shutterstock_1337419364-810x500.jpg

Cristiano Ronaldo urobil znamenie kríža počas zápasu v Saudskej Arábii, kde sú kresťanské úkony nezákonné

79
Kultúra života

Futbalová superhviezda Cristiano Ronaldo si na internete vyslúžil pochvalu od kresťanov za to, že po strelení gólu za svoj nový saudskoarabský klub Al Nassr FC urobil znak kríža.  

Vyobrazenia kresťanských symbolov a verejné bohoslužby sú v súčasnosti zákonné v moslimami ovládanej krajine, rovnako ako pokusy o konvertovanie osôb na neislamské náboženstvo.

Gól bol strelený z pokutového kopu v 75. minúte počas zápasu tímu’9. augusta proti irackému’Al Shorta SC v semifinále ligy’. Potom sa Ronaldo pustil do kríža (čo urobil mnohokrát) a potom ukázal svoj podpis “siii” celebration, čo znamená “yesss!”  

Al Nassr teraz smeruje na arabský klubový šampionát, kde sa v sobotu stretne s rivalom Al-Hilal.   

Tridsaťosemročný Ronaldo sa narodil v Portugalsku. Podpísal dvaapolročnú zmluvu v astronomickej hodnote 220 miliónov dolárov za sezónu, aby hral za Al Nassr v Saudskej Pro League. Počas svojej dlhej kariéry vybehol na ihrisko za najlepšie európske kluby Ligy majstrov Manchester United, Real Madrid a Juventus. V tejto sezóne strelil v 24 zápasoch 18 gólov

Aj keď má päť detí od viacerých žien a nie je ženatý so svojou súčasnou životnou priateľkou, Ronaldo v roku 2018 povedal talianskemu športovému reportérovi, že pravidelne chodí na omšu.  

“Chodím každý týždeň do kostola. Každý týždeň. Som katolík a chodím ďakovať Bohu za to, čo mi dáva.” 

Na otázku, či očakáva, že sa ožení, odpovedal: “Neviem, či sa to stane v budúcnosti, ale teraz to nie je v mojich plánoch.” 

Katolícka cirkev učí, že osoby opačného pohlavia, ktoré nie sú zosobášené, ale majú spolu sexuálny styk, sa zúčastňujú na hriechu smilstva. Cirkev tiež učí, že pred prijatím svätého prijímania musia obe osoby vyznať svoj hriech, napraviť svoje správanie a zdržať sa Eucharistie až do spojenia vo sviatosti manželstva, aby na seba nehodne nevypili súd. 

Saudskoarabská vláda údajne urobila výnimku pre Ronaldovu rodinnú situáciu. V súčasnosti saudské zákony zakazujú spolužitie nezosobášených osôb v jednom dome. Civilné úrady však “nedávno začali privierať oči a už nikoho nestíhajú,” povedal nedávno nemenovaný právnik španielskej tlačovej agentúre. 

Ronaldova matka sa ho počas tehotenstva pokúsila potratiť vypitím vareného čierneho piva, keďže potraty boli v tom čase v Portugalsku nelegálne, ale prežil. Je všeobecne považovaný za jedného z najlepších futbalistov všetkých čias.