DeSantis-1-810x500.jpg

Nový DeSantisov dozorný orgán pre Disney World, ruší programy rozmanitosti v okrese

45
Kultúra života

 

The New York Post informoval, že DeSantisom menovaný okres Central Florida Tourism Oversight District, ktorý začiatkom tohto roka nahradil Reedy Creek Improvement District, prostredníctvom ktorého sa spoločnosť Disney desaťročia fakticky riadila, v utorok zrušil okresný výbor DEI’, všetky pracovné miesta s ním spojené a programy na zadávanie zákaziek na základe rasových a rodových ukazovateľov.

“Náš okres sa už nebude zúčastňovať na žiadnych pokusoch rozdeliť nás podľa rasy alebo presadzovať názor, že nie sme si rovní,” povedal DeSantisom vymenovaný správca okresu Glenton Gilzean, černošský konzervatívec. “Ako bývalý šéf Central Florida Urban League, organizácie na ochranu občianskych práv, môžem s konečnou platnosťou povedať, že naša komunita prosperuje len vtedy, keď napriek rozdielom spolupracujeme.”

Tento krok je najnovším vedľajším produktom DeSantisovej’ práce na vykorenení špeciálnych privilégií spoločnosti Disney’v slnečnom štáte po tom, ako sa pokúsila využiť svoj vplyv na ovplyvňovanie verejnej politiky.

Disney, ktorá už roky infikuje svoju mainstreamovú ponuku detskej’a rodinnej zábavy pro-LGBT posolstvami a inými ľavicovými “identitárnymi” témami, zaujala v marci 2022 tvrdý postoj voči Floride’s Parental Rights in Education law, ktorý zakazuje školám vyučovať deti v materských školách až po tretí ročník o transgenderizme a iných otázkach súvisiacich so sexualitou, obmedzuje diskusie o sexualite pre staršie deti na “obsah primeraný veku” a vyžaduje, aby boli rodičia informovaní o všetkých zmenách, ktoré by mohli ovplyvniť fyzické, emocionálne alebo duševné zdravie ich dieťaťa’.

Trpenie sa spoločnosti vypomstilo, zákon prešiel (a neskôr bol rozšírenýna všetky stupne škôl) napriek snahám Disney’a DeSantis pokračoval v rušení samosprávneho “špeciálneho okresu” štatútu pre zábavný park Disney’na Floride, ktorý ho oslobodzoval od rôznych štátnych nariadení a poskytoval ďalšie finančné výhody. Tento krok ukončil výnimky spoločnosti Disney’z floridských stavebných predpisov a floridských protipožiarnych predpisov a z rôznych štátnych regulačných kontrol a schvaľovaní, zaviedol nové požiadavky na transparentnosť, ukončil jej daňové výhody a zaviedol jej zodpovednosť za vlastný komunálny dlh.

Tento krok sa stretol s radosťou sociálnych konzervatívcov, ale s posmechom republikánov, ktorí sa viac prikláňajú k establišmentu, ako napríklad predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy, bývalý veľvyslanec OSN Nikki Haley a bývalý viceprezident Mike Pence. Haleyová a Pence, ktorí sa tiež uchádzajú o prezidentskú nomináciu GOP’sa snažili tento boj vykresliť tak, že DeSantis podniká trestné kroky proti súkromným podnikom, a nie ako odpútanie súkromných podnikov od vlády.

DeSantisove’kroky proti spoločnosti Disney zosmiešnil aj jeho hlavný rival pre rok 2024, bývalý prezident Donald Trump, ktorý v apríli vyhlásil, že guvernéra “Disney absolútne ničí,” a boj odmietol ako “všetko tak zbytočné, politický STUNT!” O mesiac neskôr Trump zmenil svoje posolstvo a vyjadril ľútosť nad tým, že spoločnosť Disney “sa stala Woke and Disgusting shadow of its former self,” a tvrdí, že k spolitizovaniu spoločnosti “došlo “všetko za guvernéra ‘Roba’ DeSanctimoniousa,” ktorý “to mal už dávno zastaviť.”

DeSantis, populárny guvernér na druhé funkčné obdobie, ktorý vytvoril jeden z najproaktívnejších konzervatívnych rekordov v krajine, sa prioritne zameral na obmedzenie vplyvu “woke ideológie” z korporácií a vzdelávacích inštitúcií na politiku a kultúru Floridy”a v kampani na prezidenta sa čiastočne zameriava na to, aby takéto úsilie preniesol na celoštátnu úroveň.

Trump si však ako bývalý prezident, ktorý bol dlhé mesiace jediným deklarovaným hlavným kandidátom, udržiava trvalý a dominantný náskok v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky v boji o nomináciu GOP spolu s podporou mnohých konzervatívnych médií. DeSantis má výhodu v získavaní finančných prostriedkov a očakáva sa, že bude konkurencieschopný v prvých štátoch s pomocou ambicióznej pozemnej operácie. Hlasovanie v republikánskych primárkach sa začne až v januári volebnými zhromaždeniami v Iowe.