Issue-1-sign-810x500.jpg

BREAKING: Voliči v Ohiu sa postavili na stranu potratovej lobby a zamietli návrh podporovaný zástancami života

30
Kultúra života

Pro-lifisti sú stále odhodlaní brániť nenarodené deti napriek tomu, že voliči v Ohiu v utorok 8. augusta v mimoriadnych voľbách veľkým rozdielom zamietli otázku č. 1, informoval v utorok večer denník The Columbus Dispatch. Potratová lobby, ktorá silno bojovala za porážku tohto opatrenia, mala údajne obrovský náskok pri získavaní finančných prostriedkov v pomere tri ku jednej.

“Ešte pred niekoľkými týždňami sme počúvali správy, že Issue 1 je cesta - prehráme v drvivej väčšine,”povedal spoluzakladateľ CatholicVote Josh Mercer pre LifeSite prostredníctvom e-mailu. “V deň volieb médiá zmenili svoju náladu z ‘istej porážky’ na súboj, v ktorom ide o krk. Čo je správne, je správne, bez ohľadu na výsledok akýchkoľvek volieb.”

Pohroma 1’prichádza pred hlasovaním o pozmeňujúcom návrhu, ktorý podporujú ACLU a plánované rodičovstvo. Nejednoznačne formulovaný návrh s klamlivým názvom “Právo na reprodukčnú slobodu s ochranou zdravia a bezpečnosti“ pôjde v novembri pred voličov. Bol všeobecne kritizovaný zástancami života za to, že umožňuje potraty až do narodenia dieťaťa a podkopáva rodičovské práva.

Prvý návrh by zmenil proces zmeny ústavy štátu Ohio tým, že by zvýšil prah z jednoduchej 50 % plus jeden hlas na požiadavku 60 %. Vďaka porážke otázky 1’budú mať zástancovia života ťažký boj proti návrhu, ktorý podľa prieskumu USA TODAY/Suffolk University poll podporuje 58 % obyvateľov Ohia.

“Vieme, že je našou povinnosťou držať hlavu vztýčenú a kráčať ďalej proti útokom na ľudskú dôstojnosť – a najmä dôstojnosť nenarodených detí a práva amerických rodín,” poznamenal ďalej Mercer pre LifeSite.

Aborcia v Ohiu je v súčasnosti legálna do 22. týždňa tehotenstva. V roku 2019 guvernér GOP Mike DeWine podpísal zákon o srdcovom tepe, ktorý zakázal interrupcie okolo šiesteho týždňa. Sudca však toto opatrenie zablokoval na neurčito. Očakáva sa, že Najvyšší súd štátu Ohio sa bude prípadom zaoberať v najbližšej dobe. Denník Akron Beacon Journal informoval, že v Ohiu je v súčasnosti deväť potratových kliník, pričom v roku 2010 ich bolo 23.

Volebná účasť v otázke 1 bola netypicky vysoká. Podľa agentúry Associated Press od júla predčasne hlasovalo poštou alebo osobne viac ako 533 000 ľudí. To’je takmer dvojnásobok predčasného hlasovania v posledných dvoch celoštátnych primárnych voľbách do guvernérskeho a zákonodarného zboru. Volebné miestnosti sa dnes otvorili o 6:30 a zatvorili sa o 19:30. Objavilo sa niekoľko správ o nezrovnalostiach pri hlasovaní a námahe dobrovoľníkov, najmä v okrese Cuyahoga, v ktorom sa nachádza mesto Cleveland.

“Všetky skenery hlasovacích lístkov sú nefunkčné & nefungujú vo volebnej miestnosti Cuyahoga Falls,” informoval dnes novinár Mike Holden z pobočky ABC News 5. “Voliči & pracovníci sú frustrovaní. Hlasovacie lístky buď vložia do oranžového vrecka & naskenujú ich neskôr ALEBO môžu hlasovací lístok zrušiť & vrátiť sa neskôr.”


Liberáli aj konzervatívci vynaložili na kampaň značné množstvo času a peňazí. Podľa AdImpact demokrati vynaložili takmer 16 miliónov dolárov na porážku Issue 1, zatiaľ čo republikáni na jej podporu vynaložili takmer 11 miliónov dolárov.

AdImpact tiež zistil, že pro-life organizácia Protect Women Ohio za posledných sedem dní rozbehla reklamu za 5,5 milióna dolárov. Ľavicová skupina One Person One Vote vyzbierala takmer 15 miliónov dolárov, aby sa postavila proti Issue 1.

Kampaň podporili aj osobnosti národnej politiky. Americký senátor za GOP v Ohiu J. D. Vance kritizoval bývalú predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú za to, že Issue 1 označila za nástroj na oklamanie voličov, aby “sa vzdali vlastnej moci.”

“My”sa v skutočnosti snažíme sťažiť špeciálnym záujmom mimo štátu prepísať ústavu Ohia,”uviedol Vance na X, predtým známom ako Twitter. “Hlasujte dnes za 1, aby ste povedali Nancy Pelosiovej, aby sa starala o svoje veci.”

V nedeľu 6. augusta usporiadala národná občianska organizácia Katolíci pre katolíkov ružencové zhromaždenie neďaleko Cincinnati. Zhromaždenie viedol texaský biskup Joseph Strickland , zatiaľ čo americký generál vo výslužbe Michael Flynn, herec Jim Caviezel, Abby Johnsonová a ďalší pro-life katolíci hovorili k účastníkom.

Ohio, ktoré bolo kedysi považované za kľúčový hojdací štát, sa v posledných desiatich rokoch v celoštátnych aj celoštátnych voľbách neustále prikláňa k Republikánskej strane, pričom Donald Trump v tomto štáte dvakrát zvíťazil. DeWine je dlhoročný politik GOP a bývalý člen Kongresu. Republikáni majú v súčasnosti v Snemovni reprezentantov štátu väčšinu 67:32 a v Senáte štátu 26:7.