shutterstock_1690468615-1-scaled-e1692095065608-810x500.jpg

Presvedčenie v prospech života je v skutočnosti zárukou spravodlivých a nestranných porotcov: tu je dôvod

33
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C. (LifeSiteNews) - Výber poroty pre súdny proces vo Washingtone, D.C. prešiel do štvrtého dňa, pričom úvodné vyhlásenia sa očakávajú v utorok alebo v stredu skoro ráno. Vzhľadom na to prinášame niekoľko úvah pozorovateľa zo súdnej siene. Niektorí sa domnievajú, že presvedčenie, že potrat je zlý alebo že život je posvätný, pretože jeho autorom je Boh, bráni človeku v&nbspnestrannom posudzovaní súdneho prípadu súvisiaceho s potratmi. Je to však naozaj tak? Je to tak, že predstavy o spravodlivosti alebo nespravodlivosti niečoho, čo bolo po väčšinu histórie tejto krajiny považované nielen za nespravodlivé, ale aj za trestné, teraz bránia občanovi Spojených štátov, aby rozumným spôsobom posúdil právne obvinenie súvisiace s potratom?"  

Ak je to tak, zdá sa, že odôvodnené princípy o spravodlivosti a morálke bránia človeku správne súdiť vo veci právnej a morálnej spravodlivosti. To by potom znamenalo, že akýkoľvek etický princíp, ktorý sa týka konkrétnej právnej záležitosti, diskvalifikuje túto osobu zo správneho posudzovania tejto záležitosti. Inými slovami, zdá sa, že jedinou predpokladanou podmienkou, ktorá oprávňuje osobu súdiť v trestnoprávnej veci týkajúcej sa interrupcií, je neznalosť etických zásad, ktoré sa vzťahujú na túto otázku.  

Znalosť zásad spravodlivosti, cnosti, práva a dokonca aj biológie  ako napríklad, že ľudský život sa začína počatím nemôže sama osebe spôsobiť, že osoba nie je schopná spravodlivo posúdiť otázky práva a morálky, ako napríklad to, či nenarodené dieťa musí byť chránené, keď je jeho život ohrozený. V skutočnosti len človek poučený takýmito princípmi je kvalifikovaný posudzovať takéto záležitosti. 

Kristus svojim učeníkom prikazuje: “Buďte chytrí ako hady a nevinní ako holubice.” Ak sa kresťanov za život pýtame, či môžu byť nestranní v prípadoch týkajúcich sa potratov, mali by potvrdiť, že skutočne môžu. 

Sudca v súčasnom prípade obvinených z porušenia zákona o FACE každému potenciálnemu porotcovi potvrdil, že “prípad sa netýka potratov”, ale “prístupu k zdravotnej starostlivosti” vrátane potratov. 

Spravodlivosť konania obžalovaných však bezprostredne závisí od spravodlivosti alebo nespravodlivosti potratov. To, či je dieťa v maternici živé, a teda ľudská osoba, ktorá si zaslúži ochranu, a to tak fyzickú, ako aj právnu, rozhoduje o tom, či bolo konanie obžalovaných spravodlivé. Morálne úsudky o potratoch sú preto pre daný prípad bezprostredne podstatné. 

Sudca ponechal v skupine potenciálnych porotcov osoby, ktoré otvorene prispievajú na plánované rodičovstvo, zúčastňujú sa na pro-potratovom pochode žien vo Washingtone, a ktorí “majú silný pocit”, že potrat je právo a že ženy by k nemu mali mať všeobecný prístup pod zámienkou “zdravotnej starostlivosti.” Tu je len niekoľko vyhlásení, ktoré odzneli na súde počas tretieho dňa výberu porotcov.

“Mám silný pocit, že ženy by mali mať prístup k zdravotnej starostlivosti,” povedala jedna z osôb zaradených do užšieho výberu potenciálnych porotcov. 

“Veľmi silno cítim, že potrat je právo,” sme počuli od ďalšieho. 

A ešte jeden: “Mám silné názory na potraty… Každý by mal mať prístup k zdravotnej starostlivosti.” 

Ďalší potenciálny porotca, ktorý bol ponechaný, sa zúčastnil na niekoľkých protestoch proti rozhodnutiu o Dobbsovej a ďalší sa zúčastnil na D.C. Women’s March, ktorého sa každoročne zúčastňujú členovia jej rodiny.  

Bolo takmer isté, že ak osoba vyjadrila podporu potratom a potom jednoducho povedala: “Ach, ale to neovplyvní moju schopnosť nestranne súdiť” v prípade týkajúcom sa prístupu k potratom budú ponechaní v skupine potenciálnych porotcov, zatiaľ čo tých niekoľko, ktorí vyjadrili nesúhlas s potratmi z morálnych dôvodov, ponechaných nebolo, pretože nemohli odložiť svoje hlboko zakorenené presvedčenie, že potrat je neoprávnenou vraždou dieťaťa v maternici. 

Komentujúc pošliapavanie práv nenarodených detí federálnou vládou, pro-life aktivista Will Goodman jeden z obhajcov v tomto prípade povedal LifeSiteNews: 

Je srdcervúce byť svedkom toho, ako federálna vláda nemá žiadnu lásku ani záujem o Pánom’drahocenné narodené deti a ich neodňateľné právo na život, slobodu a hľadanie šťastia.

Dúfajme a modlime sa, aby sa aj v predsieni potratov, ktorou sa stalo hlavné mesto našej krajiny, našli odvážni muži a ženy medzi tými, ktorí budú predvolaní na výber poroty pre tento súdny proces, ktorí budú mať dosť nevinnosti na to, aby povedali, že sú proti potratom, a dosť umu na to, aby potvrdili, že dokážu súdiť nestranne. Faktom je, že len takíto ľudia sú na to kvalifikovaní.