trump-810x500.jpg

Súd v Georgii vyvolal pohoršenie a zmätok po zverejnení a odstránení obvinení proti Trumpovi

19
Kultúra smrti

Kancelária okresného prokurátora okresu Fulton vyvolala v pondelok pobúrenie a zmätok po tom, ako na webovej stránke súdu v Georgii zverejnila litániu obvinení, ktoré boli zrejme vznesené proti bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi - predtým, ako podanie rýchlo vymazala a vyhlásila, že dokument, ktorý koluje na internete a týka sa tohto prípadu, je “fiktívny.”Incident prichádza v čase, keď sa očakáva, že okresný prokurátor čoskoro vznesie voči Trumpovi oficiálne obvinenia, čo by malo byť štvrté obvinenie voči bojujúcemu bývalému prezidentovi”

V pondelok okresný súd vo Fultone zverejnil a rýchlo stiahol dokument, v ktorom sa zdanlivo uvádzalo nespočetné množstvo obvinení voči Trumpovi. Dokument je datovaný 14. augusta, obsahuje číslo prípadu a uvádza 12 obvinení z trestných činov vrátane “navádzania na porušenie prísahy verejného činiteľa;” “sprisahania s cieľom spáchať falšovanie prvého stupňa;” a vydierania. 

Reuters informoval o objavení sa dokumentu v pondelok popoludní, ale rýchlo aktualizoval svoj článok po tom, ako bol dokument stiahnutý “bez vysvetlenia.”Proti Trumpovi neboli v tomto prípade vznesené žiadne oficiálne obvinenia, ”ako sa píše v tomto článku.

V tlačovej správe neskôr v pondelok úrad kancelárie vyššieho a magistrátneho súdu okresu Fulton uviedol, že sa “dozvedel o fiktívnom dokumente, ktorý sa šíril online a o ktorom informovali rôzne médiá.”

Vyhlásenie hovorí, že dnes sa “neobjavili žiadne dokumenty týkajúce sa takéhoto,” a uviedla, že zoznam obvinení neobsahoval “oficiálne číslo prípadu, dátum podania a meno The Clerk of the Courts, in concert.”

Asociovaná tlač požiadala o ďalšie vysvetlenie, keďže dokument šírený online zrejme nesie číslo prípadu, ale ďalšie informácie nedostala.

Náhle objavenie sa a zmiznutie obvinení — ešte predtým, ako veľká porota ukončila svoje rokovanie, a ako poznamenal Politico práve v čase, keď sa zdá, že okresný prokurátor Fulton County Fani Willis “je na pokraji vznesenia trestného obvinenia” proti Trumpovi v tomto prípade —, vyvolalo na internete príval reakcií medzi konzervatívnymi komentátormi a politikmi.

“Okres Fulton práve zverejnil výsledky hlasovania veľkej poroty ešte pred jej hlasovaním,” povedal konzervatívny podcaster Jack Posobiec, starší redaktor Human Events.

“Ako to, že to nie je porušenie riadneho procesu?"” písal republikánsky senátor USA J. D. Vance z Ohia.

Na obranu súdu niektorí tvrdili, že zverejnenie dokumentu bolo “administratívnou chybou,” a že dokument bol len zoznamom možných obvinení, ktoré prokurátori zamýšľali predložiť porotcom.

V pondelok popoludní však Trumpov’právny tím vyvrátil toto tvrdenie a argumentoval, že manipulácia s dokumentom ukazuje, že okresná prokuratúra’nemá žiadnu úctu k integrite procesu veľkej poroty.”

“Nešlo o obyčajnú administratívnu chybu,”uviedli vo vyhlásení právnici Drew Findling a Jennifer Littleová. “Návrh na obžalobu by mal byť len v rukách úradu okresného prokurátora”a predsa sa nejakým spôsobom dostal do kancelárie úradníka”a bolo mu pridelené číslo prípadu a sudca ešte pred rokovaním veľkej poroty.”

“Toto je symbolom všadeprítomných a do očí bijúcich porušení ústavy, ktoré tento prípad trápia od jeho samého začiatku,” uvádza sa vo vyhlásení.

V e-maile, ktorý Trump rozposlal svojim priaznivcom, sa tiež tvrdí, že okresná prokuratúra’sa ma snaží “okradnúť o právo na spravodlivý proces.”

“Svedectvo veľkej poroty sa ešte ani neskončilo – ale je’jasné, že okresný prokurátor už rozhodol, ako sa tento prípad skončí,” znel e-mail podľa agentúry AP. “Toto je absolútna HANBA.”

Nie je jasné, aké obvinenia, ak vôbec nejaké, budú voči Trumpovi oficiálne vznesené v prípade v Georgii, ktorý vychádza z Trumpovho’telefonátu štátnemu tajomníkovi Georgie Bradovi Raffenspergerovi po voľbách v roku 2020. V telefonáte Trump požiadal Raffenspergera, aby “našiel” dostatok hlasov, ktoré by mu naklonili hranicu víťazstva v Georgii.

Oponenti tvrdili, že prezident vyzýval štátneho tajomníka, aby sfalšoval hlasy, ale Trump a jeho tím argumentovali, že existuje veľké množstvo nelegálnych hlasovacích lístkov, ktoré by v prípade vyhodnotenia ukázali, že Trump v skutočnosti vyhral. 

Ak bude Trump v Georgii obvinený, bude to už štvrté obvinenie vznesené voči bývalému prezidentovi, ktorý je zároveň hlavným republikánskym kandidátom na prezidenta v roku 2024.