Screenshot-2023-08-14-at-11.38.40-AM-810x500.png

"Ako zázrak": Katolícky kostol nedotknutý požiarmi na ostrove Maui, hoci okolité budovy zhoreli

57
Neutral

Katolícky kostol na havajskom ostrove Maui bol zrejme ušetrený lesných požiarov, ktoré zničili väčšinu okolitého mesta.  

Virálne video, ktoré zverejnil miestny muž na TikToku, ukazuje katolícky kostol Maria Lanakila (“Víťazná Mária” alebo “Naša Panna Mária Víťazná”) a jeho faru, ktoré stále stoja. Zároveň okolité budovy v meste Lahaina na ostrove Maui zhoreli do tla. 

@hawaiibrunoldsquad Kostol v Lahaine bol zachránený . Jax tu bol babtized #mauifire #lahainahawaii #hawaiibrunoldsquad ♬ originálny zvuk - HawaiiBrunoldSquad

“Nič iné ako Maria Lanakila,” povedal vo videu na TikTok muž, ktorý virálny klip natočil. 

Ostatní používatelia tiež na internete zverejnili fotografie, na ktorých je vidieť neporušený kostol Maria Lanakila. 

“Pre nás je to’ako zázrak,” povedal pre Star Advertiser Msgr. Terrence Watanabe, vikár Maui a Lanai. Keď sme videli správy a videli sme, ako sa kostolná veža týči nad mestom, bol to úžasný pohľad.” 

Watanabe povedal Pilier, “V podstate vieme to, že celé mesto Lahaina zachvátil požiar. Všetko’je preč.” 

“Kostol Maria Lanakila stále stojí, rovnako ako fara. Škola’bola trochu postihnutá,”pokračoval. 

Kým katolícky kostol po intenzívnych požiaroch stále stojí, protestantský kostol Waiola, ktorý práve oslávil 200-ročné výročie, bol podľa Star Advertiser a ďalších správ médií úplne zrovnaný so zemou. 

“Je to“preč, spoločenská sála, svätyňa, prístavba, všetko,” laická farárka Anela Rosa povedal USA Today. “Je to úplne nepredstaviteľné.” 

Nedávne požiare zničili stovky budov a zabili desiatky ľudí. Letecké snímky mesta Laihana ukazujú, že plamene pohltili väčšinu budov mesta’ 

Podľa New York Post bolo k 12. augustu zničených viac ako 1 000 domov a iných stavieb a potvrdených bolo najmenej 67 mŕtvych, pričom stav bezpečnosti viac ako 1 000 obyvateľov zostáva v tejto chvíli nejasný.