shutterstock_1412370347-scaled-e1681987770737-810x500.jpg

Súd uložil spoločnosti Twitter/X pokutu 350-tisíc dolárov za to, že sa bránila vládnemu príkazu na prístup k zakázanému účtu Trumpa na sociálnych sieťach

53
Kultúra smrti

Twitter/X musí zaplatiť pokutu vo výške 335 000 USD za to, že sa bránil príkazu na prehliadku amerického ministerstva spravodlivosti (DOJ), ktoré sa snažilo získať záznamy týkajúce sa účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ako vyplýva z nedávno zverejneného rozhodnutia 3:0, ktoré vydal senát amerického súdu.US Court of Appeals for the D.C. Circuit.

MagazínTime informoval že špeciálny právny zástupca Jack Smith si vyžiadal tieto informácie v rámci vyšetrovania spochybňovania výsledkov volieb v roku 2020 bývalým prezidentom&nbsp. Smith sa tiež snažil zakázať Twitteru (odvtedy majiteľ Elon Musk premenoval spoločnosť na X) zverejniť príkaz, aby neupozornil Trumpa na prebiehajúce vyšetrovanie.

Smith získal v januári príkaz na záznamy týkajúce sa Trumpovho účtu na Twitteri, ktorý predchádzajúce vedenie spoločnosti’slávne zakázalo po výtržnostiach v americkom Kapitole 6. januára 2021. Musk, ktorý vlani kúpil spoločnosť s deklarovaným cieľom urobiť ju otvorenejšou a politicky neutrálnejšou, vlani v novembri obnovil Trumpov účet, hoci Trump sa rozhodol zostať na svojej vlastnej platforme Truth Social.

Sudkyňa amerického okresného súdu Beryl Howellová schválila príkaz na jeho prehľadanie s cieľom nájsť potenciálne “dôkazy o trestných činoch.”Twitter namietal proti príkazu na nezverejnenie informácií, odvolávajúc sa na svoje vlastné práva na slobodu prejavu podľa prvého dodatku, ako aj na otázku potenciálneho zbavenia Trumpa možnosti napadnúť prehliadku na základe privilégia výkonnej moci, a uviedol, že príkaz nesplní, kým sa vec nevyrieši súdne.

Howellová odmietla argumenty Twitteru”a nariadila mu, aby sa podriadil do 7. februára. Spoločnosť nepredložila všetky záznamy do 9. februára, čo podnietilo sudcu, aby Twitteru uložil pokutu vo výške odporúčanej vládou, ktorá “by narastala geometrickou rýchlosťou: 50 000 USD denne, ktorá by sa zdvojnásobila za každý deň, keď Twitter nesplní príkaz.”

Konzervatívna obhajkyňa Marina Medvinová preskúmala prípad v článku dlhé vlákno X, pričom poznamenala, že spoločnosť môže očakávať ďalšie požiadavky na podobné informácie, a vysvetlila, prečo sa v sonde nemusí nájsť nič, čo by stálo za čas a náklady na právny boj o ich získanie:

Trump, ktorý sa uchádza o republikánsku prezidentskú nomináciu na rok 2024, v súčasnosti čelí viacero trestných stíhaní týkajúcich sa volieb v roku 2020 až po jeho uchovávanie tajných dokumentov po odchode z funkcie. Konzervatívni fanúšikovia aj odporcovia 45. prezidenta sa zhodujú v tom, že obvinenia sú z veľkej časti politicky motivované, ale ich reakcie sa líšia. 

Podporovatelia ich uvádzajú ako dôkaz, že tí, ktorí sú v súčasnosti pri moci, sa Trumpa jednoznačne boja, zatiaľ čo zástancovia Guvernér štátu Florida Ron DeSantis v primárkach tvrdia, že slúžia na dvojaký účel - vyvolávajú sympatie k Trumpovi medzi voličmi GOP v primárkach a zároveň ho výrazne oslabujú medzi všeobecnými voličmi.