farage-810x500.jpg

Nigel Farage varuje, že "bezhotovostná spoločnosť" by mohla zaviesť "systém sociálneho kreditu" v čínskom štýle

50
Neutral

Nigel Farage varoval pred hroziacou bezhotovostnou spoločnosťou a sociálnym kreditným systémom, keďže najväčšie britské a austrálske banky obmedzujú výbery hotovosti. 

Farage, anglický politik, ktorému britská súkromná banka Coutts nedávno “zrušila bankovníctvo”, vo videoposolstve uviedol, že rýchlo smerujeme “k bezhotovostnej spoločnosti”, ktorá môže zaviesť “systém sociálneho kreditu, v ktorom sa môžete zúčastňovať na živote, len ak sa podriadite prevládajúcej ortodoxii dňa.” 

“Bezhotovostná spoločnosť sa blíži. Veľké banky ju chcú a s tým bude spojená kontrola toho, ako môžete míňať svoje peniaze,”povedal Farage. “Už teraz máme právne záväzné ciele pre emisie uhlíka pre krajiny, spoločnosti, systémy obchodovania s uhlíkom. Nebude’to trvať veľmi dlho a budete mať svoj vlastný osobný uhlíkový limit.” 

“Od 11. septembra-tého by mohlo byť nemožné platiť hotovosť na účet NatWest, aby ste mohli dostať hotovosť z účtu NatWest. A môžete sa staviť, že všetky ostatné banky budú v krátkom čase nasledovať.” 

“Potrebujeme, aby sa vláda postavila a jasne povedala, že hotovosť je zákonné platidlo.” 

Ak vláda nebude chrániť slobodu ľudí používať hotovosť, v konečnom dôsledku smerujeme k utláčateľskému systému sociálneho kreditu, ako je ten čínsky tvrdí Farage.  

“… [I]keď všetko, čo robíte, kontrolujú banky, úprimne povedané, nebude’trvať veľmi dlho, kým, keďže monitorujú vaše sociálne médiá, budeme smerovať ku komunistickej Číne a sociálnemu kreditnému systému, v ktorom sa môžete zúčastňovať na živote, len ak sa podriadite prevládajúcej ortodoxii dňa. Nesmieme dovoliť, aby hotovosť zmizla. Potrebujeme, aby vláda konala, a to veľmi, veľmi rýchlo.” 

Farage vyjadril ľútosť nad tým, že “za posledné štyri roky bol v Spojenom kráľovstve zrušený milión bankových účtov,” podľa údajov získaných na základe žiadosti o slobodný prístup k informáciám. Po Farageovom škandále s deblokáciami vláda oznámila svoj plán zaviesť nové pravidlá pre banky, podľa ktorých budú musieť klientom pred zrušením účtu poskytnúť výpovednú lehotu až 90 dní. Banky budú tiež povinné vysvetľovať, prečo sa účet ruší. 

Pretože Farage bol rád, že vláda reaguje na trend de-bankingu, zároveň zdôraznil, že navrhované pravidlá nejdú dostatočne ďaleko. 

Podľa bývalého lídra UKIP (Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva) je jedným z problémov nových pravidiel pre britské banky to, že sa vzťahujú len na individuálne účty a nie na malé podniky alebo charitatívne organizácie. “A úprimne povedané, práve na tom, pokiaľ ide o britskú ekonomiku, naozaj, naozaj záleží,” uviedol Farage. 

Podotkol ďalej, že “bezhotovostná spoločnosť sa rýchlo deje v Austrálii,” keďže veľké austrálske banky výrazne obmedzujú výbery hotovosti vo väčšine pobočiek.  

Farage uviedol, že NatWest, banka zodpovedná za zrušenie jeho účtov, oznámila, že obmedzí množstvo “hotovosti, ktorú môžete vložiť, a hotovosti, ktorú môžete vybrať.” 

“A ponechávajú si absolútne právo odmietnuť hotovosť; dokonca si ponechávajú právo odmietnuť šeky. V podstate chcú, aby všetko bolo elektronické,” dodal. 

Bývalý líder UKIP tiež poznamenal, že 2,75 %, ktoré si NatWest účtuje za výber v bankomatoch v zahraničí, je “obrovskou demotiváciou” vyberať hotovosť. 

Faragov ‘de-banking’ škandál rozvíri vlny v britskej politike 

V júni bolo zverejnené že Farageove ‘bankové účty v Coutts boli zrušené bez náležitého vysvetlenia. Bývalý líder UKIP vyhlásil že jeho účty boli zrušené z “politických” dôvodov a varoval pred “najvyššou formou tyranie”, ktorá by mohla vzniknúť v bezhotovostnej spoločnosti, kde by banky mali možnosť kontrolovať prístup ľudí k peniazom. 

Bibliografia sa snažila vyvrátiť Farageove tvrdenie, že zrušenie jeho bankových účtov bolo politicky motivované. Televízia zverejnila príbeh, v ktorom tvrdila, že “zdroj oboznámený s krokom spoločnosti Coutts’ im povedal, že Farage’ účty boli zrušené, pretože nedosiahol hranicu potrebnú na to, aby mohol v Coutts bankovať. Prestížna banka vyžaduje, aby klienti mali v Coutts úspory vo výške aspoň £3 milióny libier alebo investovali či si požičali aspoň £1 milión libier.  

Farage sa chystal správu BBC vyvrátiť a podal do Coutts žiadosť o prístup k subjektu, aby zistil, prečo ho naozaj odbankovali. Banka poslala Farageovi 40-stranový spis, ktorý uverejnil Daily Mail a ukázal, že bývalý líder UKIP bol skutočne zrušený pre svoje politické názory.  

Po tomto bombastickom odhalení museli generálni riaditelia spoločností Coutts a NatWest, skupiny, ktorá Coutts vlastní, odstúpiť zo svojich funkcií. BBC vydala verejné ospravedlnenie za ich nepresnú správu o Farageovi. 

Bývalý líder UKIP-u začal iniciatívu na boj proti trendu de-bankingu vo Veľkej Británii tým, že spája ľudí, ktorých účty boli zrušené z politických dôvodov. 

RELATECD: Nigel Farage ohlásil iniciatívu na boj proti debankingu po tom, ako dokumenty ukázali, že bol zrušený z politických dôvodov