shutterstock_1427765327-810x500.jpg

VÍŤAZSTVO: Neústavná "bublinová zóna" okolo potratových centier zrušená v okrese New York

16
Kultúra života

Zástancovia ochrany života vyhlasujú víťazstvo v okrese Westchester v štáte New York po tom, ako okresná rada zákonodarcov na svojom zasadnutí 7. augusta 2023 odhlasovala zrušenie protiústavnej 8-metrovej “plávajúcej bublinovej zóny” okolo osôb, ktoré vstupujú do potratových zariadení alebo z nich vychádzajú, aby ich “chránila” pred “prístupom” pro-life poradcov na chodníku - ktorí sa snažia konverzovať a ponúkať literatúru o život potvrdzujúcich alternatívach k potratu.

Bublinová zóna” bola jedným z ustanovení zákona známeho ako kapitola 425 zákonov okresu Westchester, ktorý tiež zavádza 25-metrovú zónu “zákaz sledovania a obťažovania” spolu s ďalšími piatimi obmedzeniami pre poradenstvo v prospech života na chodníku. Jeho zrušenie nasledovalo po žalobe, ktorú podala Spoločnosť Thomasa Mora v mene národnej organizácie 40 dní za život, miestnej skupiny White Plains 40 dní za život a dvoch individuálnych pro-life poradcov na chodníku.

“Bublinová zóna bola protiústavná v momente, keď ju rada schválila,” povedal Christopher Ferrara, hlavný poradca Spoločnosti Thomasa Mora.Poznamenal, že Dobbsovo rozhodnutie, ktoré minulý rok zrušilo rozsudok vo veci Roe v. Wade výslovne kritizovalo Hill v. Colorado - predchádzajúce rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktoré potvrdilo podobnú bublinovú zónu.

“Toto je skutočne víťazstvo slobody prejavu a pro-life advokácie,” uviedol Ferrara. “Sme pripravení zatĺcť posledný klinec do jej rakvy petíciou na Najvyšší súd USA, ak to bude potrebné, aby už nikdy nemohla byť znovu uzákonená.”

“Táto smiešna bublinková zóna bola len najhorším zo siedmich rôznych obmedzení pro-life poradenstva podľa kapitoly 425,” dodal Ferrara. “Ostatných šesť ustanovení bolo zjavne inšpirovaných zrušeným rozhodnutím druhého odvolacieho súdu v prípade People v. Griepp, ktorý nesprávne konštatoval, že samotná prítomnosť pro-life advokátov a ich nápisov na chodníku môže porušovať zákon o slobodnom prístupe ku klinikám (Freedom of Access to Clinics Entrances Act - FACE). Iróniou osudu je, že zrušenie nepodloženého rozhodnutia vo veci Griepp bolo ďalším prípadom, ktorý vyhrala Spoločnosť Thomasa Mora  ešte v roku 2021.”

Od rozhodnutia o Hille v roku 2000 Najvyšší súd Spojených štátov nepriamo uznal, že “bublinkové zóny” okolo potratových zariadení sú protiústavné a spochybnil precedens stanovený v rozsudku Hill  ešte pred rozhodnutím z roku 2022 Dobbs ho označil za “deformáciu práva prvého dodatku. V prípade McCullen v. Coakley  (2014) súd tvrdil, že “keď vláda sťažuje zapojenie sa do pro-life propagácie, vrátane “bežnej konverzácie a rozdávania letákov na verejnom chodníku,” ukladá “obzvlášť významné bremeno prvého dodatku.” Okrem toho, akékoľvek zákony regulujúce pokojnú pro-life propagáciu musia poskytnúť “primeraný priestor slobodám chráneným prvým dodatkom,” podľa rozsudku vo veci Madsen v.

“Naša námietka proti zvyšným šiestim obmedzeniam pro-life poradenstva na chodníku v kapitole 425 pokračuje,” povedal Ferrara. “Odvolali sme sa k druhému obvodu proti odmietnutiu okresného súdu vydať predbežný súdny príkaz proti týmto šiestim ustanoveniam a na okresnom súde pokračujeme v konaní o trvalom súdnom príkaze, pokiaľ ide o tie isté obmedzenia.”

“Nebudeme mať pokoj, kým obhajcovia pro-life v okrese Westchester nebudú mať rovnaké práva podľa prvého dodatku na používanie verejných chodníkov na propagáciu, rovnako ako Black Lives Matter a každý iný druh obhajcov nejakej veci.”

“Keďže Najvyšší súd”zrušil rozsudok Roe v. Wade  a vrátil otázku potratov späť do jednotlivých štátov, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby bolo chránené právo komunikovať život zachraňujúce informácie,” zdôraznil Ferrara. “Tí, ktorí sa snažia brániť právo na život, majú ústavou zaručenú slobodu vyjadriť svoj názor a hanba každej vládnej jednotke, ktorá sa ho pokúša obmedziť.”

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť v zákone rešpektovanie života, rodiny a slobody. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.