peixoto-810x500.jpg

"DJ kňaz" na Svetových dňoch mládeže odsúdený za techno session vedľa oltára pred pápežskou omšou

739
Kultúra smrti

Nedávne Svetové dni mládeže sprevádzal škandál, keď kňaz “DJ” predvádzal polhodinovú techno hudbu vedľa oltára v rámci prípravy na nedeľnú omšu pápeža Františka”.

Účastníkov Svetových dní mládeže (SDM) v Lisabone zobudil skoro ráno zvuk techno hudby, ktorý sa ozýval z pódia používaného na záverečnú omšu pápeža”. Páter Guilherme Peixoto, portugalský kňaz, stál vedľa oltárnej plošiny a púšťal súbor špeciálne upravenej hudby už od 7.00 h, zatiaľ čo kňazi a biskupi prišli a obliekli sa skôr na omšu, ktorá sa začala o 9.00 h.

Jeho vystúpenie prebudilo spiacich účastníkov Svetových dní mládeže, ktorí dosvedčili, že “base” zvuky vibrovali zemou. Vystúpenie sa však stretlo s rozsiahlou ostrou kritikou zo strany katolíkov na internete. 

Podčiarkujúc predchádzajúce vystúpenie kňaza, Koalícia za zrušených kňazov so sídlom v USA spochybnila jeho účasť na Svetových dňoch mládeže, konštatujúc: “O čo tu ide? Toto je zlé na toľkých úrovniach.”

O svojom vystúpení na Svetových dňoch mládeže Peixoto vyhlásil, že:

Hudba môže mať posolstvo, môže nemať žiadne posolstvo, záleží na uhle pohľadu toho, kto ju robí. Ja sa snažím, aby som sa vyjadril aj ako kňaz, ako kresťan, ako Cirkev. Nech je samotná hudba pre tieto dni cestou radosti, pokoja, harmónie, duchovnosti, viery, nech ich baví a nech si nakoniec niečo odnesú v srdci.

Štyridsaťdeväťročný Peixoto je v rodnom Portugalsku známy ako dídžej, pričom jeho záujem o techno a rockovú hudbu sa začal už v mladom veku. Dokonca vytvoril so štyrmi ďalšími kamarátmi seminaristami “poprockovú kapelu” a vo svojej zvýšenej náklonnosti k dídžejstvu pokračoval aj ako kňaz.

Čiastočne kvôli jeho predchádzajúcim vystúpeniam sa objavila taká rozšírená kritika jeho účasti na Svetových dňoch mládeže, pričom ako príklad jeho nevhodnosti pre Svetové dni mládeže sa uvádza najmä podujatie z roku 2022. 

Na koncerte —

, ktorý sa konal v piatok 13. mája 2022 —

, sa ako súčasť javiskového mobiliáru objavili diabolské rohy. Členovia publika boli oblečení ako čarodejnice, ďalší mali tiež čertovské rohy ako pokrývky hlavy. 

K Peixotovi sa na pódiu pridali aj žongléri a žonglérky hádžuci plamene v rôznych štádiách vyzlečenia.

Udalosť niektorí obhajovali a argumentovali, že ide jednoducho o súčasť tradičného portugalského festivalu, ktorý má údajne odháňať démonov. Festival, “Sexta 13,” sa koná v Montalegre, ktoré je označované ako “hlavné mesto mystiky.” Vždy, keď nastane piatok trinásteho dňa v mesiaci, koná sa festival, čoho výsledkom je niekedy viacero osláv ročne. 

Podľa propagačného nápisu pre turistov o podujatí s halloweenskou tematikou: 

Vyvrcholenie večera je na kňazovi, ktorý pripraví tradičnú “queimadu” – nápoj z “aguardente,” citróna, jablka, škorice a cukru. Hovorí sa, že “queimada” má silu očistiť sa od všetkého zlého v tele (“aguardente” má určite “silu” na to…)

Peixoto’účasť na festivale, vrátane jeho vlastného vystúpenia, v ktorom vystupovali neskromne oblečení dospelí v rámci podujatia zobrazujúceho démonické prvky, bola prísne odsúdili znepokojení katolíci. 

“Toto je katolícky kňaz, ktorý vedie niečo, čo vyzerá ako podujatie na uctievanie diabla,” napísal autor Kennedy Hall, zatiaľ čo otec Meikle argumentoval, že “slávia skazenie vigílie Všetkých svätých (All Hallows Eve) rovnakým spôsobom, akým znesväcujú svätú omšu a podávanie svätého prijímania.”

Fr. Peixoto’vystúpi na Svetových dňoch mládeže po tom, ako sa v novembri 2019 stretol s pápežom Františkom na súkromnej audiencii, počas ktorej požiadal pontifika o požehnanie slúchadiel, ktoré používa počas svojich vystúpení.