Untitled-4-810x500.png

Svätí Hippolyt a Kassián vydali svedectvo o viere prostredníctvom krutého mučenia a mučeníctva

44
Kultúra života

Nedaleko hrobu svätého Vavrinca, na opačnej strane Tiburskej cesty, leží hrob svätého Hippolita, jednej zo svätýň, ktoré boli kresťanom v časoch triumfu najdrahšie. Prudentius opísal nádheru krypty a obrovské zhromaždenie, ktoré k nej každoročne na augustové idy priťahuje.

Kým bol tento svätec? Aké mal postavenie a spôsob života? Aké fakty z jeho histórie sa dajú povedať okrem toho, že vydal svoju krv za Krista? Všetky tieto otázky sa v modernej dobe stali predmetom početných a učených prác. Bol mučeníkom, a to je dostatočná šľachetnosť na to, aby bol v našich očiach slávny. Uctime si ho teda a spolu s ním aj ďalšieho Kristovho vojaka, Kassiána z Immola, ktorému Cirkev zároveň ponúka našu úctu.

Hippolita ťahali divé kone po skalách a šípkach, až mu celé telo roztrhali; Kassiána, ktorý bol učiteľom, vydal sudca deťom, ktoré učil, a zomrel na tisíce rán, ktoré mu zasadili ich stylusy. Knieža kresťanských básnikov o ňom spieval ako o Hipolitovi, opisoval jeho boj a jeho hrob.

Modlitba

Daj, prosíme ťa, všemohúci Bože, aby úctyhodná slávnosť tvojich blahoslavených mučeníkov Hipolita a Kassiána prispela k zvýšeniu našej zbožnosti a podporila našu spásu. Skrze Krista, nášho Pána, t.j.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.