Capitol-police-chief-810x500.png

Bývalý šéf polície v hlavnom meste v rozhovore s Tuckerom Carlsonom odhaľuje Pelosiovú a generála Milleyho za "podraz" zo 6. januára

22
Kultúra smrti

V mimoriadnom rozhovore s Tuckerom Carlsonom bývalý šéf polície amerického Kapitolu Steven Sund povedal, že federálne úrady pred ním zatajili kľúčové spravodajské informácie, ktoré poukazovali na významné ohrozenie budovy 6. januára 2021. Okrem toho mu šokujúco odmietli poskytnúť posily počas vzbury.

Carlson navyše uviedol, že podobný nahraný rozhovor so Sundom uskutočnil začiatkom roka, keď ešte viedol svoju hlavnú reláciu v televízii Fox News. Zaujímavé je, že rozhovor bol naplánovaný na odvysielanie v pondelok 24. apríla, teda ráno, keď bol populárny moderátor prepustený, a tak sa nikdy neodvysielal, čo naznačuje možný motív finančne kontraproduktívneho kroku stanice.

V rýchlom rozhovore Sund rozprával o priepastnom rozdiele medzi spravodajskými informáciami, ktoré dostal na ten deň, a tými, ktoré mali k dispozícii FBI a ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS).

Kapitolská polícia má svoj vlastný spravodajský úrad, ktorý spolupracuje s ostatnými federálnymi spravodajskými agentúrami na rutinné účely, aby sa vzťahovali takéto relevantné informácie. Boli však ponechaní v nevedomosti. “Spravodajské informácie, ktoré som dostával, naznačovali, že to bude rovnaké ako predchádzajúce zhromaždenia MAGA, novembrové a decembrové zhromaždenia, na ktorých sme mali obmedzené potýčky.”

Neobdržal absolútne žiadne “spravodajské informácie, o ktorých teraz vieme, že existovali, hovoriace o útoku na Kapitol, zabití mojich policajtov, útoku na členov Kongresu a zabití členov Kongresu,” napriek tomu, že “FBI [a] DHS v týchto spravodajských informáciách plávali. Teraz tiež vieme, že armáda mala zrejme tiež veľmi znepokojujúce spravodajské informácie.”

V skutočnosti by FBI a DHS zvyčajne vydali niečo, čo sa nazýva Joint Intelligence Bulletin (JIB), a poskytli by konferenčný telefonický brífing pre také veľké podujatia, ako je zhromaždenie Stop the Steal, ale 6. januára neurobili ani jedno, čo je podľa Sunda “veľmi nezvyčajné.”

Sund hovorí, že ešte 5. januára, deň pred nepokojmi, koordinoval konferenčný hovor s Steven D’Antuono, asistentom riaditeľa washingtonskej pobočky FBI, Generál Omar Jones z “vojenského oddelenia” a Generál William Walker z Národnej gardy.

“Ani jedna osoba v tomto telefonáte nehovorila o žiadnych obavách zo spravodajských informácií, útoku na Kapitol, hrozbách pre dôstojníkov, ktoré sme videli, že sú vonku. To’je to, čo’je desivé,” povedal.

Viac dodal, že “vedia s istotou,” že v dňoch pred vzburou “chodili Stevenovi D’Antuonovi e-maily, v ktorých sa hovorilo o násilí, ktoré’predpovedali,” a predstaviteľ FBI o tom 5. januára v konferenčnom hovore nič nepovedal.

Taká istá dynamika bola zrejme prítomná aj v prípade vojenských predstaviteľov. Napriek tomu, že úradujúci minister obrany Christopher C. Miller a generál Mark Milley len niekoľko dní pred nepokojmi diskutovali o drastickom kroku “uzamknúť mesto [a] zrušiť povolenia na Kapitole kvôli obavám z násilia,”neinformovali Sunda, ktorý má vo svojej funkcii šéfa polície Kapitolu právomoc vydávať takéto povolenia.

“Namiesto toho 4. januára urobí Miller čo? Vydá memorandum, v ktorom obmedzí Národnej garde nosenie rôznych zbraní, akýchkoľvek zbraní, akéhokoľvek vybavenia na občiansku neposlušnosť, ktoré by sa využilo práve na demonštrácie alebo násilie, ktoré vidí prichádzať. Jednoducho to nedáva zmysel,” povedal bývalý policajný šéf.

“A tento smer ovplyvnil Národnú gardu vo Virgínii a Marylande. Keď som 6. januára volal a prosil o pomoc, najprv ’nesmeli reagovať … a to všetko kvôli memorandu,” vysvetlil Sund.

Podľa neho Milley získal spravodajské informácie “hovoril o zabíjaní členov Kongresu a útoku na Kapitol Spojených štátov a’nič mi o tom nepovedal. On’to hovorí vybraným členom Kongresu.”

“To’je sakra znepokojujúce, pretože ako šéf polície tam’je povinnosť varovať a ja by som to mal vedieť, aby som mohol prijať potrebné opatrenia. Neviem, komu inému to povedal, ale mne to určite nepovedal,” povedal Sunt.

