GettyImages-1185422927-810x500.jpg

Počet samovrážd v USA dosiahol v minulom roku historické maximum, pretože kríza zmyslu sa prehlbuje

145
Kultúra smrti

Počet samovrážd v USA dosiahol v minulom roku historické maximum, uvádza Associate Press (AP). 

Zpráva AP sa snaží z nárastu samovrážd obviniť “rastúcu dostupnosť zbraní”- čo je lenivé a povrchné vysvetlenie oveľa hlbšieho problému: krízy zmyslu v postkresťanskej kultúre.

Epidémia samovrážd je skôr symptómom sekularizácie, ktorá väčšinu ľudí pripravila o konečný zmysel ich života. Mnohým chýba objektívny vyšší ideál mimo maximalizácie vlastného potešenia a pohodlia. Povrchné rozptýlenia a krátkodobé chvíle šťastia fungujú len tak dlho; ak si človek v určitom momente nevie odpovedať na otázku konečného zmyslu svojho života, pravdepodobne si zúfa. 

Niekto tvrdí, že dnešné&nbspgenerácie sú jednoducho príliš slabé a zženštilé, aby zvládli tvrdú realitu života. Predchádzajúce generácie mali pravdepodobne menej pohodlný život ako Európania a Američania v 21. storočí; naša doba má však svoje vlastné jedinečné výzvy, pretože mnohí mladí ľudia sú konfrontovaní s deštruktívnymi pokušeniami, ako je napríklad internetová pornografia, ktorým naši predkovia nemuseli čeliť. 

Aj keď zženštilosť môže zohrávať úlohu v epidémii samovrážd, jadrom problému je v skutočnosti nedostatok cieľa. Niet divu, že Jordan Peterson sa stal taký populárny tým, že hovoril o zmysle, zodpovednosti a utrpení v živote. Oslovil generáciu, ktorá túži žiť (a zomierať) pre niečo väčšie, než je ona sama, ale nevie, čo by to mohlo byť. 

Všetky vyššie ideály, ktoré sa kedysi cenili a dávali ľuďom niečo mimo nich samých, vďaka čomu sa oplatilo obetovať a trpieť—národ, rodina a najmä náboženstvo—sú pod neúprosným útokom neomarxistických ideológií, ktoré ovládajú verejný život na Západe. 

Kedykoľvek establišment ponúka ľuďom nejaký údajný vyšší ideál, napríklad záchranu planéty a ľudstva pred hroziacou záhubou spôsobenou “klimatickými zmenami spôsobenými človekom,” spôsobuje to len ešte väčšie zdesenie prívržencov tohto ideálu a depresívne. 

Až sa situácia zhorší z ekonomického a kultúrneho hľadiska, bude pre ľudí ešte ťažšie odvrátiť pozornosť od dôležitej otázky života: Má život objektívny zmysel? Existuje Boh? Existuje nebo a peklo? Môže mať moje utrpenie zmysel? atď. 

Ak sa časy zhoršujú, naskytá sa príležitosť obrátiť srdcia a mysle na pravdu, na vtelený Logos, Ježiša Krista. Ako kresťania musíme byť pripravení milovať zlomených ľudí, ktorí hľadajú zmysel, a byť pripravení hlásať pravdu s jasnosťou a láskou.