strickland-tlm-810x500.jpg

Biskup Strickland odsudzuje obmedzenia latinskej omše ako "útok" na "depozit viery

39
Kultúra života

TYLER, Texas (LifeSiteNews) - Biskup Joseph Strickland z Tyleru v Texase verejne obhajoval tradičnú latinskú omšu a vyhlásil, že “akýkoľvek pokus oddeliť tradičnú omšu od Cirkvi” je útokom na “depozit viery.”

Vyhranený biskup texaskej diecézy vydal svoje vyhlásenie prostredníctvom X, predtým nazývaného Twitter, a zrejme sa v ňom vyjadril k prísnym obmedzeniam, ktoré na tradičnú omšu v posledných rokoch uvalili pápež František’ motu proprio Traditionis Custodes a následné dubia a Reskript kardinála Arthura Roche a. 

Sám Strickland obetoval svoju prvú tradičnú omšu v júni 2020 po tom, ako začiatkom toho istého roka znovuobjavil starobylú formu omše. Reflektujúc na svoju prvú verejnú tradičnú omšu, Strickland uviedol, že to bola eucharistická adorácia, ktorá ho priviedla k tomu, aby rozvinul lásku k starobylým obradom Cirkvi’. 

Benediktove spisy — Summorum Pontificum a Duch liturgie, ktoré som čítal — a úprimné zastihnutie pri modlitbe [eucharistickej] adorácie, to všetko mi pomohlo prehĺbiť moje uznanie. Adorácia sa vlastne stala stredobodom môjho života biskupa. Snažím sa byť v adorácii Najsvätejšej sviatosti ráno a večer každý deň, keď môžem, ako sa len dá.

Popisujúc svoj postupný proces pri spoznávaní starobylej omše, Strickland uviedol: “Je’tak jasné, že táto liturgia nie je o nás — je’plne o Ňom [Kristovi]. Chcem si ho uctiť.”

V roku 2020 uviedol, že chce priviesť “obe liturgie,” Novus Ordo a tradičný obrad, “k chápaniu úcty a sústredenia sa na Eucharistiu,” Strickland použil na porovnanie foriem hudobnú analógiu:

Popisujem to tak, že bežná forma je ako “základná melódia” symfónie. Je rozpoznateľná. Mimoriadna forma je tá istá melódia sprevádzaná celým orchestrom…. vidíte v nej, odkiaľ bola prevzatá “melodická linka” Novus Ordo ale tu vás upúta nádhera, plný “orchester.” Nie je tu nič iné ako úžas.

V posledných týždňoch bol biskup Strickland v centre mnohých špekulácií po tom, čo bol v júni 2023 podrobený apoštolskej vizitácii. Vizitáciu vykonali dvaja emeritní biskupi: Predpokladá sa, že podnetom na apoštolskú vizitáciu bol najmä príspevok na Twitteri z 13. mája, v ktorom Strickland výslovne vyhlásil, že “odmietam jeho [pápeža Františka’] program podkopávania depozitu viery.” 

Stricklandovo’vyhlásenie bolo súčasťou preformulovania jeho odmietnutia názoru, ktorý zastáva katolícky podcaster Patrick Coffin – a to, že pápež František nie je skutočným pápežom. Biskup napísal:

Prosím, dovoľte mi objasniť ohľadom: ‘Patrick Coffin spochybnil pravosť pápeža Františka.’ Ak je to presné, nesúhlasím s tým, verím, že pápež František je pápež, ale je čas, aby som povedal, že odmietam jeho program podkopávania depozitu viery. Nasledujte Ježiša.

Pôvodná správa Stricklanda’mala podporiť Centrum Magis, ktoré vydalo verejné vyhlásenie dištancujúce sa od Coffina kvôli jeho názorom na neobsadenie pápežského stolca. 

Jeho nedávny príspevok na sociálnych sieťach, v ktorom odsúdil pokusy o obmedzenie tradičnej omše, si neprekvapivo získal podporu ctiteľov starobylej cirkevnej’liturgie, ale pohotovo sa ozvali aj Stricklandovi’kritici. 

Heterodoxný spisovateľ Mike Lewis, redaktor Kde je Peter, obvinil Stricklanda’z príspevku, že odhalil, že “úplne stratil zmysel pre katolícku ekleziológiu a autoritu.”

Nevyhol sa kritike a nedávnej návšteve Vatikánu’Strickland pokračoval vo svojich zvyčajných príspevkoch na sociálnych sieťach a analýze Cirkvi vo svojej týždennej rozhlasovej relácii, pričom v júli vyhlásil, že je pripravený podstúpiť mučenícku smrť za vieru. Odsúdil tiež kritikov tradičných katolíkov a povedal, že “používajú tieto veci na to, aby zostrelili ľudí, pretože [väčšina] ľudí, ktorí používajú jazyk ‘rad trad’ …, hovorí, že celé toto Písmo sa musí zmeniť, alebo sa musí zmeniť Katechizmus, alebo sa musíme vyvíjať ďalej.”