rep-burchett-810x500.jpg

Otvorený list poslancovi Timovi Burchettovi: Žiadajte, aby FBI poskytla zábery údajného podpaľača plánovaného rodičovstva

36
Kultúra smrti

 Vážený pán poslanec Burchett,

31. decembra 2021 zničil požiar centrum plánovaného rodičovstva v Knoxville v štáte Tennessee a v priebehu niekoľkých dní hasičský zbor v Knoxville zistil, že požiar bol založený úmyselne. Možno si pamätáte, že to bol príbeh, ktorý sa dostal do celoštátnych správ. V čase požiaru bola budova zatvorená kvôli rekonštrukcii a rozšíreniu.

Dňa 1. novembra 2022 ministerstvo spravodlivosti (DOJ) posmrtne označilo Marka Thomasa Rena za podpaľača, čiastočne na základe rozhovoru s Renom, ktorý tajne nahral tajný vyšetrovateľ knoxvillského hasičského zboru 26. apríla 2022. Túto nahrávku žiadame od FBI vyžiadať. V tej istej zápisnici ministerstva spravodlivosti sa uvádza, že Reno zomrel vo väzbe amerických maršalov 15. augusta 2022, keď čakal na súdny proces na základe nesúvisiacich obvinení.

Túto nahrávku sme požiadali v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA). Po viac ako 90-dňovom odklade (a určitom tlaku zo strany vášho úradu) FBI priznala, že nahrávku má, ale odmietla našu žiadosť s odôvodnením, že jej zverejnenie by predstavovalo “neoprávnený zásah do súkromia” Marka Rena a neoprávnene by zverejnilo metódy presadzovania práva [5 USC §§ 552 (b)(6), (b)(7)(C) a (b)(7)(E)]. Proti tomuto odmietnutiu sme sa odvolali na Úrad pre informačnú politiku ministerstva spravodlivosti (OIP), pretože v tomto prípade nejde o legitímne výnimky.

Ohľadne ochrany súkromia bola požadovaná nahrávka uvedená ako dôkaz v právnom vyhlásení agenta FBI Thomasa Calhoona z 13. septembra 2022, v ktorom sa tvrdí, že Reno úmyselne založil požiar v Planned Parenthood [§§26-27, Calhoonovo vyhlásenie]. Toto obvinenie bolo vznesené po Reno’vej smrti. Ak by FBI vzniesla toto obvinenie voči Renovi ešte za jeho života, musela by tento záznam predložiť ako dôkaz na verejnom fóre. Povinnosť FBI predložiť tento záznam je ešte väčšia, nie menšia, pretože Reno bol v čase obvinenia mŕtvy, a preto sa nemohol brániť.

(Náhla starostlivosť FBI o Renoovo súkromie je dosť veľká, nemyslíte? Uvidíme, či som to pochopil správne: FBI použije tajnú nahrávku, aby verejne obvinila mŕtveho muža z hrozného zločinu, a potom tvrdí, že túto nahrávku nemôže zverejniť, pretože by to predstavovalo neoprávnený zásah do súkromia mŕtveho muža. Áno, som si celkom istý, že práve toto mali na mysli naši otcovia zakladatelia, keď zavádzali štvrtý dodatok k našej ústave.)

Ak ide o metódy presadzovania práva, spôsob, akým bola táto nahrávka získaná, je už verejne známy, pretože agenti Mann a Calhoon nám o ňom povedali vo svojich čestných vyhláseniach. Tajne ju nahral tajný vyšetrovateľ hasičského zboru v Knoxville (KFD). Ide len o videozáznam z telesnej kamery. Agent KFD angažoval Renoa, pretože jeho červené auto zodpovedalo opisu auta, ktoré videl pôvodný volajúci na tiesňovú linku 911. Na tejto vyšetrovacej technike nie je nič obzvlášť sofistikované.

(Poznámka: O tento záznam sme požiadali aj mesto Knoxville, ale to odmietlo, že by ho malo v opatere, hoci ho vytvoril zamestnanec mesta pri plnení svojich služobných povinností vyšetrovateľa hasičského zboru v Knoxville. Pokračujeme teda aj v konaní o túto nahrávku podľa zákona Tennessee Open Records Act, ale ani na tejto ceste nemáme veľkú nádej na uspokojenie.

Aj keď sme sa odvolali proti zamietnutiu FOIA, očakávame, že naše odvolanie bude odložené a zamietnuté. A tak sa obraciame na vás ako na nami zvoleného zástupcu s prosbou o pomoc. Verejnosť má právo na tento videozáznam bez ohľadu na to, čo odhaľuje.

Máme otázky týkajúce sa zhrnutia aspektov tohto nahraného rozhovoru agentom FBI Thomasom Calhoonom’. Napísal: “Reno urobila niekoľko vyhlásení o zničení Centra [plánovaného rodičovstva] a o pláne podpáliť Centrum, keď sa začne rekonštrukcia. Reno tiež uviedol, že vykonal dohľad nad zostávajúcou klinikou (Knoxville Center for Reproductive Health) a vypracoval plán na spálenie tejto kliniky [§27, Calhoon affidavit].”

