canadian_supreme_court-810x500.jpg

Najvyšší súd Kanady odmietol prerokovať ústavnú sťažnosť ontarijských cirkví proti obmedzeniam COVID

22
Kultúra smrti

Kanadský najvyšší súd odmietol prerokovať ústavné námietky dvoch ontarijských cirkví voči obmedzeniam z čias COVID. 

Kanadský najvyšší súd 10. augusta zamietol ďalšie odvolanie cirkví Aylmer Church of God a Trinity Bible Chapel, ktoré tvrdili, že ontarijská vláda svojimi nariadeniami COVID porušila ich právo na náboženskú slobodu chránené Chartou.  

“Cirkvi napadli obmedzenia zhromažďovania pre porušenie základných slobôd svedomia, náboženstva, prejavu, pokojného zhromažďovania a združovania, ktoré zaručuje Kanadská charta práv a slobôd, a to spôsobom, ktorý nemožno v slobodnej a demokratickej spoločnosti preukázateľne ospravedlniť,” uviedlo v tlačovej správe Centrum spravodlivosti pre ústavné slobody.  

“Tvrdili, že škody spôsobené obmedzeniami zhromažďovania ďaleko prevyšujú všetky výhody, ktoré poskytujú, a že musia byť zrušené,” pokračovalo vyhlásenie.  

Dve cirkvi podali 1. mája žalobu žiadosť na Najvyššom súde, aby sa odvolali proti ich predchádzajúcej ústavnej sťažnosti proti obmedzeniam zhromažďovania v Ontáriu’. Cirkvi tvrdili, že súdy nižšej inštancie “neposúdili, či obmedzenia zhromažďovania neporušujú práva na slobodu prejavu, pokojné zhromažďovanie a združovanie.” 

Vyšší súd a Odvolací súd v Ontáriu predtým potvrdili nariadenia COVID obmedzujúce zhromažďovanie, a to aj na náboženské obrady. Obe cirkvi usporiadali zhromaždenia, zatiaľ čo v provincii naďalej platili prísne nariadenia.  

V decembri 2020 Súdne centrum zastupovalo pastora Henryho Hildebrandta z cirkvi Aylmer Church of God po tom, čo usporiadal bohoslužby s príjazdom, kým v provincii platil Zákon o znovuotvorení Ontária, ktorý obmedzoval zhromaždenia len na 10 osôb. 

Po tejto bohoslužbe a troch ďalších bohoslužbách, ktoré sa konali v máji a júni 2021, bolo Cirkvi Božej nariadené zaplatiť 274 000 USD na pokutách a nákladoch za to, že podľa polície išlo o porušenie vtedy platných obmedzení na zhromažďovanie.  

Podľa Justičného centra boli pokuty udelené napriek dôkazom od ontarijského doktora Zaina Chagla, že riziko vonkajšieho prenosu je zanedbateľné. 

Podobne aj Trinity Bible Chapel vo Waterloo, jej hlavný pastor Jacob Reaume a ďalší členovia cirkvi čelili vysokým pokutám za údajné porušenie nariadení COVID.  

“Keď Ontário v decembri 2020 uzavrelo modlitebne, limit 10 osôb nemal pre Trinity Bible Chapel a jej veľkú sálu s kapacitou 900 miest zmysel,” argumentovalo Centrum spravodlivosti.  

Centrum poukázalo na pokrytectvo, že na bohoslužby sa zavádzajú limity pre 10 osôb, zatiaľ čo základný maloobchodný predaj má povolenú 50-percentnú kapacitu so “sociálnym odstupom.”

Trinity Bible mala 30. apríla zatvorené dvere ontarijským sudcom Johnom Krawchenkom, pretože nechcela dodržiavať miestne pravidlá COVID platné v tom čase, ktoré zakazovali bohoslužby pre osoby. Cirkvi boli odvtedy udelené pokuty vo výške státisícov dolárov. 

“Najvyšší súd a Odvolací súd v Ontáriu’potvrdili tieto porušenia slobody svedomia a náboženského vyznania, prvej slobody chránenej v Kanadskej charte práv a slobôd, ako aj porušenie slobody prejavu, združovania a pokojného zhromažďovania,”vyhlásilo Centrum spravodlivosti.  

Nanešťastie, ontarijské cirkvi nie sú jediné, ktorých prípady kanadský Najvyšší súd zamietol. V ten istý deň, ako súd zamietol prípad cirkvi Aylmer Church of God a Trinity Bible Chapel, zamietol odvolanie troch cirkví v Britskej Kolumbii. 

Pôvodne podaná žaloba z roku 2021 sa snažila o vyvrátenie úplného zákazu osobných bohoslužieb v Britskej Kolumbii’na základe chránených práv podľa Charty.