St.-Adalberts-arrest-810x500.png

Žena zatknutá za obranu historického kostola v Chicagu, ktorý bol predaný hostiteľovi simulovaných orgií

31
Kultúra smrti

Američanku poľského pôvodu zatkli v utorok po tom, čo odmietla opustiť chicagský katolícky kostol, o ktorom sa nedávno vedelo, že je určený na predaj hostiteľovi simulovaných orgií. Rozčuľovalo ju odstránenie vitráží z kostola po tom, ako mu bol udelený predbežný štatút pamiatky.

Władzia Domaradzka, ktorá sa každý týždeň zúčastňovala na omši v historickom kostole sv. Adalberta’pred jeho zatvorením v roku 2019, chcela “konfrontovať” robotníkov, ktorí podľa nej odstraňovali vitráže, a dať im najavo, že by nemali “ničiť tento kostol, pretože je tu pamiatka,” povedala pre Fox32 Chicago jej priateľka Izabella Sadowka. 

Domaradzka odmietla opustiť kostol, a keď bola privolaná polícia a ona sa vzoprela ešte niekoľkým príkazom, zatkli ju. Podľa zdroja známeho LifeSiteNews ju ešte v ten istý večer prepustili z policajnej stanice.

Predbežný štatút pamiatky, na ktorý sa odvoláva Sadowka, bol udelený kostolu v pondelok jednomyseľným hlasovaním chicagskej pamiatkovej komisie. Zasadnutie, na ktorom sa zúčastnili stovky miestnych obyvateľov, ktorí emotívne prosili o zachovanie kostola svätého Adalberta, bolo vyvolané odstránením vitráží z kostola chicagskou arcidiecézou, čo znepokojilo členov komunity vrúcne pripútaných ku kostolu. 

Pretrvávajú obavy, že odstránenie vitráží, ako aj odstránenie ďalších zariadení v kostole, je podmienkou predaja kostola Danovi Davidsonovi, ktorého vlajková loď v Miami, (Upozornenie: grafický obsah) Chrámový dom, bolo v roku 2019 miestom oplzlých vystúpení vrátane simulovaných homoerotických orgií, na ktorých sa zúčastnila dcéra popovej hviezdy Madonny’Lourdes. 

Predbežný štatút pamätihodnosti a potenciálny konečný štatút pamätihodnosti síce nepredpisujú zachovanie interiérových prvkov kostola’ale vyžadujú zachovanie všetkých vonkajších prvkov vrátane okien. V prípade kostola svätého Adalberta’sú to vitrážové okná zobrazujúce katolíckych svätcov.  

Peter Strazzabosco, zástupca komisára chicagského Oddelenia plánovania a rozvoja, pre LifeSiteNews potvrdil, že okná sa nesmú z budovy odstraňovať, kým prebieha konanie o určení pamiatky, teda po predbežnom určení pamiatky.

Strazzabosco tvrdí, že v utorok po predbežnom určení pamiatky sa vysťahovali len “odstrániteľné príslušenstvo” a nie “okná.”

Viaceré svedectvá však naznačujú niečo iné. Dalia Radecki, učiteľka na dôchodku, ktorá vyše 30 rokov pôsobila na verejných školách mesta Chicago, pre LifeSiteNews uviedla, že v utorok jej členovia pracovnej čaty v kostole svätého Adalberta’povedali, že odvážajú vitráže a odstraňujú ich z kostola. 

Radecki povedala, že keď robotníkom povedala o novom štatúte pamiatky, povedali jej, že o ničom nevedia a sú tam preto, aby dokončili začatú prácu.

Privolali políciu a médiá, ktoré prišli na miesto. Podľa priaznivcov kostola, ktorí boli v tom čase na mieste, Zástupca ministerstva výstavby, ktorý prišiel do kostola preskúmať situáciu, povedal polícii a pracovnej čate na mieste, že odstraňovanie vitráží je povolené.

Radecki pre LifeSiteNews uviedla, že v piatok opäť hovorila s robotníkom po španielsky a pýtala sa ho, či ešte v utorok, keď bola prítomná Domaradzka, odstraňoval okná zo steny kostola. Povedal jej, že “áno.”

Viac, v reakcii na správu o Domaradzkovom’zatknutí sa arcidiecéza Chicago v utorok pre Fox32 Chicago zrejme priznala, že vitráže sa naďalej odstraňujú z kostola sv. Adalberta’z dôvodu ich “ochrany” pred vandalizmom, pričom tvrdí, že označenie pamiatky ich odstránenie nezakazuje.

“Farnosť dokončuje práce, ktoré začala pred týždňom, aby ochránila majetok a sakrálne predmety v kostole, ktoré boli opakovane poškodzované a ničené. Potreba chrániť predmety sa posilnila, keď sa dnes do kostola opäť vlámali. Predbežné hlasovanie o štatúte pamiatky, ktoré uskutočnila Komisia pre chicagské pamiatky, nemá vplyv na úsilie farnosti svätého Pavla chrániť tieto predmety,” uviedla arcidiecéza. S odstraňovaním vitráží sa začalo už pred týždňom.

LifeSiteNews kontaktoval viacerých zamestnancov Arcidiecézy Chicago z oddelenia plánovania a výstavby s otázkou, či vedia o nejakých výnimkách z pravidla, že okná sa nesmú odstraňovať z budov s očakávaným štatútom pamiatky, ale odpoveď nedostal.

Podľa zdroja známeho LifeSiteNews sa ako o mieste uloženia okien uvažuje o meste Mundelein v štáte Illinois na predmestí Chicaga.

Skupina ľudí, ktorí sa snažia o záchranu kostola, teraz imituje snahu o opätovnú inštaláciu vitráží.