Dôvody, prečo sme voči tomuto zhrnutiu podozrievaví, sú tieto:

A. Skoršie čestné vyhlásenie iného agenta FBI cituje presne tú istú nahrávku Reno z 26. apríla [§5-8, Mann affidavit]. Vo svojom opise tejto nahrávky sa však agentka FBI Mannová vôbec nezmieňuje o tom, že Reno’hovorí o potratových klinikách. Hoci toto skoršie čestné vyhlásenie bolo vyhotovené na základe zatykača na základe iných obvinení, je ťažké si predstaviť, že by Reno mohol hovoriť o podpaľovaní potratových kliník bez toho, aby sa o tom agent Mann zmienil. Je to tak najmä preto, že agentka Mannová urobila svoje čestné vyhlásenie 15. júla 2022, teda niekoľko týždňov po rozhodnutí Najvyššieho súdu vo veci Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, ktoré bolo vydané 24. júna 2022.

B. V Calhoonovom’čestnom vyhlásení je prezentácia nahrávky na mieste, ktoré je logicky nesprávne. V prísažnom vyhlásení agenta Calhoona’sa nachádza časť s podtitulom “Podpaľačstvo v decembri 2021 v centre v Knoxville, TN,”, v ktorej uvádza ďalšie dôkazy, že Reno bol podpaľačom plánovaného rodičovstva. Prezentácia nahrávky z 26. apríla by mala byť zahrnutá do tejto predchádzajúcej časti čestného vyhlásenia, keďže Calhoon tvrdí, že obsahuje dôkazy proti Renovi ako podpaľačovi. Avšak nahrávka nie je prezentovaná v tejto časti o podpaľačstve. Naopak, Calhoon’prezentácia nahrávky sa nachádza v neskoršej časti čestného vyhlásenia; táto neskoršia časť má podtitul “3. júla 2022 zničenie majetku vo federálnej budove.” Išlo o nedbalú organizáciu, alebo freudovský prešľap? Máme podozrenie, že na tejto nahrávke Reno skutočne vyslovil výhražné výroky voči federálnemu majetku a inštitúciám, ale nie voči knoxvillským potratovým klinikám. To by zodpovedalo opisu nahrávky agentom Mannom’

.

C. Knoxvillský hasičský zbor nepovažoval Renoa za podozrivého z požiaru plánovaného rodičovstva, hoci túto nahrávku urobil jeden z jeho príslušníkov. Dňa 29. septembra 2022 som osobne hovoril s Markom Wilbanksom, zástupcom náčelníka hasičského zboru v Knoxville. Povedal mi, že KFD nemá v prípade žiadneho podozrivého a že KFD nemá od júna 2022 žiadne aktívne stopy. Wilbanks ďalej uviedol, že často žiadal vyšetrovateľov KFD o aktuálne informácie o priebehu vyšetrovania. S Wilbanksom som hovoril aj ráno 1. novembra 2022 a povedal mi, že ho prekvapili obvinenia obsiahnuté v tlačovej správe ministerstva spravodlivosti z toho dňa. Prečo’KFD nepovažovalo Rena za podozrivého, ak ho vyšetrovateľ KFD nahral, ako hovorí o podpaľovaní knoxvillských potratových kliník?"

D. Neochota FBI’zverejniť túto nahrávku je výpovedná sama o sebe. FBI trvalo viac ako 90 dní, kým odpovedala na našu žiadosť FOIA o jediný záznam. Potom žiadosť zamietli na základe absurdných tvrdení o výnimke. Naozaj máme veriť, že FBI má k dispozícii nahrávku, na ktorej biely katolík hovorí o podpaľovaní potratových kliník, a nikto z nás ju nevidel vo večerných správach?

Rep. Burchett, tento požiar sa odohral vo vašom kongresovom obvode a občania, ktorých zastupujete, majú na túto nahrávku plné právo. Je to zvonkohra pre celé federálne vyšetrovanie tohto požiaru. Ak FBI túto nahrávku nepredloží, potom je celé vyšetrovanie podozrivé.

Budete patriť k tým, ktorí sa uspokoja s tým, že “dôverujú procesu”? Alebo sa aktívne zapojíte do pomoci, aby sme sa dozvedeli celú pravdu o tomto požiari?

Prosím, vložte celú váhu svojej autority do získania tejto nahrávky a jej doručenia ľuďom, ktorých zastupujete.

S úctou,

Jennifer Hay
Farragut, Tennessee

Poznámka autora: Čitatelia môžu zavolať do kancelárie poslanca Burchetta’na 865.523.3772 a úctivo požiadať aby pomohol zverejniť nahrávku FBI s Markom Thomasom Renom z 26. apríla 2022.

Odpovede:

Zostávajú nezodpovedané otázky týkajúce sa údajného podpaľača plánovaného rodičovstva v Knoxville v štáte Tennessee