Paul-Rouleau-810x500.png

76 percent sudcov vymenovaných Trudeauovou vládou sú darcovia liberálov, uvádza správa

31
Kultúra smrti

Poslanci kanadskej Konzervatívnej strany bijú na poplach v súvislosti s tým, že premiér Justin Trudeau zjavne vymenúva sudcov, ktorí sú väčšinou sponzormi Liberálnej strany, a tvrdia, že pomalé tempo obsadzovania voľných pozícií sa deje preto, aby mohol dosadiť nových sudcov, ktorí sú jeho dôvernými priateľmi.” 

Podľa nedávnej osemmesačnej hĺbkovej analýzy, ktorú uskutočnil denník National Post spolu s Nadáciou investigatívnej žurnalistiky (IJF) a ktorá bola zverejnená 9. augusta, údaje ukazujú, že Trudeauovi liberáli vymenúvajú takmer výlučne sudcov, ktorí sú darcami strany. 

Údaje odhaľujú, že z 1 308 sudcovských a tribunálnych nominácií, ktoré uskutočnili Trudeauovi liberáli od opätovného nástupu k moci v roku 2016, až 76,3 % ich nominantov darovalo peniaze Liberálnej strane Kanady. 

Proti tomu len 22,9 % nominantov bolo darcami Konzervatívnej strany Kanady a len 17,9 % darovalo peniaze Novej demokratickej strane. Za zmienku stojí, že niektorí sudcovia darovali viac ako jednej politickej strane, avšak tento počet bol nízky.  

Od roku 2016 údaje ukazujú, že počet sudcov, ktorí sú naklonení konzervatívcom, sa prudko znížil. Zaujímavé je, že množstvo darcov NDP vymenovaných v rokoch 2016 až 2022 sa takmer zdvojnásobilo. Nie je to prekvapujúce vzhľadom na súčasnú dohodu NDP’s liberálmi o zotrvaní pri moci do roku 2025.  

Podľa konzervatívneho poslanca Roba Moora sa vymenúvanie liberálnych sudcov robí preto, aby Trudeau mohol na kľúčové sudcovské posty dosadiť svojich “priateľov”.  

“Vymenovanie sudcov je zodpovednosťou premiéra ale namiesto toho, aby Trudeau obsadil vysoký počet voľných miest a udržal tak zločincov mimo našich ulíc, drží sa toho, aby mohol vymenovať svojich liberálnych dôverných priateľov,” uviedol Moore, ako poznamenal v National Post.  

Moore uviedol, že kvôli tomu, že Trudeau’nevymenoval sudcov, ktorí nie sú naklonení jeho strane, “nebezpeční, násilní zločinci odišli na slobodu, pretože neboli k dispozícii sudcovia, ktorí by sa zaoberali ich prípadmi.”  

V súčasnosti je približne 80 voľných miest, ktoré musí federálna vláda obsadiť. Podľa predsedu Najvyššieho súdu Richarda Wagnera počet miest, ktoré je potrebné obsadiť, predstavuje situáciu blížiacu sakrízovej úrovni.  

Podľa Trudeauovej&nbspkancelárie sa “stranícke databázy” už nepoužívajú na preverovanie potenciálnych kandidátov na sudcov. 

Hovorca nového kanadského ministra spravodlivosti Arifa Viraniho uviedol, že “proces menovania sudcov je zameraný na zásluhy.” 

“Dôležité je, že záznam o politickom darcovstve uchádzača”nie je faktorom pri rozhodovaní o jeho odporúčaní na vymenovanie za sudcu,” povedal riaditeľ komunikácie ministra spravodlivosti David Taylor.  

Neexistujú žiadne pravidlá alebo zákony, ktoré by potenciálnym novým sudcom zakazovali dary politickým stranám pred ich vymenovaním.  

Včera bolo informovalo, žeKanadská súdna rada (CJC) bude vyšetrovať, prečo nemenej ako dvaja sudcovia Najvyššieho súdu v Ontáriu, ako aj 15 členov tribunálu pokračovali v poskytovaní darov politickým stranám po tom, ako ich Trudeau vymenoval.  

Trudeau v minulosti vymenúval do kľúčových pozícií dôverníkov liberálov 

Vymenovanie sudcov priateľských k liberálom Trudeauom sa rozšírilo aj na verejné komisie. 

Začiatkom tohto roka Trudeau vymenoval “rodinného priateľa” a bývalého generálneho guvernéra Davida Johnstona, aby vyšetril údajné zasahovanie komunistickej Číny do nedávnych kanadských volieb”. 

Po veľkej odozve však Johnston v júni odstúpil z funkcie “osobitného spravodajcu”.  

V dôsledku Trudeauovho využitia zákona o&nbspnezvyčajných situáciách (Emergency Act - EA) 14. februára 2022 na zastavenie populárneho Konvoja slobody, ktorý sa vydal do Ottawy s&nbsppožiadavkou na ukončenie všetkých mandátov COVID, sa začiatkom tohto roka konala Komisia pre&nbspnezvyčajné situácie v oblasti verejného poriadku. 

Trudeau vymenoval Liberálom nakloneného sudcu Paula Rouleaua za predsedu Komisie pre výnimočný stav v oblasti verejného poriadku, čo bolo ostro kritizované.