Southwest-810x500.jpg

Leteckej spoločnosti Southwest Airlines nariadili absolvovať školenie o slobode náboženského vyznania po tom, ako diskriminovala zamestnanca podporujúceho život

20
Kultúra smrti

Southwest Airlines musí absolvovať osemhodinový kurz o náboženskej slobode od významnej kresťanskej právnickej skupiny, rozhodol v pondelok federálny sudca.

Sudca Brantley Starr nariadil spoločnosti Southwest, aby zaplatila cestu, stravu a školenie zástupcovi organizácie Alliance Defending Freedom, ktorý pricestoval do Texasu a poučil právnikov spoločnosti o náboženskej slobode. Príkaz bol vydaný po tom, čo spoločnosť Southwest porušila predchádzajúce súdne rozhodnutia týkajúce sa diskriminácie letušky Charlene Carterovej, ktorá sa zasadzovala za život.

Letuška, ktorá sa zasadzovala za život, vyhrala v júli 2022 súdny spor v hodnote 5,1 milióna dolárov po tom, čo tvrdila, že letecká spoločnosť a Zväz pracovníkov v doprave v Amerike porušili jej práva tým, že ju prepustili po tom, čo namietala proti tomu, že odbory použili príspevky zamestnancov na podporu pro-potratového Pochodu žien vo Washingtone.

“Súd nariadil Carterovej opätovné prijatie do zamestnania, zakázal spoločnosti Southwest diskriminovať náboženské presvedčenie jej letušiek a nariadil spoločnosti Southwest, aby informovala svoje letušky o zákaze náboženskej diskriminácie podľa hlavy VII’”, napísal v pondelok sudca Starr. Spoločnosť Southwest však nedodržala všetky požiadavky.

Súd požadoval, aby spoločnosť Southwest informovala svoje letušky o tom, že spoločnosť “nesmie diskriminovať letušky Southwest pre ich náboženské praktiky a presvedčenie”, ale namiesto toho im povedala, že “nediskriminuje”, čím naznačila, že tvrdenia Carterovej”sú nesprávne a v rozpore so súdom.

Southwest tiež “vo svojom memorande nespomenul hlavu VII” a nesprávne uviedol, že “jeho zamestnanci musia dodržiavať typy politík, kvôli ktorým Southwest prepustil Carterovú, a že verí, že jeho prepustenie Carterovej bolo oprávnené kvôli týmto politikám,” podľa Starra.

“Je ťažké si predstaviť, ako by Southwest mohol viac porušiť požiadavku na oznámenie,” napísal Starr. Na vyjadrenie svojho názoru uviedol vymyslený príbeh z knihy Genezis. “Po tom, čo Boh povedal Adamovi: ‘[Nesmieš jesť zo stromu [uprostred záhrady],’ si predstavte, že Adam povie Bohu: ‘Nejem zo stromu uprostred záhrady’ —, zatiaľ čo mu pri nohách leží jadrovník jablka,” napísal sudca.

On potom nariadil:

Vzhľadom na to, že právo spoločnosti Southwest’na vyjadrenie sa pri vykonávaní súdneho príkazu’zabezpečuje pokračovanie spolupráce v budúcnosti a že prejavy a konanie spoločnosti Southwest’voči zamestnancom preukazujú chronické nepochopenie úlohy federálnej ochrany náboženskej slobody, súd dospel k záveru, že školenie o náboženskej slobode pre troch právnikov spoločnosti Southwest, ktorých súd považuje za zodpovedných (Kerrie Forbes, Kevin Minchey a Chris Maberry), je najmenej obmedzujúcim prostriedkom na dosiahnutie súladu s príkazom súdu’. Aliancia na obranu slobody (Alliance Defending Freedom, “ADF”) už v minulosti takéto školenie uskutočnila a Súdny dvor to považuje za vhodné aj v tomto prípade.

“Southwest musí dopraviť zástupcu ADF’do Dallasu a je zodpovedný za všetky výdavky na stravu, ubytovanie alebo iné cestovné náklady zástupcu ADF’, ” rozhodol sudca.

Starr tiež nariadil spoločnosti Southwest, aby zaslala konkrétne znenie, v ktorom uvedie, že spoločnosť sa vo svojej pôvodnej správe pomýlila. “Podľa hlavy VII spoločnosť Southwest nesmie diskriminovať letušky spoločnosti Southwest za ich náboženské praktiky a presvedčenie, vrátane—ale nie výlučne—tých, ktoré vyjadrujú na sociálnych sieťach a ktoré sa týkajú potratov,” Starr nariadil spoločnosti Southwest, aby to oznámila svojim zamestnancom.

National Right to Work (NRTW), ktorá zastupovala Carterovú, poďakovala sudcovi za jeho rozhodnutie.

“Minulé správanie spoločnosti Southwest’voči Carterovej bolo diskriminačné a nezákonné a príkaz okresného súdu’právom zastavil holý pokus spoločnosti Southwest Airlines’ vyhnúť sa svojej zodpovednosti informovať letušky o svojom protiprávnom konaní,” uviedol prezident Mark Mix vo vyhlásení, ktoré poskytol LifeSiteNews. “Dúfajme, že toto nariadenie poskytne nádej ďalším nezávisle zmýšľajúcim zamestnancom, že ich právo vyjadriť svoj náboženský nesúhlas s politickými programami odborov a spoločnosti nemožno tak ľahko zamávať.”

Rozhodnutie je posledným v 10-ročnom boji medzi Carterovou, jej odbormi a spoločnosťou Southwest

Carterová po 17 rokoch v roku 2013 odišla z odborov po tom, čo sa dozvedela, že jej príspevky sa používajú na financovanie skupín a ideológií, ktoré sú v rozpore s jej náboženským presvedčením. Podľa predchádzajúcich vyjadrení NRTW však stále musela platiť poplatky “ako podmienku svojho zamestnania”.

Po tom, ako prostredníctvom sociálnych médií vyjadrila svoj nesúhlas s politickým postojom odborov”aerolínie si Carterovú predvolali na povinné stretnutie, aby prediskutovali “príspevky na Facebooku, ktoré videli,” vrátane jej pro-life správ.

“Letušky by mali mať možnosť vyjadriť svoj názor a nikto by nemal mať možnosť odplácať sa letuške za to, že sa zapojila do chráneného prejavu proti svojim odborom,” povedala Carterová v júli minulého roka po prvom súdnom víťazstve.