oliver-anthony-810x500.jpg

Továrnik z Virgínie Oliver Anthony sa stal virálnym hitom "Rich Men North of Richmond

91
Kultúra života

Mladý muž z Virgínie sa takmer cez noc stal slávnym po tom, čo sa na internete objavilo video, v ktorom predvádza surový, priamo zo srdca vychádzajúci nárek nad ťažkým osudom pracujúceho človeka vo Washingtone, D.C.,

Komentátori oslavovali speváka, farmára Olivera Anthonyho, že dal hlas miliónom Američanov - najmä mladým mužom - ktorí sa cítia byť bití a zneužívaní čoraz totalitnejšou vládou, ktorá sa obohacuje na ich práci, pričom znehodnocuje ich zárobky a drví ich pod svojimi topánkami.

Video, na ktorom Anthony predvádza pieseň na vidieku vo Virgínii, pričom mu pri nohách ležia jeho tri psy, zverejnilo v utorok na YouTube RadioWV. Video RadioWV bolo prvým videom, v ktorom Anthony zverejnil profesionálne nahratú pieseň po tom, ako predtým nahrával videá, ktoré si nahral mobilným telefónom.

Pieseň s názvom “Bohatí muži na sever od Richmondu” rýchlo získala milióny pozretí a vystrelil na prvé miesto na iTunes. 

“Títo bohatí muži severne od Richmondu…chcú mať všetci len úplnú kontrolu,” spieva autor piesne a otec v štýle bluegrass/country. “Chcú vedieť, čo si myslíš, chcú vedieť, čo robíš, a oni si’nemyslia, že to vieš, ale ja viem, že to vieš.”

“It’s a d**n shame what the world’s got to, for people like me and people like you,” hovorí a nadáva na sociálny štát, že odmeňuje lenivosť a trestá tvrdú prácu. “Mladí muži sa stavajú šiestimi nohami do zeme, ‘pretože všetko, čo tento d**n štát robí, je, že ich stále kope dole.”

Federalista výstižne popisuje kultúru, proti ktorej Anthony bojuje, keď poukazuje na to, že “Miera samovrážd a úmrtí na predávkovanie naďalej stúpa; bezprávie, nezodpovednosť a korupcia sa rozbiehajú; ekonomické podmienky naďalej rýchlo zhoršujú; a naša kultúra sa nachádza v nepopierateľnom stave voľného pádu, zatiaľ čo priemerná dĺžka nášho života pokračuje v poklese.”

Anthony, ktorý žije na 90 akroch vo Virgínii a ktorého zápas s duševným zdravím a závislosťou ho priviedol k zúfalému volaniu k Bohu, aby mu pomohol vytriezvieť, v piesni hovorí, že’žije v novom svete so starou dušou.”

Svojou minulosťou, keď šesť dní v týždni pracoval na 12-hodinové zmeny v továrni, vykresľuje živý obraz vidieckych, ťažko pracujúcich Američanov, ktorí majú pocit, že’boli nútení zapredať svoju dušu a pracovať dlhé dni, vrátane nadčasov, “za bulls**t pay”, len aby “premárnili” svoj život a videli, ako je ich skromný zárobok “zdanený do nekonečna kvôli [boháčom] na sever od Richmondu.”

Spieva, že by si prial, aby “politici dbali na baníkov, a nie len na neplnoletých niekde na ostrove,” Oliver si zrejme berie na mušku politikov a elity údajne zapletené s ostrovom Little St. James Island, známejším ako “Epstein Island” alebo “Pedofilný ostrov,” kde údajne zneužíval mladé dievčatá. 

Oslavovaný ako “možnou-modro-obojkovou hymnou,”“Rich Men North of Richmond” sa dotkla nervov miliónov ľudí v USA.USA a na celom svete.

“Toto nie je pieseň. Je to’hymna pre vyše 80 miliónov Američanov, ktorých ich vlastná vláda očierňuje, ignoruje, zosmiešňuje, ohovára a okráda,” uviedol jeden z komentátorov na YouTube, ktorého príspevok získal vyše 6,5 tisíca lajkov.

Ďalší komentovali, že pieseň ich zasiahla až v USA.Británii a na Filipínach.

“Tu je človek, ktorý sa zlomil & odovzdal všetko Bohu & v priebehu 30 dní sa stal cez noc senzáciou s ponukou od [Johna Richa] na produkciu jeho nahrávky,” povedal Jason Howerton, výkonný riaditeľ spoločnosti REACH Digital a bývalý výkonný riaditeľ konzervatívneho Blaze Media. 

“Keď som Oliverovi ponúkol, že uhradím náklady na výrobu nahrávky, netušil som, čo sa z toho vykľuje, ani to, aký silný je jeho príbeh, ani to, do akej situácie ma Boh vkladá,” povedal.

“Chcel som len pomôcť,” povedal Howerton. “Takto”zmeníme kultúru. A [krajinu].”

“Oliver Anthony sa v priebehu niekoľkých dní dostal z takmer úplnej neznámosti do hudobnej slávy,” komentátor denníka Daily Wire Matt Walsh povedal v piatkovom príspevku na sociálnych sieťach. 

“[T]o posolstvo rezonuje s mnohými ľuďmi,” povedal Walsh. “Spieva“o zabudnutom Američanovi, pracujúcom, ktorý si celý deň láme chrbát len preto, aby mu daňový úrad vybral vrecká, zatiaľ čo ľudia zodpovední za túto krajinu ignorujú jeho obavy a pľujú mu do tváre, kedykoľvek sa ich pokúsi vyjadriť.”

Ako povedal Walsh, Anthony “hovorí za ľudí, ktorí nemajú hlas.”

V videu tesne predtým, ako sa “Bohatí muži” stali virálnymi, Anthony povedal, že písanie a nahrávanie jeho hudby mu dalo zmysel a inšpirovalo ho k tomu, aby svoju záľubu premenil na kariéru “v nádeji, že to’pomôže aspoň niekomu, kto to potrebuje.”

“Ak si niečo odnesiete odo mňa a od hudby, ktorú píšem, tak to, že tento život je krásna príležitosť,”povedal Anthony. “A je mi jedno, kde ste, alebo čo ste’urobili, kam si myslíte, že váš život’smeruje. Všetko sa môže v okamihu zmeniť. Pokiaľ ste nad zemou, máte šancu bojovať.”

Anthony opísal sám seba ako “malého nahnevaného agnostického pankáča”, ktorý “sa tak rozčuľoval nad pojmom Boh,” že poslucháčom povedal “existuje božský Stvoriteľ, ktorý vás miluje, a niekedy je potrebné padnúť na kolená a pripraviť sa na to, že všetko ukončíte, kým sa ukáže, že On’existuje. Ale On’je tam vždy, len ho musíte hľadať a počúvať.”