Zástancovia kostola tvrdia, že ešte pred tým, ako sa kostol sv. Adalberta’predbežný štatút pamiatky, arcidiecéza nedodržala potrebný postup na začatie odstraňovania vitráží, keďže kostol je oranžová budova a takéto budovy vyžadujú povolenie na významnú zmenu a 90-dňové pozastavenie povolenia, aby pamiatková komisia mohla posúdiť, či budova “spĺňa podmienky na pamiatkovú ochranu.”

Anna Leja, bývalá návštevníčka kostola svätého Adalberta’oznámila, že Matt Crawford, historik architektúry z oddelenia mestských pamiatok mesta Chicago’povedal 1. augusta — pred tým, ako predbežné označenie pamiatky nadobudlo platnosť —, že na odstránenie okien kostola’nie je potrebné žiadne povolenie.

V e-maile pre LifeSiteNews Strazzabosco požiadal o objasnenie povahy správ, že vitráže sa v utorok naďalej odstraňovali, ale neodpovedal na otázku LifeSiteNews’ či je odstránenie okien bez povolenia povolené pre oranžovú nebytovú budovu, akou je kostol sv. Adalberta’

‘Nikdy som nič podobné’nevidel’

Na pondelňajšom zasadnutí chicagskej pamiatkovej komisie sa zišlo približne 300 ľudí, ktorí naliehali na to, aby bola Katedrála sv. Adalberta’byť zapísaný do zoznamu pamiatok v snahe zachrániť ho pred už začatou čistkou chicagskej arcidiecézy.

Desiatky miestnych obyvateľov prišli svedčiť, mnohí z nich vášnivo, o dôležitosti zachovania kostola sv. Anna Leja, poľská prisťahovalkyňa, ktorá sa v minulosti zúčastňovala na mesačných omšiach v poľskom jazyku, vysvetlila pre LifeSiteNews, že kostol je oveľa viac ako “kultúrne centrum.”

Jedna pani povedala: ‘Toto nie je len budova. Toto je kostol. Toto je Boží dom,”povedal Leja a zdôraznil, že najdôležitejšia je na kostole’úloha domu kultúry.

Toto je môj cieľ. Bojovať za cirkev ako miesto uctievania a miesto pre Boha,“ vyhlásila.

Leja sa podelila o to, že sama počas stretnutia predniesla prejav, v ktorom spomenula výzvu pápeža Jána Pavla II’z roku 1979 mladým ľuďom, aby “zostali verní” sv. Adalbertovi, ktorý, ako Leja poznamenala, je “druhým patrónom Poľska,” spomínaným hneď po Márii, Matke Božej. 

Odcitovala vtedajšie slová svätého Jána Pavla II’: “Zachovajte dedičstvo viery sv. Zostaňte mu verní, rozmnožujte ho a odovzdávajte ďalším generáciám.”

Podľa Leja a ďalších účastníkov stretnutia rozhodlo o jednomyseľnom hlasovaní za pamiatku, keď plný sál vypukol do spevu a spieval v poľštine hymnu “Barka,”, ktorá je známa ako obľúbená pieseň sv. Jána Pavla II.

Jeden z účastníkov, George Sirak, povedal, že policajt, ktorý sa nachádzal v inej časti budovy, počul rozruch a prišiel sa do rokovacej sály mestskej rady pozrieť, čo sa deje. Policajt údajne povedal, že také niečo sa “v histórii radnice ešte nikdy nestalo.” 

Radecki, ktorý bol tiež prítomný, povedal pre LifeSiteNews: “Nikdy som’nič podobné nevidel.”

“Bolo úžasné vidieť toľko lásky, toľko jednoty … bolo to veľmi dojímavé,” povedal Radecki a priznal, že ho to priviedlo k slzám.

Vysvetlila, že na pódium vystúpil Poliak a začal spievať, v tom momente sa dav postavil na nohy a jednohlasne sa k nemu pridal a spieval viac ako tri minúty.

“Pane, to si ty, ktorý si ma našiel. Z tvojich úst som počul svoje meno. A svoju loďku teraz nechávam na brehu, lebo dnes’budem s tebou loviť ryby,” spieva sa refrén, preložený do slovenčiny.

“Tou piesňou pohli horami … Videl som im na očiach a na srdci, že ľudia milujú ten kostol. Niektorí z nich plakali. Všetci boli spolu a držali sa za ruky,” pokračoval Radecki.

Na pondelkovom zasadnutí pamiatkového výboru bolo potvrdené, že veľká časť farnosti sv. Adalberta’po zatvorení bývalého kostola nikdy neprešla do kostola svätého Pavla.

Jedným z takýchto bývalých farníkov kostola svätého Adalberta’je Demetrio Reyes, ktorý je odvrátený od toho, čo vidí v kostole sv. Pavla’sa spolu s arcidiecézou zameriavajú na peniaze namiesto potrieb komunity.

“Nechceme’sa presťahovať k svätému Pavlovi’pretože … chcú predať kostol za peniaze,” povedal Reyes pre LifeSiteNews a dodal, že pokiaľ ide o kostol sv. Adalberta’s, “Všetko ničia.”

“Sme v boji, pretože chceme znovu otvoriť kostol sv. Je to naša budúcnosť. Toto je naša história. V tomto kostole som sa oženil,”Reyes povedal.

Reyes sa naďalej v nedeľu modlí pred kostolom svätého Adalberta’spolu s ďalšími členmi ružencovej skupiny svätého Adalberta’. Členovia skupiny sa naďalej modlia pred kostolom sedem dní v týždni, či prší alebo svieti slnko, ako to robia už štyri roky od zatvorenia kostola.

“Sme v boji, pretože chceme znovu otvoriť kostol svätého Adalberta’s. Je to naša budúcnosť. Toto je naša história,”povedal Reyes.