tmp_c74dba38-72d7-49f9-84b2-01066f7ff821-810x500.jpeg

Životy zosobášených katolíckych svätcov odhaľujú, ako pravá romantika vedie duše do neba

59
Kultúra života

Premýšľali ste niekedy o ženatých svätých? Dokážete si vôbec predstaviť svätca ako romantika? V skutočnosti boli romantickí. Veľmi.

Spolu so mnou o tom v dnešnej’epizóde The John-Henry Westen Show diskutuje Patrick O’Hearn, autor knihy Námluvy svätých:

O’Hearn mi povedal, že termín “dvorenie” pochádza z “dvoran, ” poradca kráľa a kráľovnej a v priebehu storočí sa vyvinul tak, že znamená prenasledovanie ženy s cieľom uzavrieť manželstvo. Dodáva, že sa to líši od moderného pojmu “randenie,” ktorý vznikol v 20. storočí a má viac príležitostné a menej cieľavedomé konotácie.

Poukazujúc na niekoľko príbehov uvedených v jeho knihe—zo života slávnych svätých párov ako Gianna a Pietro Molla, Louis a Zélie Martin a ďalších—O’Hearn vysvetľuje, že pre ich manželstvá a stále sa prehlbujúcu vzájomnú lásku bol podstatný silný život modlitby.

“Hollywood glamorizuje [a] skresľuje celý manželský akt, a tu svätci … ukazujú krásu sviatosti manželstva a to, ako je to’účasť na Kristovej’láske k jeho Cirkvi,” hovorí.

V tejto epizóde sa tiež rozprávame o tom, čo môže O’Hearn’ kniha ponúknuť nielen manželským párom, ale aj ich deťom, ktoré možno dospievajú a začínajú rozlišovať svoje povolanie.

“Myslím si, že dvorenie pre nich znamená, [že] si svojho manželského partnera vyberáte teraz, v každom okamihu, dokonca aj ako tínedžer,” hovorí. “Každé pokušenie, ktorému čelíte …, sa týka tej budúcnosti, či sa s týmto človekom’oženiete alebo nie. Takže rozhodnutia, ktoré robíme, a ako spresňujem v knihe, je to’život modlitby, ktorý nás nakoniec vedie k Božej vôli’a k tomu, aby sme si vzali toho manžela, ktorý nás privedie do neba.”

Deti potrebujú aj dobré príklady od vlastných rodičov, aby im ukázali, že je možné mať cnostné a zároveň láskyplné manželstvo.

“Rodičia sú pre svoje deti prvým a v podstate jediným povolávateľom k sviatosti manželstva,”hovorí O’Hearn. “A to, ako vidia nás mužov, ktorí sa uchádzajú o svoju manželku … neuchádzame sa o ňu len pred manželstvom, je to’celý náš život. A každý deň by sme mali milovať svojho manžela ešte viac ako predchádzajúci deň." ”

Na záver epizódy O’Hearn radí mladým ľuďom, že “spôsob, akým sa pripravujeme na manželstvo, je spôsob, akým nakoniec dopadne naše manželstvo” a navrhuje vyhnúť sa “skratkám” pri hľadaní manžela.

“[Boh] chce, aby sa rodili svätí, a my musíme prísť s takýmto zmýšľaním, [že] to“nie je o nás. Ide’o budúcnosť Cirkvi,” hovorí. “Spôsob, akým sa pripravíte, je spôsob, akým skončí vaše manželstvo. A ovocie toho vidíme na týchto svätcoch.”

Prehliadnite si knihu Patricka O’Hearna’zde.

The John-Henry Westen Show je dostupná vo forme videa na s YouTube kanáli a priamo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme&nbsppre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť, keď zverejníme novú epizódu. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].