Pritzker-810x500.jpeg

Sudca zablokoval zákon štátu Illinois zameraný na centrá za život, ktoré odmietajú vykonávať interrupcie

42
Kultúra života

Federálny sudca vo štvrtok vydal predbežný súdny príkaz proti zákonu štátu Illinois, ktorý klasifikuje pro-life materské centrá ako nespravodlivé metódy pomoci budúcim matkám.

Nový zákon zakazuje pro-life tehotenským centrám zúčastňovať sa na “nekalých metódach konkurencie alebo nekalých či klamlivých činoch alebo praktikách, vrátane používania alebo využívania akéhokoľvek klamstva, podvodu, falošnej pretvárky, falošného sľubu alebo zavádzania, alebo zatajovania, zamlčovania alebo vynechávania akýchkoľvek podstatných skutočností” s úmyslom ponúkať alternatívy k potratu potvrdzujúce život a odrádzať od potratov. Medzi zakázané pro-life aktivity patrí “reklama, získavanie alebo iné ponúkanie služieb súvisiacich s tehotenstvom.”

Pro-life aktivisti varovali, že zákon bude interpretovaný ako špecificky zameraný proti pro-life centrám za to, že ponúkajú alternatívy k potratom.

V zastúpení Spoločnosti Thomasa Mora podalo niekoľko pro-life organizácií a tehotenských centier, vrátane Národného inštitútu obhajcov rodiny a života a Akčnej ligy za život, žalobu a 3. augusta dosiahli súdny príkaz proti presadzovaniu nového zákona, TMS oznámil vo štvrtok.

“Sloboda prejavu dnes zvíťazila v krajine Lincoln—pro-life zástancovia v celom Illinois si môžu vydýchnuť, že nebudú’stíhaní za ‘dezinformácie’ generálnym prokurátorom Kwame Raoulom,” povedal výkonný viceprezident a vedúci súdnych sporov Thomas More Peter Breen. “Po celej krajine sú služby pomoci v tehotenstve diskriminované zákonmi, ktoré sa zameriavajú na ich prácu potvrdzujúcu život. Dnes udelený súdny príkaz vysiela krajine silný a jasný signál, že prvý dodatok chráni prejavy v prospech života.”

Jeden z najpevnejšie demokratmi ovládaných štátov v krajine, Illinois, sa stal rajom pre potraty na požiadanie po tom, čo U.Najvyššieho súdu USA zvrátil Roe v. Wadev minulom roku a umožnil štátom priamo zakázať potraty. V júni spoločnosť Planned Parenthood of Illinois ohlásila, že zaznamenala 54 % nárast počtu interrupcií, odkedy zvrátenie rozsudku vo veci Roe’ umožnilo, aby v susedných štátoch začali platiť obmedzenia interrupcií.