dní pred smrteľnou autonehodou

249
Kultúra života

Otec Mark Beard, farár v katolíckom kostole svätej Heleny v Amite v štáte Louisiana, ktorý v stredu 2. augusta tragicky zahynul pri autonehode, predniesol strhujúcu poslednú homíliu o potrebe neospravedlniteľne prijať a žiť podľa katolíckej viery s výhľadom na deň, keď budeme stáť pred Božím súdom.

“Vy a ja sa musíme prestať ospravedlňovať za to, že sme katolíci. Musíte sa naučiť svoju vieru … musíte poznať pravdu a ja’vám poviem, že nebudem stáť pred Ním a hovoriť: ‘No, Pane, ja by som to rozdal, ale viete, bude’odstrčenie,’ pretože teraz je ten hriech’na mne.

“Ja’mám svoju vlastnú sadu, môj brat a sestra Kristovi; ja’nebudem horieť pre iného. Takže je’pre mňa dôležité, aby som vám povedal pravdu. Môžete si vybrať, čo chcete, a zvyšok zahodiť, ale nikto’mi nebude pribíjať nohu k podlahe a hovoriť mi …, že ste jednoducho’nepovedali to, čo bolo pravdivé.

“Mojou úlohou je nadhadzovať. Či sa toho chcete chytiť alebo nie, je na vás."

Otec Beard na adresu bežných námietok voči učeniu Cirkvi o potratoch, ktorými sa oháňajú “katolícki “politici a voliči, povedal: “Povedzte mi ako katolíkovi, či existujú výnimky z potratov, ako napríklad znásilnenie a incest? Absolútne nie, neexistujú žiadne výnimky.”

“Myslíte si, že v čase Krista sa znásilnenia a incesty nevyskytovali?"” vyzval Beard."“Myslíte si, že sa to nedialo?”

“Nemôžete mať oboje,” zdôraznil. “Keď ide o potrat, je to”zlo samo osebe. A faktom je, že keď vám ľudia ako katolíkom hovoria, ‘ ‘ Je mi ľúto, otče, ale ja jednoducho nie som človek, ktorý sa venuje len jednej téme’ … Takže mi hovoríte, ‘ No, otče, má dobrú diplomatickú politiku, má dobrú ekonomickú politiku’.’

Voči týmto argumentom Beard povedal o politikoch, ktorí sú za potraty: “Nemáte politiku; vaša politika je zabíjať deti. Takže si myslíte, že dobrý Pán’požehná vašu ponuku a dopyt, veríte, že vaša hospodárska politika bude fungovať, keď budete zabíjať jeho deti? Takže keď sa vás dobrý Pán opýta: ‘Otče Marku, kde sú moje deti?"’, moja odpoveď bude znieť: ‘No, viete, musím vám povedať, že prezident mal dobrú hospodársku politiku, je to’celkom dobrý diplomat.”

“O to’ide. Všetky veci prichádzajú skrze Krista,” pripomenul Beard veriacim.

Kňaz potom vyzval svojich poslucháčov na typické výhovorky používané na ospravedlnenie antikoncepcie. “Koľkokrát počujem ľudí argumentovať … my’jednoducho nie sme pripravení mať deti,” povedal. “Keď začnete používať tabletky alebo nejaký druh antikoncepcie, kladiete niečo medzi seba a svojho manžela. ‘Povedal som vám, aby ste išli a množili sa” … On je Bohom ekonomiky; ak chce byť schopný podporovať vás a vaše deti, tak to urobí. Aby sme sa my dvaja postavili na jeho miesto a povedali mu, že takto to bude, tak’mu hovoríte, že’je dôležitejšie, ako to urobíme my, než ako to urobíte vy.”

“Môžete sa rozčuľovať, môžete sa hnevať, môžete kopať svojho psa; ja’vám teraz hovorím, že’to je učenie Cirkvi. Musíte sa rozhodnúť, či ste’vo vnútri, alebo či ste’mimo; nemôžete’chodiť po plote."”

Odpovedajúc na zmätok týkajúci sa katolíckeho morálneho učenia, ktorý niektorí pociťujú kvôli výrokom pápeža Františka, Beard povedal: “Nezáleží mi na tom, čo František hovorí alebo nehovorí. Záleží mi na tom, kde pristaneš. Záleží mi len na vašej duši. Prestaňte sa starať o to, čo povie alebo nepovie, prestaňte sa starať o to, čo povie alebo nepovie Joe. Jediné, na čom záleží, je tvoja duša."”

Dvojnásobne zdôrazňujúc dôležitosť pamäti na účet, ktorý musí duša po smrti skladať Bohu, kňaz prosil: “Nechápeš, že neexistuje žiadna výnimka, keď si’pred ním. Neexistuje’žiadna arbitráž, neexistuje’žiadne sprostredkovanie … Prosím, pre lásku Božiu, pamätajte na to, v nanosekunde, keď vy a ja zomrieme, v nanosekunde, predtým ako ľudia odídu od vašej postele, predtým ako odídu nasadnúť do svojich áut, ste už odsúdení a ste’buď v nebi, v pekle, alebo v očistci. To je všetko, to je hotové. A nič iné … A to’na celú večnosť.”

“Nemôžete si’vybrať. Buď je On’veľký ‘Ja som’, alebo nie je. Nemôžeš’behať na obe strany; nemôžeš’povedať … Verím v Cirkev, ale neverím’, mám výnimky z týchto pravidiel … Nemôžeš’stále kráčať len po strede cesty. Nemôžete povedať … Poznám prikázania. A ty ich máš? Pretože ak nie, väčšina z nich je vylučujúca." ”

“Nakoniec musíš z toho plota vystúpiť, musíš vyvesiť svoju vlajku … Jedného dňa sa ty a ja postavíme pred neho nahí a sami. A sľubujem vám, že v súdny deň budeme počuť jedno z dvoch slov: ‘Človeče, odíď odo mňa’ … alebo On’povie: ‘Vitaj pri mojom stole… čakal som na teba, chválil som sa tebou, rozprával som o tebe svätým.’”

Celé znenie homílie si môžete pozrieť tu

. Biskup Michael Duca prosí o modlitby za otca Fúza a jeho rodinu, farníkov a priateľov, ktorí smútia za jeho stratou.