CarmelIndianaSafeHavenBabyBox-810x500.png

Štvrtý novorodenec zachránený pomocou Baby Boxu Safe Haven na hasičskej stanici v Indiane

78
Kultúra života

Čtvrté dieťa dostalo šancu na láskyplný domov vďaka inštalácii Baby Boxu Safe Haven na hasičskej stanici v Carmelu v Indiane.

Baby Boxy Safe Haven sú určené pre matky, ktoré môžu bezpečne a anonymne odovzdať deti na bezpečné miesto, kde ich odborníci prevezmú do starostlivosti a umiestnia do ochotnej rodiny. Sú vybavené vykurovaním, chladením a tichým alarmom, aby sa zabezpečilo, že sa o dieťa krátko po umiestnení postarajú. Po umiestnení dieťaťa do boxu sa box zvonku uzamkne, aby ho okoloidúci nemohli vziať alebo mu ublížiť.

Akkoľvek sa presné detaily líšia, každý štát má zákon o bezpečnom útočisku, podľa ktorého matky, ktoré sa rozhodli, že nechcú alebo nemôžu vychovávať svoje deti, ich môžu nechať na určitých miestach, ako sú hasičské stanice, nemocnice alebo policajné stanice, bez obáv zo zákonného postihu.

Živá akcia informuje, že veliteľ hasičov z Carmelu David Haboush uviedol, že oddelenie je “poctené, že mu bolo dieťa zverené”, a “tlieska tejto matke za odvahu a lásku, s akou odovzdala svoje dieťa do bezpečného prostredia.” 

Fox 59 dodáva, že od roku 2017 bolo v celej Indiane nainštalovaných viac ako 100 takýchto schránok. Podľa zákona Indiana’o bezpečnom útočisku môžu matky odovzdať svoje bábätká určeným zdravotníckym alebo záchranárskym pracovníkom (lekárom, zdravotným sestrám, záchranárom, hasičom, policajtom) bez toho, aby o sebe poskytli akékoľvek osobné údaje, pokiaľ neexistujú žiadne známky zneužívania dieťaťa.

“Je to veľká radosť mať stanicu, ktorá je taká nadšená naším poslaním a programom. Na tomto mieste už predtým s láskou a srdečnosťou prijali tri bábätká,” povedala Monica Kelseyová, zakladateľka programu Bezpečný prístav Baby Box. “Vieme, že toto bábätko nesmierne milovala biologická matka, ktorá svoje dieťa odložila s vedomím, že oň bude rýchlo postarané. Hoci vieme, že to nie sú’ideálne okolnosti, vieme, že toto bábätko si čoskoro osvojí rodina, ktorá na túto príležitosť netrpezlivo čakala.”

Možnosť bezpečných schránok podkopáva niektoré z najčastejšie uvádzaných zdôvodnení potratu: náročnosť, náklady a vplyv výchovy dieťaťa na kariéru alebo vzdelanie. Spolu s adopčnými/poschodovými službami a krízovými tehotenskými centrami zostávajú pre úsilie za život rovnako dôležité ako kedykoľvek predtým, keď môžu byť interrupcie priamo zakázané. Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ uvádzajú, že tieto štáty by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

Viac informácií o Safe Haven Baby Boxoch vrátane ich presných umiestnení po celej Amerike nájdete na internetovej stránke organizácie’. Viac informácií o zákonoch o bezpečných útočiskách, zdrojoch a ďalších typoch miest bezpečných útočísk nájdete na webovej stránke Národnej aliancie bezpečných útočísk.