Pokračoval v rozprávaní o tom, ako musel kvôli skutočnému federálnemu zákonu získať povolenie na privolanie posíl Národnej gardy pre takéto udalosti. Napriek tomu bývalý policajný šéf tvrdí, že mu túto žiadosť 3. januára odmietol seržant Snemovne reprezentantov Paul Irving a seržant Senátu Mike Stenger.

“Dvakrát som bol odmietnutý kvôli ‘optike’ a preto, že spravodajské informácie to nepodporili. Tak sa nad tým zamyslite,”povedal Carlsonovi.

Títo dvaja dôstojníci pracovali priamo pre demokratickú predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú z Kalifornie, respektíve pre republikánskeho vodcu senátnej väčšiny Mitcha McConnella z Kentucky. A hoci v núdzovej situácii mali títo muži právomoc povoliť posily Národnej gardy na Sundovu’žiadosť, čo sa stalo o 12:58, namiesto toho sa rozhodli “spustiť to po reťazci” k Pelosiovej.

“Nakoniec, o 2:09, 71 minút neskôr, 2:09, som’konečne dostal súhlas. Premýšľajte o tom, o 71 minút neskôr,”zdôraznil Sund. “Nedokážem pochopiť prečo. Museli vedieť, o čo ide. Hovoril som im, aké je to zlé … Boj prebieha priamo pred kanceláriou [Mikea Stengera’a mňa’stále zdržiavajú.”

Sund potom hovorí, že musel “predať moju žiadosť o Národnú gardu,” generálporučíkovi Walterovi E. Piattovi v Pentagóne, ktorý odporučil žiadosť zamietnuť so slovami: “Nepáči sa mi optika Národnej gardy na Kapitole”, zatiaľ čo policajný šéf prosil o pomoc a nazval to “situáciou života alebo smrti”.

“Mne to pripadá ako narafičené, ” povedal Carlson Sundovi. “Je mi to ľúto, ale je to tak.”

“Bude to lepšie. Tak som prosil a prosil a on povedal: ‘No, ja’pôjdem dole chodbou a budeme’hovoriť s ministrom obrany alebo s kýmkoľvek, s kým’bude hovoriť.’Hneď potom som dostal oznámenie, aha, ešte stále mám hovor, máme tu zastrelenie Ashli Babbittovej. A ja som povedal, že máme streľbu, ešte si pamätám, ako som kričal do telefónu. ‘Máme streľbu na Kapitol USA, je to pre vás teraz dosť naliehavé?"’”

Podľa Sunda prišla Národná garda až okolo 18.00 h, niekoľko hodín po streľbe na Babbittovú. Uviedol tiež, že Pentagón medzitým nasadil vojenské prostriedky na ochranu domov generálov.

V májovom príspevku na X (predtým známom ako Twitter) Sund hovoril o svojom predchádzajúcom rozhovore s Tuckerom na stanici Fox News a naznačil, že to mohlo mať niečo spoločné s tým, že najpopulárnejší moderátor káblového spravodajstva bol v ten deň prepustený.

“V deň, keď bol prepustený, Tucker Carlson plánoval odvysielať časti nášho hodinového rozhovoru a predstaviť moju knihu. Bol to rozhovor, z ktorého bol nadšený a povedal, že ‘mi z neho vstávajú chlpy na rukách.’ Fox však Tuckera aj rozhovor zrušil. Náhoda?

Začiatkom marca interview s Glennom Beckom Carlson zhodnotil, že na základe ich vitálnej a jednotnej reakcie je naratív zo 6. januára jednoznačne “základný” pre plány lídrov establišmentu.

Jasné je, že podľa ich reakcie sa dajú “spoznať ich priority,” povedal. A pokiaľ ide o naratív zo 6. januára, pripomenul, že vo chvíli, keď spochybnil široké tvrdenie, že išlo o “ozbrojené povstanie bielych supremacistov …, sa zbláznili.”

Udalosť zo 6. januára “je po voľbách v roku 2020 druhým najväčším podvodom v mojom živote,” povedal bývalý moderátor Fox News. “A vy viete, že je to tak, pretože sa stávajú úplne hysterickými, keď sú konfrontovaní s akýmikoľvek faktami, ktoré sa odchyľujú od ich lží.”

Tucker Carlson odpovedá kritikom videa z Kapitolu: Je to ‘sociopat’

Tucker Carlson: Nové video zo 6. januára ukazuje, že polícia Kapitolu pôsobí ako ‘sprievodca’ pre ‘QAnon šamana’

Tucker Carlson: "Lži’ sú ‘sociopati’: Hysterický a agresívny’: Demokrati si prezreli videozáznam zo 6. januára a klamali o smrti policajta Kapitolu

‘Hysterický a agresívny’: Tucker Carlson naznačuje, že ho vyhodili za to, že odhalil korupciu ‘klamárov’

Tucker Carlson: Carlson Carlson: ‘fašistický gulag’ je ‘zjavne ich cieľom’ a príbeh zo 6. januára je ‘základný’