nicki-hailey-810x500.jpg

Nikki Haleyová útočí na snahu republikánskej senátorky zastaviť Bidenov Pentagon pred financovaním interrupcií

17
Kultúra smrti

Republikánska prezidentská kandidátka a bývalá veľvyslankyňa Trumpovej administratívy pri OSN Nikki Haleyová v utorok kritizovala amerického senátora Tommyho Tubervilla (R-AL) za to, že pozastavil schvaľovanie všetkých nominantov na posty na Ministerstve obrany USA (DOD), kým Bidenova administratíva neustúpi od svojho naliehania na dotovanie interrupcií v armáde.

V októbri minulého roka, po tom, ako Najvyšší súd USA zrušil rozsudok Roe v. Wade a umožnil priamy zákaz interrupcií, minister obrany USA Lloyd Austin nariadil ministerstvu obrany, aby “zaviedlo cestovné a dopravné príspevky” na “nepokryté” interrupcie pre príslušníkov armády a ich závislé osoby, ako aj platbu za administratívnu dovolenku a prípadné právne sankcie voči vojenskému zdravotníckemu personálu, ktorý “riadne plní svoje služobné povinnosti”; Federálne predpisy majú zakázať financovanie väčšiny interrupcií z prostriedkov daňových poplatníkov.

V reakcii na to Tuberville, ktorý je členom senátneho výboru pre ozbrojené sily, v decembri oznámil, že “pozastaví každú nomináciu, civilného a vlajkového dôstojníka, kým mi nevysvetlíte alebo neodvoláte túto politiku.”Jeho kancelária uviedla, že sa snaží získať informácie o tejto záležitosti od Pentagónu a odstúpi, keď “všetky otázky týkajúce sa tejto politiky budú primerane zodpovedané.”

“Jediná vec, ktorú môže senátor urobiť, je zastaviť koleso, ktoré sa otáča, a to nerád robím,”povedal senátor. “Ale podľa ústavy nemôžu sami meniť tento zákon bez toho, aby to prešlo Kongresom.”

V reakcii na kritiku Tuberville zdôraznil, že nebráni demokratom v Senáte, aby uskutočnili individuálne hlasovania o jednotlivých nominantoch, ale blokuje komoru, aby uskutočnila hromadné hlasovania o veľkých skupinách nominantov naraz. Zároveň poznamenal, že napriek tvrdeniam demokratov jeho krok zďaleka nie je bezprecedentný: “Len pred pár rokmi mladší senátor z Illinois, demokrat, držal viac ako 1 000 vojenských nominácií. Dôvodom ich zadržania bol jeden jediný dôstojník, ktorého chcela povýšiť. Kolegyňa z Colorada sa len pred niekoľkými týždňami vyhrážala tým istým.”

Počas interview tento týždeň sa republikánsky rozhlasový moderátor Hugh Hewitt opýtal Haleyovej na túto situáciu.

“Senátor Tuberville má v rukách viac ako 300 generálov, plukovníkov, ktorí chcú povýšiť na generálov, kapitánov, ktorí chcú povýšiť na admirálov, a potom všetkých, od jednohviezdičkových až po dvojhviezdičkové, ” povedal Hewitt. “Nemáme’veliteľa námornej pechoty. Prvýkrát za posledných 200 rokov nemáme náčelníka štábu armády. Viac ako 300 voľných miest. Je to neporiadok. Viem, že Pentagón porušil Hydeov dodatok, a viem, že ste za život. Ale zavolali by ste senátorovi Tubervillovi a požiadali ho, aby prestal kaziť armádu, pretože sme’na pokraji konfliktu s Čínou a toto si nemôžeme dovoliť.”

“Toto len dokazuje, v akom neporiadku je naša krajina,” povedala Haleyová. “Chcem povedať, že sa pozrite na to, že ministerstvo obrany by to v prvom rade nemalo’robiť. Ale musia existovať aj iné spôsoby, ako to urobiť. Viete, myslím, že v čase, keď náš nábor klesol o 25 % a viete, 80 % týchto regrútov zvyčajne pochádza z vojenských rodín a vojenskí rodičia hovoria svojim deťom, aby nešli do armády, je to preto, že nemajú pocit, že niekto kryje chrbát armáde. Pozerajú sa na skutočnosť, že 33 000 veteránov je bez domova. Pozerajú sa na skutočnosť, že tieto povýšenia sú, viete, vyvesené vonku a využívajú ich ako krmivo. Myslím tým, že sa pozerajú na skutočnosť, že ľudia už nevnímajú týchto mužov a ženy, ktorí slúžia, ako hrdinov. A to’je smutné a’je to hrozné. 

“A viete, oceňujem, čo sa Tuberville’snaží robiť. Ja áno. Akože je to’úplne zlé, že to ministerstvo obrany robí,”pokračovala Haleyová. “Ale to sme klesli tak hlboko, že to musíme takto zastaviť? Myslím tým, v akom bode nemôžeme ísť a nechať členov Kongresu, aby išli na ministerstvo obrany a povedali, že ak to chcete urobiť, musíte ísť cez Kongres. Nemôžete sa zrazu rozhodnúť, že to urobíte. Nedržte, viete, nenúťte nás, aby sme to museli urobiť. Len si myslím, že by to nemalo dospieť až do tohto bodu. A viete, pre môjho manžela, ktorý slúži v zámorí, a pre všetkých tých vojenských mužov a ženy, predstava, že sa na to pozerajú a vidia to, čo riešia popri strese z toho, že sú v bezpečí a ďaleko od svojich rodín, je nesprávna.”

Obhajcovia Tubervillovho’postoja tvrdia, že skutočné príčiny obáv o pripravenosť armády a morálku vojakov nemajú nič spoločné so sporom o obsadenie voľných miest a všetko súvisí s politikou Bidenovej administratívy, ktorá prinútila tisíce príslušníkov služby odísť kvôli povinnosti očkovania COVID-19 a dôsledne uprednostňovala “woke ideológiu” a sociálne experimenty v ozbrojených silách.

Výkonný výbor republikánov v Alabame prijalrezolúciu, v ktorej potvrdil, že štátna strana stojí na strane senátora: “[T]alabamská republikánska strana vyzýva Bidenovu administratívu, aby zmenila politiku využívania peňazí daňových poplatníkov na financovanie výdavkov spojených s potratmi proti vôli ľudu, a ďakuje senátorovi Tommymu Tubervillovi za jeho postoj proti tejto chybnej politike.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom doteraz dostupné údaje ukazujú, že tieto štáty by mohli efektívne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

V reakcii na to presadzujú spojenci potratov rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k potratom,” ako napríklad zmiernenie distribúcie potratových tabletiek, právna ochrana a finančná podpora medzištátne potratové cesty, pokusy o zakotviť “práva” na túto prax v ústavách štátov, a nie v ústave USA, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré majú spoločné štáty podporujúce život a potraty, a vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí chcú obísť alebo porušiť zákony pro-life susedov. 

Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony.

Medzičasom Haleyová dosahuje v národných prieskumoch verejnej mienky v súvislosti s republikánskou nomináciou v priemere 3,4 %, podľaInformácie RealClearPolitics.