DOJ-810x500.jpg

V stredu sa začne súdny proces s aktivistami za život, ktorým hrozí 11 rokov väzenia za pokus o záchranu detí

46
Kultúra smrti

V stredu 9. augusta sa začne výber poroty v prvom z dvoch samostatných súdnych procesov so skupinou pro-life aktivistov, ktorí čelia federálnym obvineniam za svoje úsilie o záchranu nenarodených detí. V prípade usvedčenia môže každému z nich hroziť viac ako desať rokov väzenia a státisícové pokuty.

Federálna veľká porota minulý rok vyniesla dvojnásobné obvinenie deviatich odporcov potratov za údajnú účasť “na sprisahaní s cieľom vytvoriť blokádu kliniky reprodukčnej zdravotnej starostlivosti s cieľom zabrániť klinike poskytovať a pacientom prijímať služby reprodukčnej zdravotnej starostlivosti” za blokovanie prístupu na známu Washington-Surgi Clinic v centre Washingtonu.C. v rámci “tradičnej záchrannej akcie” (nie záchrannej akcie Červená ruža) v októbri 2020.

Riaditeľka organizácie Progresívne protipotratové povstanie (PAAU) 28-ročná Lauren Handyová, 40-ročný Jonathan Darnel, 32-ročný Jay Smith, 73-ročná Paulette Harlowová, 72-ročná Jean Marshallová, 67-ročný John Hinshaw, 61-ročná Heather Idoniová, 52-ročný William Goodman a 74-ročná hrdinka pro-life Joan Bellová boli za toto úsilie obvinení zo sprisahania proti právam a porušenia zákona o slobodnom prístupe ku klinikám (FACE). Herb Geraghty, 25-ročná žena, ktorá sa identifikuje ako muž, ale je rozhodne proti potratom, bola obvinená samostatne za účasť na tej istej “záchrannej akcii.”

Zákon FACE (18 U.S.C. § 248(a)(3)) zakazuje “násilné, výhražné, poškodzujúce a obštrukčné správanie, ktorého cieľom je poškodiť, zastrašiť alebo zasahovať do práva vyhľadávať, získať alebo poskytovať služby v oblasti reprodukčného zdravia.” 

Pôvodná obžaloba, ktorú oznámila asistentka generálneho prokurátora Kristen Clarkeová z oddelenia občianskych práv ministerstva spravodlivosti’a U.S. Attorney Matthew M. Graves for the District of Columbia v marci 2022, obviňuje skupinu z toho, že cestovala z mnohých štátov na severovýchode a stredozápade v rámci “sprisahania” s cieľom zablokovať prístup na kliniku, ktorá je známa vykonávaním neskorých potratov.

Podľa tlačovej správy ministerstva spravodlivosti (DOJ) “Handy, Smith, Harlow, Marshall, Hinshaw, Idoni, Goodman a Bell násilne vstúpili na kliniku a pustili sa do blokovania dvoch dverí kliniky pomocou svojich tiel, nábytku, reťazí a lán. Po vytvorení blokády Darnel naživo vysielal zábery z činnosti svojich spoluobžalovaných.”

Obžalovaní údajne porušili zákon FACE, keď použili “fyzickú obštrukciu s cieľom zraniť, zastrašiť a zasahovať do činnosti zamestnancov kliniky’a pacientky, pretože poskytovali alebo získavali služby v oblasti reprodukčného zdravia.”

Nadstavbová obžaloba vydaná v októbri 2022 obvinil Geraghtyho zo sprisahania s Handym s cieľom uskutočniť záchrannú akciu.

V prípade usvedčenia hrozí každému z obžalovaných až 11 rokov väzenia, trojročné prepustenie pod dohľadom a pokuta v celkovej výške až 350 000 USD.

Starší právny zástupca Spoločnosti Thomasa Mora Martin A. Cannon povedal The Epoch Times, že zatiaľ čo porušenie zákona FACE “za okolností, ktoré sú predmetom obžaloby, je priestupok,” obvinenie zo sprisahania, ak sa preukáže, “je trestný čin.”

Podľa Cannona to’je “veľa nadsadených obvinení.”

“Existuje“iný federálny zákon o sprisahaní, podľa ktorého mohli vzniesť obvinenie, ktoré nespôsobuje, že by sprisahanie bolo horšie ako základné obvinenie,” povedal. “Ale ak ste’za život, nedostanete takýto druh prokurátorskej pozornosti po celý čas. Jednoducho sa na vás vrhnú, keď môžu.”

Ako LifeSiteNews už predtým informoval, aktivisti, ktorí teraz čelia súdnemu procesu, boli zadržaní vo svojich domovoch a na pracoviskách a v marci 2022 im boli vznesené federálne obvinenia.

Krátko po zatknutí Handyová, ktorá stojí na čele “antikapitalistickej” PAAU, ktorá je proti potratom, ale podporuje ideológiu LGBT, povedala, že zatiaľ čo “[m]ediálne správy uviedli, že sme ‘vtrhli’ do potratového centra a ‘narušili’ ženám výkon ich ‘reprodukčných práv’ … to nie je to, čo sme urobili.”

“Vstúpili sme na kliniku a snažili sme sa milovať ženy, ktoré tam už boli na interrupcii,” povedala. “Snažili sme sa im ponúknuť pomoc, aby si vybrali život. Nenásilne sme bránili nenarodené deti, ktoré mali byť vyhladené – nevinné, najzraniteľnejšie, zabíjané pri hrozných násilných činoch a považované za taký odpad.” 

Handyovú a Goodmana budú zastupovať právnici z konzervatívnej katolíckej právnickej firmy Thomas More Society. Geraghty a Idoni si zabezpečili pro-life advokátov, Joan Bellová sa bude zastupovať sama a ostatných budú zastupovať súdom určení advokáti.

Jay Smithv marci uzavrel dohodu o priznaní viny a začiatkom tohto týždňa mal byť odsúdený.

LifeSiteNews sa bude v stredu hlásiť pred budovou súdu, kde sa očakáva, že sa priaznivci budú modliť a demonštrovať povzbudenie pre obžalovaných.

Blížiaci sa súdny proces s aktivistami prichádza uprostred vlny znepokojujúcich aktivít FBI zameraných na zástancov života a katolíkov, ktoré vyvolali pobúrenie konzervatívcov a vyvolali záujem Kongresu.

Medzi týmito akciami, o ktorých podrobne informoval LifeSiteNews, FBI vlani uskutočnila razie so zbraňou v ruke na pro-life katolíckych otcov Marka Houcka a Paula Vaughna. Houck bolv januári v plnom rozsahu zbavený obvinení z oboch skutkov FACE. Bidenova administratíva’ministerstva spravodlivosti tiež obvinila pro-life katolíckeho kňaza pátera Fidelisa Moscinského z federálnych obvinení a zasiahla 11 pro-life aktivistov, vrátane 87-ročného človeka, ktorý prežil komunistický koncentračný tábor, federálnym obvineniam za pokojný protest v potratovom zariadení v Nashville v štáte Tennessee.