Screenshot-2023-08-09-101326-e1691572512345-810x500.png

Brutálne mučenie svätého Vavrinca pohlo vojaka svätého Romana k obráteniu a mučeníctvu

36
Neutral

“Neboj sa, môj služobník, lebo ja som s tebou, hovorí Pán. Ak prejdeš ohňom, plameň ti neublíži a pach ohňa ťa nezasiahne. Ja ťa vyslobodím z ruky bezbožníka a vykúpim ťa z ruky mocného.” (2. odpoveď z matiné: Iz 43, 1-2; Jeremiáš 15, 21)

Bolo to v hodine boja; a Múdrosť, mocnejšia ako plameň, vyzývala Vavrinca, aby získal vavríny víťazstva, ktoré predpovedalo už jeho meno. Tri dni od Sixtovej smrti už konečne uplynuli a diakon’ské vyhnanstvo sa chystalo skončiť: čoskoro mal stáť po boku svojho pontifika pri nebeskom oltári a už nikdy sa od neho neodlúčiť.

Ale skôr než odíde vykonávať svoj úrad diakona vo večnej obete, musí na tejto zemi, kde sa zasievajú semená večnosti, podať dôkaz o statočnej vernosti, ktorá sa stáva levitom Zákona lásky. Vavrinec bol pripravený. Povedal Sixtovi: “Skús vernosť služobníka, ktorému si zveril rozdávanie krvi nášho Pána.” Teraz podľa želania pápeža’rozdal chudobným poklady Cirkvi; ako nám to hovoria spevy liturgie práve v toto ráno. (Introit a graduál vigílie fr. Žalm 91) Vedel však, že ak by človek z lásky dal celý majetok svojho domu, pohrdne ním ako ničím;  (Pieseň piesní 8, 7) a túžil dať aj seba.

Preplnený radosťou zo svojej štedrosti privítal zápalnú obeť, ktorej sladkú vôňu akoby už vnímal stúpať k nebu. A dobre mohol spievať offertorium na tejto vigílii’svätej omše: “Moja modlitba je čistá, a preto prosím, aby bolo dané miesto môjmu hlasu v nebi, lebo tam je môj sudca a ten, čo pozná moje svedomie, je na výsostiach; nech moja modlitba vystúpi k Pánovi.” (Offertorium z Jób 16,20)

Vysoká modlitba spravodlivého, ktorá preniká oblaky! Už teraz môžeme spolu s Cirkvou povedať: Jeho potomstvo bude mocné na zemi, (Verza graduálu zo Žalmu 111, 2) semeno nových kresťanov, ktoré vzišlo z krvi mučeníctva; dnes totiž vítame jeho prvé plody v osobe Romana, neofytu, ktorého jeho prvé muky získali pre Krista a ktorý ho predišiel do neba. Spolu s Cirkvou spojme vojaka a diakona v našich modlitbách:

Modlitba

Vyslyš, Pane, naše prosby a na príhovor blahoslaveného Vavrinca, tvojho mučeníka, ktorého sviatok očakávame, nám milostivo udeľ večné milosrdenstvo. Skrze nášho Pána, teda.

Modlitba

Daj, prosíme ťa, všemohúci Bože, aby sme na príhovor blahoslaveného Romana, tvojho mučeníka, boli zbavení všetkých protivenstiev na tele i očistení od všetkých zlých myšlienok v mysli. Skrze nášho Pána, teda.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.