Screenshot-2023-08-10-at-12.15.21-PM-810x500.png

Trudeauova vláda navrhuje zadržať miliardy provinciám, ktoré odmietajú dodržiavať pravidlá "čistej" energie

28
Kultúra smrti

Federálna vláda premiéra Justina Trudeaua hrozí, že zastaví financovanie v hodnote miliárd dolárov daňových poplatníkov pre provincie, ktoré budú pokračovať vo využívaní prírodných zdrojov, ako je ropa, plyn a uhlie, aj po roku 2035.  

8. augusta minister prírodných zdrojov Jonathan Wilkinson zverejnil dokument “Powering Canada Forward”, v ktorom navrhol odoprieť finančné prostriedky provinciám, ktoré odmietajú do roku 2035 prejsť z prírodných zdrojov na elektrickú energiu, a to napriek tomu, že Saskatchewan aj Alberta vysvetľujú, že tento cieľ je “nemožný.”  

“Federálna vláda pracuje na realizácii svojich nových finančných záväzkov v spolupráci s provinciami a územiami a spôsobom, ktorý podporuje cenovo dostupnú čistú nulovú elektrinu v celej Kanade,” uvádza sa v dokumente.  

Aj keď je návrh formulovaný ako poskytnutie finančných prostriedkov a daňových výhod provinciám, ktoré dodržiavajú nové predpisy týkajúce sa elektrickej energie, v podstate zakazuje provinciám, ktoré sa rozhodnú využívať prírodné zdroje, získať miliardové vládne finančné prostriedky.  

Publikácia sľubuje provinciám, ktoré dodržiavajú predpisy, výhody, ako je 15-percentný investičný daňový úver a fond vo výške 3 miliárd dolárov na tzv. obnoviteľné zdroje energie. 

“Federálna vláda sprístupní tieto nástroje provinciám a územiam, ktoré prijmú konkrétne opatrenia na dosiahnutie čistej nuly,” uvádza sa v dokumente.  

“To zahŕňa preukázanie záväzku využívať federálne finančné prostriedky na zníženie účtov za elektrinu pre domácnosti a podniky a záväzok dosiahnuť čistú nulu v sektore elektrickej energie, čo sa bude vzťahovať na daňový úver na investície do čistej elektrickej energie a prípadne aj na iné federálne nástroje,” pokračuje sa v ňom.  

Ministerka životného prostredia a chránených oblastí Alberty Rebecca Schulzová ostro odsúdila federálnu vládu za jej hrozby, písala,”Dnes federálna vláda pohrozila, že zastaví financovanie, ak Alberta nebude súhlasiť s ich nerealistickým a nákladným cieľom čistej nulovej spotreby do roku 2035.”  

“Nebudeme súhlasiť so žiadnym cieľom, ktorý zvýši účty za elektrinu a ohrozí integritu našej energetickej siete,” sľúbila.  

Podobne sa vyjadril aj saskatchewanský premiér Scott Moe, ktorý búši nad návrhom zadržať doláre daňových poplatníkov provinciám, ktoré odmietajú odstaviť svoje elektrárne na výrobu prírodných zdrojov.  

“Saskatchewan a Alberta sú hnacím motorom kanadského hospodárstva,” povedal písal. “Saskatchewan a Alberta nedostávajú z vyrovnávania nič, zatiaľ čo ostatné provincie dostávajú miliardy.” 

“A teraz Trudeauova vláda hrozí, že bude ďalej trestať Saskatchewan a Albertu za to, že nesplnili svoje nesplniteľné ciele v oblasti čistej nulovej spotreby elektriny,” obvinil.  

“Čo je to za národnú vládu, ktorá takto koná?" ” pýtal sa Moe. “Je to’rozdeľujúce, deštruktívne a nebezpečné.” 

Premiérka Alberty Danielle Smithová vyjadrila Moemu podporu, písala, “Nemôžem’s premiérom Scottom Moem súhlasiť viac. Nerealistické čisté nulové ciele Ottawy’a ich nedávna eskalácia sú úplne zbytočné. Je’čas, aby sa federáli pozreli realite do očí a spolupracovali s nami na pragmatických riešeniach.” 

Nie je to sotva prvýkrát, čo sa Trudeauova vláda zamerala na Albertu a Saskatchewan za to, že uprednostnili blaho svojej provincie’pred tvrdeniami klimatických alarmistov. 

V máji minister životného prostredia Steven Guilbeault vyhlásil, že porušenie environmentálnych predpisov zakazujúcich používanie energie z uhlia a plynu po roku 2035 môže mať za následok trestné sankcie niekoľko dní po tom, ako Moe vyhlásil, že jeho provincia bude naďalej prevádzkovať svoje elektrárne.

V roku 2022 Moe odpálil Trudeau’ové ciele environmentálnej politiky a vyhlásil, že “postupné ukončenie využívania fosílnych palív do roku 2035&rsp;je “bude v Saskatoone v januári strašne chladno. 1. januára 2036.” 

V júni Smith odsúdila Trudeauovu vládu’“za zavedenie kontroverzného zákona o klíme;Sustainable Jobs Act,” potvrdila svoj minulý sľub, že bude brániť svoju “provinciu’ústavnú jurisdikciu” nad svojimi “prírodnými zdrojmi” a “pracovníkmi v energetike.” 

Trudeauova vláda’aktuálne environmentálne ciele – v zhode s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.   

Zníženie a prípadné zrušenie používania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, ktorá Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.   

Kým Trudeau’plán presadzoval pod zámienkou “udržateľnosti,” jeho zámer znížiť emisie oxidu dusného obmedzením používania hnojív kritizovali poľnohospodári. Tvrdia, že to zníži zisky a môže dokonca viesť k nedostatku potravín.  

Okrem toho odborníci varujú, že Trudeauova vláda’nové “nariadenia o čistých palivách”ktoré vstúpia do platnosti budúci rok, budú stáť kanadských pracujúcich  –, z ktorých mnohí už teraz zápasia s desaťročia vysokou mierou inflácie – v priemere 1 277 USD ročne navyše.