planned-parenthood-810x500.jpg

Plánované rodičovstvo zatvára oči pred obchodovaním so sexom, tvrdia preživší

41
Kultúra smrti

Podľa najmenej troch štúdií je plánované rodičovstvo jedným z najčastejších klinických pracovísk, kam obchodníci so sexom privádzajú svoje obete. Obchodníci so ženami a dievčatami, ktoré zneužívajú, chodia do plánovaného rodičovstva, pretože podľa tých, ktoré prežili, sa plánovaného rodičovstva na nič nepýtajú.

Výskumom ktorý v roku 2014 zverejnil Beazleyho inštitút pre zdravotné právo a politiku, sa zistilo, že osoby, ktoré prežili obchodovanie s ľuďmi, “mali významný kontakt s klinickými liečebnými zariadeniami, najčastejšie s klinikami plánovaného rodičovstva.” Ďalšia štúdia z roku 2017, “Identifikácia zdravotných skúseností žien z domáceho sexuálneho zneužívania v USA: Kvalitatívna štúdia vo väznici Rikers Island, ” zistila, že “[e]pohotovosti, plánované rodičovstvo a väznice boli bežnými miestami starostlivosti.” A “Sex Trafficking Victims at Their Junction with the Healthcare Setting - A Mixed-Methods Inquiry,” publikovaná v roku 2019, zistila, že “najčastejšie navštevovanou komunitnou zdravotníckou klinikou je plánované rodičovstvo …”

Planned Parenthood je obľúbeným miestom obchodníkov so sexom

V “The Health Consequences of Sex Trafficking and Their Implications for Identifying Victims in Healthcare Facilities,” výskumníci zistili, že takmer tretinu (29.6 %) osôb, ktoré prežili obchodovanie s ľuďmi za účelom sexuálneho zneužívania, navštívilo pobočku plánovaného rodičovstva. Bývalá hlavná poradkyňa pre obchodovanie s ľuďmi na ministerstve zahraničných vecí USA Laura J. Ledererová vysvetlila: “Keďže pasáci a obchodníci s ľuďmi majú vo všeobecnosti takmer úplnú kontrolu nad svojimi obeťami, tieto miesta kontaktu so zdravotnou starostlivosťou predstavujú vzácne príležitosti na identifikáciu obetí a intervenciu.”

Výskumníci za “Obete obchodovania so sexom na ich križovatke so zdravotníckym zariadením – A Mixed-Methods Inquiry,” publikované v časopise Journal of Human Trafficking uviedli, že väčšina žien, ktoré sa zúčastnili štúdie, navštívila počas obchodovania s ľuďmi dva typy tradičných zdravotníckych zariadení – oddelenia pohotovosti (76.2 %) a komunitné kliniky (71,4 %). “Spomedzi tých, ktoré využili komunitné kliniky, všetky okrem jednej navštívili kliniku plánovaného rodičovstva,” uvádza sa v štúdii (dôraz pridaný). Opýtaní uviedli, že zariadenie Planned Parenthood si vybrali preto, že je “známe a nápomocné” a predovšetkým preto, že ponúka “bezplatné služby.” Inými slovami, sexuálni obchodníci berú svoje obete do Planned Parenthood, pretože je “bezplatné” a “nápomocné.”

Tieto “vzácne príležitosti” zasiahnuť a zachrániť ženy a dievčatá pred ich násilníkmi a obchodníkmi s ľuďmi plánovanie rodičovstva zrejme vo veľkej miere ignoruje, na čo poukazujú aj samotné obete obchodovania s ľuďmi.

Na otázky sa nepýtali

Laura, ktorá povedala, že bola taká “mladá”, že potrebovala “výnimku”, aby sa dala vyšetriť, hovorila o svojom čase “na ulici” a povedala: “Chodila som do nemocníc, na pohotovosti, na kliniky ženského”zdravia a k súkromným lekárom. Nikdy sa ma nikto na nič nepýtal, kedykoľvek som išla na kliniku.  Počas desiatich rokov, ktoré som strávila na ulici, som užívala antikoncepciu  väčšinou injekcie Depo-Provera, ktoré som dostávala na klinikách plánovaného rodičovstva a iných klinikách v okolí. Od nich som dostala rannú tabletku …” (zvýraznenie pridané)

Ďalšia preživšia vysvetlila, že počas obchodovania s ľuďmi otehotnela šesťkrát a podstúpila šesť potratov. Povedala: “Aspoň jeden z mojich potratov bol z Plánovaného rodičovstva, pretože sa ma na nič nepýtali. … Z týchto potratov som mala toľko jaziev, pretože neboli žiadne následné opatrenia a v niekoľkých prípadoch som mala ťažké infekcie, také zlé, že som nakoniec prišla o vajíčkovody [a musela som podstúpiť hysterektómiu].” (zvýraznenie pridané)

Zneužívanie zo strany obchodníka s ľuďmi’pokračovalo aj počas pobytu v plánovanom rodičovstve

Ann sa tiež podelila o to, že obchodník s ľuďmi s ňou chodil do plánovaného rodičovstva, aby si dala urobiť testy na pohlavne prenosné choroby alebo aby si zaobstarala antikoncepciu, a počas toho sa priatelil s personálom. A nebola’jedinou zo svojich obetí, ktorú priviedol do plánovaného rodičovstva. Bol opakovaným zákazníkom. Vysvetlila:

Šla som do plánovaného rodičovstva. Chodila som tam často kvôli antikoncepcii [na tú istú kliniku]. On [obchodník s ľuďmi] tam brával všetky svoje dievčatá. Poznali ho pod menom Benny, ale nevedeli, kto to je. On len stále hovoril, že sú to sestry alebo kamarátky. Nebol ako, ‘Oh, toto je moja priateľka. Toto je moja priateľka. To je moja priateľka.’ Len hovoril, ‘To je moja sestra. To je moja priateľka. Toto je moja sesternica.’ Takto dokázal zapojiť veľa rôznych ľudí a nikto sa ho na to nevypytoval.

