Vivek-810x500.png

Vivek Ramaswamy navrhuje milosť pre členov Bidenovej rodiny, ale na druhý deň tvrdí, že to neurobil

33
Kultúra smrti

Republikánsky prezidentský kandidát Vivek Ramaswamy púta pozornosť rozporuplnými vyjadreniami o možnosti omilostenia problémového prezidentovho syna Huntera Bidena, pričom deň po tom, čo túto myšlienku vyslovil v rozhovore, naznačil, že je to výmysel jeho politických nepriateľov.

Dňa 12. augusta denník New York Post uviedol, že Ramaswamy, podnikateľ v oblasti biotechnológií, novinám povedal, že by zvážil milosť pre členov prezidentovej rodiny Joea Bidena’ktorí sa zmietajú v rôznych škandáloch týkajúcich sa obchodných transakcií po celom svete, v ktorých sú obvinení z toho, že profitovali z prísľubu prístupu k Bidenovi, ktorý bol v tom čase viceprezidentom Spojených štátov.

“Po tom, ako zrušíme FBI, po tom, ako zrekonštruujeme ministerstvo spravodlivosti, po tom, ako systémovo omilostíme každého, kto sa stal obeťou politicky motivovaného prenasledovania - od Donalda Trumpa a pokojných protestov zo 6. januára -, potom by som bol otvorený posúdeniu omilostenia členov Bidenovej rodiny v záujme posunu národa vpred,” cituje Ramaswamyho denník Post.

Odpoveď je ozvenou odpovede, ktorú Ramaswamy poskytol už skôr a ktorá hovorí o otvorenosti voči omilosteniu ľudí na oboch stranách politickej škály v záujme zmierenia:

Na druhý deň však kandidát poprel, že by “akékoľvek plány omilostiť Huntera Bidena,” označil tento príbeh za “nastrčený odpad” a naznačil, že je dielom super PAC pracujúcich v mene bližšie nešpecifikovaných konkurentov GOP v primárkach:

V ten istý deň Ramaswamy objavil v relácii Fox News, kde sa ho moderátorka Maria Bartiromo spýtala na túto záležitosť. “To bol nesprávne citovaný a účelový opozičný prieskum s titulkom, viete, ako sa táto hra hrá,” tvrdil a zopakoval, že podporuje vyšetrovanie impeachmentu voči Bidenovi, a potom potvrdil, že síce od omilostenia Bidenovcov ustupuje, ale nemal by záujem ani o ich trestné stíhanie.

“Ale to, čo som’povedal, je zrýchlený posun do 21. januára 2025, môjho druhého dňa v úrade, po tom, ako’vydáme tieto milosti [pre bývalého prezidenta Donalda Trumpa a zadržaných zo 6. januára], po tom, ako’spustíme zrušenie FBI, nielen jej reformu, skutočne obnovíme integritu našej vlády,” dodal. “Otázka je, či ďalšia vec, ktorú potom chcem urobiť, po tom, ako sme’uviedli náš národ do pohybu, je potom zamerať svoju agendu na prenasledovanie alebo stíhanie Joea Bidena alebo jeho rodiny? Moja odpoveď na túto otázku je nie … a teda nie, nebudem sa riadiť pomstou a zášťou. Budem sa riadiť čestnosťou. Ale prvým krokom k tomu, aby sme sa k nej dostali, je, že bez pravdy nemôže dôjsť k zmiereniu.

Bartiromo nepoložil žiadne doplňujúce otázky, ktoré by objasnili Ramaswamyho’postoj k veci alebo nezrovnalosti medzi jeho výrokmi.

V súčasnosti sa drží na treťom mieste v národných prieskumoch verejnej mienky pre republikánsku nomináciu na rok 2024, Ramaswamy vyvolal značný záujem ako vášnivý “anti-woke” hlas a získal si priazeň politickej pravice’populistickej frakcie pre svoje pozície v otázkach, ako je ruská invázia na Ukrajinu, ako aj jeho komplimentárny prístup k frontmanovi Trumpovi, zatiaľ čo útočí na hlavného Trumpovho’rivala, floridského guvernéra Rona DeSantisa.

Niektorí špekulujú, že skutočným cieľom Ramaswamyho’pretekov nie je získať nomináciu, ale zabrániť DeSantisovi skonsolidovať dostatočnú podporu na jej získanie výmenou za úlohu v hypotetickej druhej Trumpovej administratíve, čo Ramaswamy odmieta.

Iní spochybňujú nezrovnalosti medzi súčasnými postojmi kandidáta’a jeho vyjadreniami ešte z minulého roka, napríklad o výtržnostiach zo 6. januára na U. S. Steel Aréne.S. Capitol, o ktorej teraz hovorí, že bola reakciou na “systematickú & všadeprítomnú cenzúru občanov”, za ktorú Trump’nebol zodpovedný, ale predtým napísal, že bola spôsobená Trumpovými’“odpornými” činmi živiacimi “komplex prenasledovania, ktorý pohltil veľkú časť republikánskej strany”; a sexualizáciou maloletých; on v roku 2022 navrhol, že jednoducho “počkať, kým deti dovŕšia 8 rokov, než ich verejné školy začnú učiť o sexe …by sa vyhlo celonárodnému rozruchu o ničom.”

V pondelok sa Ramaswamy rozišiel s konzervatívcami aj v opakoval, že je “pravdepodobne jedinou osobou v modernej histórii” Republikánskej strany otvorenou návrhom na dekriminalizáciu takzvaných “tvrdých” drog, ako sú “psychedeliká, od ayahuascy po ketamín.”