nebraska-pp-810x500.jpg

Sudca potvrdil zákon z Nebrasky, ktorý zakazuje potraty v 12. týždni a transrodové mrzačenie detí

19
Kultúra života

Nebraska môže presadzovať svoj zákon proti interrupciám po 12. týždni a chrániť neplnoleté osoby pred chirurgickým a chemickým zmrzačením, rozhodla nedávno sudkyňa štátneho súdu.

Sudkyňa okresného súdu Lori Maretová potvrdila legislatívny návrh zákona 574, ktorý zakazuje “operácie meniace pohlavie” pre neplnoleté osoby, ako sú mastektómie a operácie pohlavných orgánov, a zároveň vyžaduje, aby hlavný lekár štátu - dr. Timothyho Tesmera, nominanta guvernéra Jima Pillena - aby vydal nariadenia o používaní transgenderových liekov.

V návrhu zákona sú niektoré výnimky, ako napríklad povolenie pokračovať v používaní nevedeckých a nebezpečných liekov tínedžermi, ktorí už ich užívajú.

Zákon tiež chráni predčasne narodené deti pred plánovanými potratmi v 12. týždni’tehotenstva, ako už predtým informoval LifeSiteNews.

Sudca Maret’11. augusta rozhodol aj o vylúčení lekára Planned Parenthood’z prípadu, pričom dospel k záveru, že dr. Sarah Traxlerová’tvrdenie, že utrpí ujmu, je len “špekulatívne.” Očakáva sa odvolanie proti rozhodnutiu sudcu’ale zákony môžu vstúpiť do platnosti, kým bude prípad pokračovať.

Plánované rodičovstvo a ACLU sa snažili dosiahnuť zablokovanie legislatívy, čiastočne preto, že ľavicové skupiny tvrdili, že zákon porušuje štátnu ústavu’požiadavku, aby zákony boli jednoúčelové. Plánované rodičovstvo však uznalo, že zákon sa vcelku zaoberá zdravotnou starostlivosťou.

Potratový gigant má na rozdiel od Traxlera aktívnu legitimáciu, pretože “utrpí priamu ekonomickú ujmu”, ak nebude môcť potratiť deti, rozhodol sudca. Doktorka Traxlerová argumentovala, že má procesnú spôsobilosť aj preto, že ak poruší zákon, príde o lekársku licenciu. Nikdy však nepreukázala, že bežne vykonáva potraty po 12. týždni, poznamenal sudca.

Zákon neukončí potraty v Nebraske, hoci by mohol zachrániť niekoľko stoviek životov, uvádza sa v štátnej správe o potratoch z roku 2021.

Government Pillenová rozhodnutie pochválila. “Som vďačný za’dôkladné rozhodnutie súdu,” povedal, ako informovala agentúra Associated Press. “Bol som hrdý na to, že som podpísal zákon, ktorý chráni deti a bráni nenarodené deti, a som rád, že bol potvrdený.”

Planned Parenthood označilo rozhodnutie za “rozzúrené.”

“Toto rozhodnutie je zničujúcim úderom pre základné právo Nebrasčanov’ robiť rozhodnutia, ktoré by mali byť súkromným rozhodnutím medzi nimi a ich lekármi,” uviedla výkonná riaditeľka spoločnosti Planned Parenthood North Central States Ruth Richardsonová stated. “Tento zákaz interrupcií neúmerne postihuje ľudí vo vidieckych oblastiach, farebných ľudí, ľudí s nízkymi príjmami a mladých ľudí, čím ešte viac prehlbuje už aj tak neprijateľné nerovnosti v oblasti zdravia.”

“Hoci je”rozčuľujúce, že tieto obmedzenia zatiaľ zostanú v platnosti, Plánované rodičovstvo stojí spolu s Nebrasčanmi, z ktorých väčšina podporuje zachovanie bezpečných a legálnych potratov v našom štáte,” uviedol Richardson. “Nikdy neprestaneme bojovať za slobodu, telesnú autonómiu a zdravie našich komunít. A naďalej sme odhodlaní pomáhať našim pacientom v Nebraske v prístupe k starostlivosti, ktorú tak zúfalo potrebujú, aj keď to znamená, že musia cestovať mimo štátu.”

Západný regionálny riaditeľ SBA Pro-Life America’Adam Schwend tiež oslávil rozhodnutie, ale uviedol, že je potrebné urobiť viac práce.

“Život v Nebraske víťazí. Zákonodarný zbor tvrdo pracoval na tom, aby zákon Let Them Grow Act dotiahol do konca, a očakáva sa, že zachráni stovky životov ročne tým, že ochráni deti pred bolestivými potratmi po 12. týždni,” Schwend stanovil. “Sudca Maret rešpektoval vôľu ľudí, namiesto toho, aby vnútil agendu potratovej loby o neskorých potratoch na požiadanie kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu.”

“Zatiaľ čo boj za nenarodené deti a ich matky pokračuje, sme hrdí na to, že môžeme stáť po boku lídrov, ako je guvernérka Pillenová, a sme”presvedčení, že súcit a zdravý rozum Nebrasčanov zvíťazí,” uviedol.

Zákon prišiel po tom, čo širší zákaz šesťtýždňových potratov padol, keď sa liberálni republikáni spojili s demokratmi podporujúcimi potraty, aby zastavili legislatívu. Republikánsky štátny senátor Merv Riepe sa zdržal hlasovania, čím legislatíva zanikla, ako predtým informoval LifeSiteNews.

“Musíme prijať budúcnosť reprodukčných práv,” vyhlásil vtedy liberálny republikán.