rfk-jr-810x500.jpg

Kampaň RFK Jr. tvrdí, že nepodporuje žiadne zákazy potratov, len niekoľko hodín po tom, čo naznačil opak

45
Kultúra smrti

Demokratický aktivista za ochranu životného prostredia a slobodu v oblasti medicíny a dlhoročný prezidentský kandidát Robert F. Kennedy ml. v nedeľu potvrdil, že nepodpíše žiadny federálny zákaz interrupcií, krátko po tom, ako naznačil, že podporí zákaz interrupcií po prvom trimestri.

Počas komentárov, ktoré Kennedy poskytol televízii NBC News na veľtrhu v štáte Iowa, povedal: “Verím, že rozhodnutie o potrate dieťaťa by malo byť na ženách počas prvých troch mesiacov života.”

“Takže by ste ho obmedzili na 15 týždňov…21 týždňov?” Reportérka NBC Ali Vitaliová nadviazala.

“Áno…áno,” Kennedyová odpovedala. “Tri mesiace.”

“Takže tri mesiace by ste podpísali federálny limit na to,” spýtala sa.

“Áno, urobil by som to,”odpovedal Kennedy s tým, že “akonáhle je dieťa životaschopné, mimo maternice, myslím si, že potom má štát záujem chrániť dieťa […] Ja’som za lekársku slobodu. Jednotlivci sú schopní robiť vlastné rozhodnutia,” ale rovnováha medzi matkou a dieťaťom sa posúva, čím ďalej sa dieťa vyvíja.

Odpoveď získala pochvalu od Susan B. Anthony Pro-Life America, ktorá vydala vyhlásenie, v ktorom ju označila za “ostrý kontrast k radikálnemu postoju Demokratickej strany’potratov na požiadanie bez ochrany detí v maternici a ich matiek až do konca tehotenstva. Pripomína stranu, ktorú väčšina jej dnešných lídrov, vrátane Joea Bidena predtým, ako ustúpil extrémnej ľavici, opustila – stranu, ktorá verila, alebo aspoň tvrdila, že verí, že potraty by mali byť ‘zriedkavé.”

Kennedyho kampaň však čoskoro vydala vyhlásenie pre CNN, v ktorom túto odpoveď stiahla.

“Dnes pán Kennedy nesprávne pochopil otázku, ktorú mu položil reportér NBC v preplnenej, hlučnej výstavnej hale na štátnom veľtrhu v Iowe,”uviedlo sa v ňom. “Pán Kennedy’zastáva v otázke potratov názor, že žena má vždy’právo rozhodnúť sa. Nepodporuje legislatívu zakazujúcu interrupcie.”

Presnenie “zodpovedá predchádzajúcim vyjadreniam, ktoré Kennedy urobil v máj, že “pevne verí v princíp telesnej autonómie, či už ide o interrupcie alebo lekárske mandáty,” a “bude držať vládu ďalej od rozhodovania žien’o plodení detí”; a v jún, keď sám Kennedy vyhlásil, že “najhorším riešením” problému “je, že vláda sa mieša do rozhodnutí, ktoré patria žene […] Nemyslím si, že vláda má čo hovoriť ľuďom, čo môžu a nemôžu robiť so svojím telom.”

Ak Kennedy dodal, že je “zdesený” potratmi v treťom trimestri, tvrdí, že by “urobil všetko, čo môžem, aby sa s nimi skoncovalo inými spôsobmi,” ale tieto spôsoby by nezahŕňali právnu ochranu nenarodených detí: Nebudem v pozícii, v ktorej budem hovoriť žene, aby priviedla na svet dieťa, ktoré nechce.”

Kennedy je synovcom zosnulého prezidenta Johna F. Kennedyho a synom zosnulého generálneho prokurátora Roberta Kennedyho. Je zakladateľom skupiny Children’s Health Defense (Obrana zdravia detí), ktorá sa v posledných rokoch zviditeľnila ako ostrý kritik reakcie federálnej vlády a zdravotníckeho zariadenia’na vypuknutie COVID, čím si Kennedy získal niekoľko fanúšikov a sympatizantov naprieč typickými straníckymi líniami.

Neočakáva sa, že by nakoniec získal nomináciu Demokratickej strany, hoci sa naďalej špekuluje, či ju získa aj prezident Joe Biden, alebo či demokrati prejdú na nahradiťstaršieho úradujúceho prezidenta mladším kandidátom, ktorého nehája pochybnosti o jeho mentálnych schopnostiach.