… Vždy, keď niekto z nás išiel, išiel s nami. [Obchodník s ľuďmi odmietal ísť von, aj keď ho o to požiadali zdravotníci.] Hovoril: ‘Nie, ja’som v pohode. Chcem sa uistiť, že s ňou budete zaobchádzať správne’ niečo také. Nenútili ho. Len sa pýtali: ‘Súhlasíte s tým, aby tu bol?"’ Odpoveď bola vždy: ‘Áno.’

Jazzy’obchodník s ľuďmi chodil s ňou aj do plánovaného rodičovstva – pričom bola obchodovaná viac ako šesť rokov.

“Práve vypĺňam papiere a čakám, kým ma zavolajú. A on’tam pôjde so mnou [obchodník s ľuďmi],”povedala. “A ja som mu povedala, ‘nemyslím si, že ťa tam pustia,’vieš? A on na to: ‘No, dobre. My to vyriešime. Nebudem ťa spúšťať z očí." ’Akože, vieš, ‘čo si [obchodníci s ľuďmi] myslia, že urobíš? Pôjdu tam s doktorom a nikdy nevyjdú? ’ viete. A ja som bola naozaj nervózna. Bola som ako, ‘Oh wow’… viete, čo myslím? Žiadne súkromie alebo niečo podobné. Je’stále na hrane, vieš?”

Premeškané príležitosti na záchranu žien a dievčat

Beverly, ktorá bola obchodovaná osem rokov, povedala: “Navštevovala som plánované rodičovstvo veľmi často” (zvýraznenie pridané), pričom vysvetlila, že chodila do plánovaného rodičovstva “každých 4 - 5 mesiacov” na vyšetrenie pohlavne prenosných chorôb a STD. Uviedla, že v plánovanom rodičovstve “vždy celkom promptne” postupovali, keď jej robili tehotenské testy a antikoncepčnú injekciu Depo-Provera, ktorá preukázateľne zvyšuje riziko nákazy HIV u žien až o 40 percent.

Ann povedala, že často chodila aj do plánovaného rodičovstva, kde “[g]ot antikoncepciu. Aby som’neotehotnela. Podstúpila som potraty …” Dodala: “Zmenili mi antikoncepciu, pretože jedna ne’fungovala kvôli mojej krvi alebo čomukoľvek inému. Takže som nemohla brať tabletky. Musela som užívať iný druh tabletky. Potom som dostala injekciu. Takže veci, ktoré povedali, že sa urobia, sa urobili. Uistili sa, že ma stále kontrolujú na pohlavne prenosné choroby.” (zvýraznenie pridané)

Napriek častým návštevám sa preživším nedostalo’skutočnej pomoci od plánovaného rodičovstva, aby unikli pred obchodníkmi s ľuďmi.

Plánované rodičovstvo je povinné nahlásiť aj podozrenie na zneužívanie detí. Podľa jej webovej stránky môže poskytnúť informácie orgánom činným v trestnom konaní “[i]ak ste obeťou trestného činu a nie sme schopní získať váš súhlas; … V naliehavých prípadoch na ohlásenie trestného činu; miesto spáchania trestného činu alebo obete; alebo totožnosť, opis alebo miesto pobytu osoby, ktorá spáchala trestný čin.”

Takisto sa v ňom uvádza: “Môžeme o vás zverejniť zdravotné informácie na účely činností v oblasti verejného zdravia. Medzi tieto činnosti vo všeobecnosti patrí: … Na nahlásenie zneužívania alebo zanedbávania detí; … Na oznámenie príslušnému štátnemu orgánu, ak sa domnievame, že pacient sa stal obeťou zneužívania, zanedbávania alebo domáceho násilia. Toto zverejnenie vykonáme len vtedy, ak s tým súhlasíte alebo ak to vyžaduje alebo povoľuje zákon.”

Planned Parenthood tiež stanovuje, “Všetci zdravotnícki poskytovatelia sú povinnými oznamovateľmi. Ak sa vyskytne problém [zneužívania alebo zanedbávania], zákon nariaďuje, aby zdravotnícke profesie informovali oddelenie pre deti a rodinu. Okrem toho majú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti etické a právne povinnosti, pokiaľ ide o informovaný súhlas a zabezpečenie toho, aby sa pacient rozhodoval bez nátlaku.” (zvýraznenie pridané)

Pričom však tí, ktorí prežili, dávajú jasne najavo, že im plánované rodičovstvo dôsledne nepomohlo. Bývalá manažérka spoločnosti Planned Parenthood Ramona Treviño tiež vypovedala o tom, ako organizácia zatvára oči pred obchodovaním so sexom. Treviño v roku 2016 povedal prezidentke a zakladateľke organizácie Live Action Lile Roseovej, že organizácia Planned Parenthood klamala, keď tvrdila, že aktívne preškoľuje zamestnancov, aby identifikovali obchodníkov so sexom a obete obchodovania so sexom. Namiesto toho podľa nej organizácia školila zamestnancov, ako sa nenechať zachytiť na nahrávkach tajných vyšetrovateľov.

Prevzaté so súhlasom Live Action.