Jason-Aldean-video-810x500.png

Pieseň Jasona Aldeana vyzývajúca na násilie BLM a Antify sa dostala na prvé miesto napriek liberálnej reakcii

66
Kultúra života

Konzervatívna country hviezda Jason Aldean sa tento týždeň dostal na vrchol rebríčka Billboard Hot 100 so svojou piesňou, v ktorej vyzýva na násilie zo strany Antifa a Black Lives Matter (BLM).

“Try That in a Small Town,” kontroverzná pieseň, ktorá varuje protiamerických aktivistov, že upaľovanie a rabovanie nebude v malom meste USA tolerované, sa tento týždeň dostala na prvé miesto vo všetkých žánroch rebríčka. Vďaka tomuto umiestneniu sa country piesne prvýkrát od roku 1958 dostali na prvé tri miesta rebríčka Billboard Hot 100.

Aldeanova’pieseň porazila Morgan Wallen’“Last Night” a Luke Combs’ coververziu “Fast Car,”, ktoré sa v posledných týždňoch držali na vrchole alebo blízko vrcholu rebríčka. Minulý týždeň sa “Try That in a Small Town” počas prvého týždňa v Hot 100 vyšplhal na druhú priečku.

“No, včera bol monumentálny deň pre @jasonaldean,”hudobníka’manželku Brittany, napísala v utorňajšom príspevku na Instagrame. “1. miesto v rebríčku Billboard Hot 100!!!…Prvé v kariére. To sa určite vypomstilo, však? Najlepší fanúšikovia EVERRRR.”

Pôvodne síce skladba vyšla v máji, ale za videoklip, ktorý bol dokončený 14. júla, si vyslúžila značnú odozvu. Vizuálna zložka obsahovala spravodajské zábery z protestov BLM, ktoré sa konali po smrti Georgea Floyda’v roku 2020, vrátane malých výbuchov, pľuvania na policajtov a podpaľovania amerických vlajok. Budova súdu, ktorá sa vo videoklipe objavila, bola tiež miestom rasových nepokojov a lynčovania, ktoré sa odohrali pred rokom 1950.

Kritici tvrdili, že pieseň’svojím posolstvom podporuje rasizmus a násilie so zbraňami, pričom v nej zaznievajú strohé slová propagujúce vlastenectvo a odvahu odmietnuť dodržiavanie liberálnych programov. Televízna stanica Country Music Television (CMT) sa podvolila naratívu a odstránila videoklip zo svojej stránky.

Dráma pokračovala, keď Fox News vyhrážala Aldeanovmu’produkčnému tímu žalobou za porušenie autorských práv, ak z videoklipu neodstráni šesť sekúnd záberov — zrejme použitých bez vykonania všetkých náležitých krokov vyžiadania a získania povolenia od tejto stanice —. Aldeanov’tím klip upravil podľa požiadavky bez ďalších problémov.

Tento krok Foxu však viedol niektorých konzervatívcov k presvedčeniu, že mediálna organizácia ustupuje ľavicovým plánom a špekuláciám o možnej tajnej podpore BLM.