Sign-810x500.png

Odvolací súd sa zastal poradcu pre život na chodníku v právnom boji v štáte New York

44
Kultúra života

Obhajca života v oblasti Rochesteru v štáte New York bol ospravedlnený vo svojej žalobe proti generálnej prokurátorke štátu New York Letitii Jamesovej a mestu Rochester po tom, čo mu štát aj mesto odopreli právo priblížiť sa k zariadeniu, v ktorom sa vykonávajú potraty, aby sa vyjadril v prospech života.

Právnici Spoločnosti Thomasa Mora zastupovali Jima Havensa po tom, čo jemu a ním založenej poradenskej organizácii ROC Love Will End Abortion zakázali zdieľať informácie o potratoch a ponúkať alternatívy potvrdzujúce život pred potratovým zariadením Planned Parenthood na University Avenue v Rochesteri.

Dôvodom porušenia jeho práv vyplývajúcich z prvého dodatku bol súdny príkaz vydaný proti rôznym stranám v súdnom konaní v roku 2005.

“Samozrejme, keď súd nariadi osobe v súdnom konaní, aby sa venovala niečomu, čo je za normálnych okolností legálne, nezakazuje to iným osobám, ktoré neboli zapojené do tohto súdneho konania, aby sa venovali tejto činnosti,” povedal Thomas Olp, výkonný viceprezident Thomas More Society. “Keď na to Spoločnosť Thomasa Mora v septembri 2018 upozornila mesto Rochester, mesto súhlasilo a oznámilo nám, že na Havens a ROC sa existujúci súdny príkaz nevzťahuje.”

“Tento postoj sa však zmenil, keď sa do veci zapojil štát New York. Z tohto dôvodu Havens a ROC zažalovali štát a mesto, aby zabezpečili jeho práva vyplývajúce z prvého dodatku a zabránili im v uplatňovaní súdneho príkazu z roku 2005 — v ktorom nebol uvedený — na neho a jeho ministerstvo,” pokračoval Olp. Federálny súd v západnom okrese New Yorku mu tieto práva odoprel, pretože tvrdil, že keďže poznal — a stýkal sa — s niektorými z tých osôb, na ktoré sa vzťahoval zákaz z roku 2005, že bol ‘v aktívnej zhode alebo účasti ’ s nimi. Súd potom zamietol prípad pána Havensa’ s predsudkami.”

“Potom sme sa odvolali na Odvolací súd Spojených štátov amerických pre druhý obvod,” vysvetlil Olp, “a odvolací súd súhlasil s naším pôvodným stanoviskom. Súd zrušil rozhodnutie súdu nižšej inštancie’a vyhlásil, že Jim Havens a ROC —, ktorí neboli uvedenými účastníkmi súdneho sporu, ktorého výsledkom bol súdny príkaz z roku 2005, a nie sú právne stotožnení s tými, ktorí sú —, ním nemôžu byť viazaní.”

Súdny proces bol vrátený súdu nižšej inštancie s príkazom uplatniť stanovisko odvolacieho súdu’a obnoviť práva Havensa’a ROC’podľa prvého dodatku.

Prečítajte si rozhodnutie, ktoré 4. augusta vydal Odvolací súd Spojených štátov amerických pre druhý obvod vo veci Havens v. James, ako ho 29. septembra 2020 vyargumentovala Spoločnosť Thomasa Mora v rámci odvolania z Okresného súdu Spojených štátov amerických pre západný obvod štátu New York, zde.

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť v práve úctu k životu, rodine a slobode. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.