webster-810x500.jpg

Úrad texaského prokurátora zablokoval snahu "aktivistického" sudcu oslabiť zákaz interrupcií v štáte

29
Kultúra života

 Kancelária texaského generálneho prokurátora Kena Paxtona v piatok okamžite zablokovala príkaz ľavicového sudcu, ktorý vyčlenil dočasnú výnimku z prísneho zákazu interrupcií v prípade komplikovaného tehotenstva.

Sudkyňa okresného súdu v Austine Jessica Mangrumová v piatok vydala príkaz, ktorý poskytuje dočasnú výnimku pre interrupcie, ktoré sa rozhodnú na základe svojho “úsudku v dobrej viere” vykonať interrupciu v prípade “komplikovaného tehotenstva”, informoval denník Texas Tribune. 

“Mangrum načrtol tieto podmienky ako tehotenstvo, ktoré predstavuje riziko infekcie; stav plodu, pri ktorom plod po narodení neprežije; alebo keď má tehotná osoba [sic] ochorenie, ktoré si vyžaduje pravidelnú invazívnu liečbu,” uviedol výstup.

Podľa austinského sudcu budú lekári v takýchto situáciách chránení pred stíhaním zo strany generálneho prokurátora štátu.

Within hours, Texas’ attorney general’s office appealed the order to the state Supreme Court. 

Prvý asistent generálneho prokurátora Brent Webster pri ohlásení odvolania uviedol, že Mangrumov príkaz bol “pokusom aktivistického austinského sudcu zrušiť texaské zákony o potratoch,” informoval denník The Texas Tribune . 

Rýchla akcia viedla k okamžitému zablokovaniu príkazu na výnimku, kým texaský Najvyšší súd preskúma odvolanie, čím sa zachovala texaská’ pro-life ochrana.

“Zatiaľ čo rozsudok okresného sudcu’sa pokúsil zablokovať presadzovanie texaských pro-life zákonov, toto podanie pozastavuje rozsudok až do rozhodnutia texaského najvyššieho súdu. Texaské pro-life zákony sú v plnej platnosti. Toto rozhodnutie sudcu’nie je,”úrad generálneho prokurátora’uvádza sa v stanovisku z 5. augusta. 

Texaský zákon zakladá trestný činvykonania interrupcie s výnimkou prípadov, keď sa zistí, že matka má “život ohrozujúci telesný stav zhoršený, spôsobený alebo vyplývajúci z tehotenstva, ktorý ju vystavuje riziku smrti alebo predstavuje vážne riziko podstatného poškodenia hlavnej telesnej funkcie.” Zástancovia pro-life uvádzajú, že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné. 

Abortisti, ktorí porušia zákon, sa dopúšťajú trestného činu prvého stupňa alebo trestného činu druhého stupňa, ak nenarodené dieťa spackaný potrat prežije.

“Ochrana zdravia matiek a detí je pre obyvateľov Texasu mimoriadne dôležitá, je to morálny princíp zakotvený v zákone,”uviedla vo svojom sobotňajšom vyhlásení kancelária texaského generálneho prokurátora”

Texas, ktorý patrí medzi najviac pro-life štáty v krajine, sa v roku 2021 dostal na titulné stránky novín pre svoje ambiciózne a jedinečné kroky na ochranu nenarodených detí ešte pred prijatím zákona USA.Najvyšší súd USA v roku 2022 vrátil právo regulovať potraty späť do rúk štátov.

V septembri 2021 sa Texas stal prvým štátom v krajine, ktorý svojím zákonom Heartbeat Act účinne zakázal potraty detí s bijúcim srdcom. Štát, ktorý funguje na základe obmedzení zavedených v dôsledku zákona Roe, umožnil, aby sa zákon dal vymáhať súkromnou občianskoprávnou žalobou, a nie štátnym stíhaním. 

Po zrušení Roe, Texas začal presadzovať úplný zákaz interrupcií, čím sa zabíjanie nenarodených detí stalo trestným činom, za ktorý hrozí väzenie.

Doteraz 14 štátov vydalo úplný zákaz interrupcií po historickom rozhodnutí Najvyššieho súdu z júna 2022 v Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization zrušenie rozsudku Roe v. Wade.