Fingers-in-ears-810x500.jpeg

Škótska vyšetrovacia správa COVID dospela k záveru, že prísne obmedzenia boli neúspešné

19
Kultúra smrti

Počas pandémie COVID sa škótska vláda snažila zaviesť prísnejšie a dlhšie trvajúce obmedzenia než Boris Johnson’a “bezohľadná” vláda toryovcov na juhu od hraníc. Napriek týmto dodatočným opatreniam však Škótsko za dva roky od začiatku pandémie do jari 2022 zaznamenalo v priemere 23,9 nadbytočných úmrtí na milión ľudí týždenne, píše Dr. David Livermore v časopise Spiked. “To bolo zďaleka najviac v Spojenom kráľovstve, pričom Wales trpel 22,9 nadbytočnými úmrtiami na milión, Severné Írsko 18,8 a Anglicko 18,6.”

Toto zjavné zlyhanie reakcie Škótska’bolo pozoruhodne zhrnuté v úvodnej správe, ktorú si objednalo Škótsko’v rámci oficiálneho vyšetrovania COVID a ktorú napísal dr. Ashley Croft, epidemiológ infekcií verejného zdravia, ktorý väčšinu svojej kariéry pracoval pre armádu a teraz vykonáva z Harley Street prax súdneho znalca v oblasti medicíny.

Vyšetrovaniu povedal, že:

V roku 2020 existovali vedecké dôkazy na podporu používania niektorých fyzikálnych opatrení (napr, časté umývanie rúk, používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov v nemocničnom prostredí) prijatých proti COVID-19. V prípade iných opatrení (napr. povinnosť používania masky na tvár mimo zdravotníckych zariadení, uzamykanie, sociálna dištancia, opatrenia na testovanie, sledovanie a izoláciu) neboli v roku 2020 k dispozícii dostatočné dôkazy na podporu ich používania – alebo alternatívne žiadne dôkazy; dôkazová základňa sa za uplynulé tri roky podstatne nezmenila. Tvrdí sa, že reštriktívne opatrenia zavedené počas pandémie COVID-19 viedli k individuálnym, spoločenským a ekonomickým škodám, ktorým sa dalo vyhnúť a ktoré nemali nastať.

Dr. Livermore tvrdí, že s tým úplne súhlasí.

Ako Švédsko’už ukončené vyšetrovanie Covid zistilo, ‘Niekoľko krajín, ktoré zaviedli výluky … malo ‘výrazne horšie výsledky’ ako Švédsko’. Zistilo sa tiež, že obmedzenie osobnej slobody je ‘ťažko obhájiteľné inak ako v prípade veľmi extrémnych hrozieb’.

Dr. Croft sa k vakcínam vyjadruje podobne skleslo, keď hovorí, že “zostáva nejasné, či očkovanie proti COVID-19 viedlo k menšiemu počtu úmrtí na COVID-19.” dr. Livermore tento záver spochybňuje a hovorí, že “sa zdá byť celkom jasné, že vakcíny prerušili spojenie medzi prípadmi a úmrtiami na jar a v lete 2021.”

Naproti tomu nedávne analýzy odborníkov, ako je dr. Eyal Shahar naznačujú, že veľká časť zdanlivej účinnosti vakcín môže byť ilúziou vytvorenou efektom zdravého očkovaného, podľa ktorého tí, ktorí si vzali vakcíny, majú pri rovnakých ostatných okolnostiach tendenciu mať menej základných rizikových faktorov.

V každom prípade Dr. Livermore súhlasí s Dr. Croftom, že “ochrana, ktorú ponúkali, bola krátka a neúplná.”

Dlho predtým, ako boli na jeseň 2021 Škótom uložené očkovacie pasy, existovalo množstvo dôkazov o tom, že vakcíny nezastavili infekciu a prenos. Toto malo odpáliť dno kauzy očkovacích pasov. To, že sa ich nepodarilo zastaviť, je hanba.

Dr. Croft dodáva, že “2 362 spontánnych hlásení [žltých kariet] naznačujúcich smrteľný následok po očkovaní vakcínou COVID-19” sú “znepokojujúce”, pričom poznamenáva, že takéto udalosti sú pravdepodobne nedostatočne hlásené.

Najdôležitejším bodom správy Dr. Croft’však je, ako hovorí dr. Livermore, je to, že sa tak flagrantne vymyká oficiálnemu príbehu o tvrdých, ale nevyhnutných uzáverách, ktoré zachraňujú obyvateľstvo pred ničivou nákazou.

Bez ohľadu na to, či s jeho závermi súhlasíme alebo nie, treba Croftovi zablahoželať, že sa zaoberá základnou otázkou: fungovali vládne obmedzenia, ktoré boli nasadené s veľkými nákladmi a spoločenským rozvratom?

Skutočnosť, že vôbec položil túto otázku, je v protiklade so skupinovým myslením, ktoré sa prejavilo v vyšetrovaní vo Veľkej Británii, ktorému predsedá lady Hallettová. Jeho prvá téma, skúmajúca ‘Pripravenosť a odolnosť’, sa skončila minulý mesiac. Počas vypočúvania sa svedkovia oddávali dlhým kľukatým výkladom o brexite a úsporných opatreniach toryovcov a liberálov. Dialo sa tak napriek zrejmej skutočnosti, že susedné krajiny EÚ, ktorým predtým nevládli David Cameron a Nick Clegg, zažili podobné trápenia s vírusom.

Svedkovia tiež uviedli, že Británia sa pripravila na nesprávny typ pandémie, pričom všetky naše plány počítali skôr s pandémiou chrípky než s pandémiou koronavírusu. Keby však pandémie koronavírusu a chrípky boli také zjavne odlišné, vedci by sa ešte stále nedohadovali o tom, či v rokoch 1889-94 ‘Ruská chrípka’ – ktorá bola z hľadiska úmrtnosti porovnateľná s Covidom – bola formou chrípky alebo koronavírusom.

Neprekvapuje, že Croftova’správa sa nestretla s pozitívnym ohlasom v tlači podporujúcej lockdown v Škótsku. Napadli ho, že nie je ‘odborníkom’ na vírusové pandémie. Nepoznám’Crofta a nemám k nemu žiadny osobný vzťah, ale jeho životopis naznačuje oveľa dlhšie skúsenosti v oblasti verejného zdravia súvisiaceho s mikrobiológiou než napríklad akademik verejného zdravotníctva Devi Sridhar, ktorý mal veľký vplyv na škótsku’reakciu na Covid. Vojenská medicína – kde strávil svoju kariéru – sa veľmi zaujíma o epidémie. Tie zastavili mnohé armády, od Karola VIII. v Neapole (syfilis) až po admirála Vernona v Cartagene (žltá zimnica).

Dr. Livermore uzatvára, že “je príznačné, že škótski komentátori sa už ani nesnažia tvrdiť, že škótske’výluky boli úspešné … existuje príliš veľa dôkazov o opaku.”

“Úprimne dúfam, že škótske’vyšetrovanie sa nad tým zamyslí. A že lady Hallettová si prečíta Croftovu správu. Možno práve ona presmeruje britské vyšetrovanie na otázky, na ktorých skutočne záleží.”

Pretlačené so súhlasom The Daily Sceptic.