GettyImages-1451202830-810x500.jpg

Prečo Západ nevyjednal s Ruskom dohodu o neutralite Ukrajiny?

50
Neutral

Poznámka prezidenta LifeSiteNews Steva Jalsevaca: Je zrejmé, že USA nechcú a nikdy nechceli ukončiť túto vojnu západných globalistických ambícií, ktoré využívajú Ukrajinu na porážku a rozbitie Ruska s cieľom získať kontrolu nad jeho obrovskými prírodnými zdrojmi. Je to vojna, ktorá sa nikdy nemusela, mohla a takmer sa skončila v marci 2022 a teraz hrozí Európe a možno aj celému svetu jadrovou apokalypsou, ktorá je pravdepodobnejšia ako kedykoľvek v histórii. Všetci občania na Západe by mali požadovať, aby USA a NATO ukončili svoj odpor voči mierovým rokovaniam a prestali navádzať Ukrajinu, aby pokračovala v tejto nemožnej a mimoriadne nebezpečnej vojne.

Kanadský spisovateľ a novinár Aaron Matépráve uverejnil to, čo mi pripadá ako najinteligentnejší a najosvetlenejší rozhovor o vojne na Ukrajine, aký som doteraz počul.

Štyridsať rokov som študoval európske dejiny a celkovo pätnásť rokov som žil v Rakúsku. Posledných osemnásť mesiacov som sa márne snažil odpovedať na otázku: Prečo sa Spojené štáty aspoň&nbspnepokúsili&nbspvyjednať s Ruskom dohodu o neutralite pre Ukrajinu v&nbsprakúskom štýle?"

Uvážte, že ak by sa dohoda o neutralite uzavrela a Rusi by ju následne porušili, TO by bol jasný dôvod na vojnu. Namiesto toho vláda Spojených štátov jednoducho a vytrvalo odmieta názor Ruska’na túto záležitosť – názor, ktorý Rusko jasne a opakovane vyjadrilo prinajmenšom od roku 2008.

Všimnite si, že arogantný a odmietavý postoj vlády Spojených štátov k Rusku od roku 2008 bol napriek tomu, že eminencie studenej vojny, ako napríklad George Kennan, v roku 1997 vyzvali vládu Spojených štátov, aby sa vzdala svojho zajakavého plánu na rozšírenie NATO. Ako sa Kennan vyjadril 5. februára 1997 v eseji pre New York Times s názvom “Osudová chyba”:

Prečo by sa pri všetkých nádejných možnostiach, ktoré priniesol koniec studenej vojny, mali vzťahy medzi Východom a Západom sústrediť na otázku, kto bude s kým spojencom a následne proti komu v nejakom vymyslenom, úplne nepredvídateľnom a nanajvýš nepravdepodobnom budúcom vojenskom konflikte?

[B]lunticky povedané … rozšírenie NATO by bolo najosudovejšou chybou americkej politiky v celej ére po skončení studenej vojny. Možno očakávať, že takéto rozhodnutie podnieti nacionalistické, protizápadné a militaristické tendencie v ruskej verejnej mienke; že bude mať nepriaznivý vplyv na rozvoj ruskej demokracie; obnoviť atmosféru studenej vojny vo vzťahoch medzi Východom a Západom a podnietiť ruskú zahraničnú politiku smerom, ktorý sa nám rozhodne nebude páčiť …

Niekoľko Kennanových kolegov z obdobia studenej vojny, vrátane Roberta McNamaru a Paula Nitzeho, s ním bezvýhradne súhlasilo, o čom svedčí ich list prezidentovi Billovi Clintonovi z 26. júna 1997.

Vráťme sa k ústrednej otázke tejto eseje: pre tých, ktorí nie sú oboznámení s Státna zmluva z roku 1955 a rakúska neutralita:

Smluva zakazovala zjednotenie s Nemeckom alebo obnovenie Habsburgovcov a poskytovala záruky pre rakúsku’chorvátsku a slovinskú menšinu. Rakúska neutralita a zákaz cudzích vojenských základní v Rakúsku boli neskôr začlenené do rakúskej ústavy zákonom z 26. októbra 1955. Do konca septembra bolo stiahnutých 40 000 sovietskych vojakov v Rakúsku. Malý počet západných vojsk, ktoré zostali, bol stiahnutý do konca októbra.

Rakúska neutralita sa odvtedy ctí a veľmi dobre slúži rakúskemu ľudu. Hlavné mesto Rakúska, Viedeň, sa bežne hodnotí ako mesto s najvyššou kvalitou života na svete. Pre istotu treba povedať, že v Rakúsku je hŕstka neuveriteľne hlúpych a predajných ľudí, ktorí tvrdia, že si želajú zrušenie rakúskej neutrality, ale tí si zaslúžia takú malú pozornosť, že som túto vetu takmer’nenapísal.

Prečo teda vláda Spojených štátov’nevyjednala s Ruskom neutralitu v rakúskom štýle pre Ukrajinu? Profesor Mearsheimer má podozrenie, že to môže vysvetliť len číra hlúposť. Aaron Maté má podozrenie na cynizmus.

Podozrievam ho’že ide o kombináciu hlúposti, nevedomosti, cynizmu, chamtivosti, krvilačnosti, narcizmu, sadizmu, pohŕdania, mizantropie a bezohľadnosti – jedným slovom zlomyseľnosti. Držitelia vysokých politických funkcií, ktorí radšej posielajú státisíce mladých mužov na smrť bez toho, aby sa aspoň pokúsili o diplomaciu, sú jednoducho strašní ľudia v každom ohľade.

Prevzaté so súhlasom Podnetná diskusia.