Shutterstock_2125779140-810x500.jpg

Poslanci skúmajúci Trudeauovo používanie zákona o mimoriadnych udalostiach vyčítajú liberálom blokovanie prístupu k záznamom

35
Kultúra smrti

Kanadský výbor, ktorý skúma Trudeauovo použitie zákona o mimoriadnych udalostiach proti konvoju slobody, kritizoval vládu za to, že im bráni v prístupe k záznamom. 

Podľa informácií, ktoré zverejnil Blacklock’s Reporter 15. augusta, je členom osobitného spoločného výboru parlamentu’znemožnené nahliadnuť do všetkých dokumentov týkajúcich sa odvolania sa premiéra Justina Trudeaua’na zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergencies Act - EA) proti demonštrantom z protimandátového konvoja Freedom Convoy začiatkom roka 2022, čo im podľa poslancov bráni vo vykonávaní ich práce. 

“Bolo zrejmé, že liberálni členovia výboru nie sú pripravení povoliť zverejnenie akýchkoľvek vládnych dokumentov,” povedal konzervatívny poslanec Larry Brock.  

“Potrebujeme kompletné dokumenty,” povedal poslanec Bloc Québécois Rhéal Fortin, spolupredseda výboru. “Ak nemôžu byť kompletné [sic], malo by byť vysvetlenie.” 

Protest Freedom Convoy sa konal začiatkom roka 2022 v Ottawe a zúčastnili sa na ňom tisíce Kanaďanov, ktorí kempovaním pred parlamentom v Ottawe žiadali ukončenie mandátov COVID.  

V reakcii na to Trudeau’federálna vláda 14. februára 2022 uzákonila EA, aby ľudové hnutie zastavila.   

Trudeau dlhodobo znevažoval neočkovaných Kanaďanov, keď hovoril, že tí oponujúci jeho opatreniam patrili k “malej, okrajovej menšine”, ktorá zastávala “neprijateľné názory” a nereprezentovali “názory Kanaďanov, ktorí si boli navzájom oporou.”   

Trudeau odvolal EA 23. februára po tom, ako boli protestujúci vyvedení. V tom čase sa  sedem z desiatich kanadských’provincií postavilo proti tomu, aby Trudeau použil EA.   

Podľa zápisnice z posledného uzavretého zasadnutia výboru poslanci odhlasovali pozastavenie svojej správy a počkali na preklad tisícov strán dokumentov, ktoré vo februári minulého roka zostavila Komisia pre mimoriadne situácie v oblasti verejného poriadku. 

V súčasnosti výbor rokuje už 18. mesiac, keďže poslanci zatiaľ nedostali záznamy vo francúzštine aj angličtine.  

V roku 2022 bol parlamentný výbor zriadený s cieľom preskúmať odôvodnenie kabinetu na vyvolanie EZ. Hoci sa výbor stretol 25-krát, nedospel k žiadnemu záveru.  

V októbri liberálni poslanci a senátori menovaní liberálmi prehlasovali konzervatívcov 6:5, aby zakázali zverejňovanie necenzurovaných dokumentov. Štyri mesiace predtým sa výbor obrátil na ministerstvo verejnej bezpečnosti a ďalšie úrady so žiadosťou o “všetky bezpečnostné posudky a právne stanoviská, o ktoré sa vláda pri odvolávaní sa na EA opierala”.  

“Myslím, že by sme mali byť realistickí, pokiaľ ide o to, aké by mali byť naše očakávania,” povedal výboru senátor Peter Harder. “Tieto dokumenty sú podľa definície bezpečné a utajované.” 

“Hovoríme”o množstve dokumentov,”argumentoval liberálny poslanec Yasir Naqvi, zatiaľ čo liberálny poslanec Arif Virani uviedol: “Nie je to niečo, čo by som považoval za vhodné alebo vhodné.”  

Konzervatívny poslanec Glen Motz však vyhlásil, že Kanaďania majú právo na to, aby im boli ukázané necenzurované záznamy, ktoré vysvetľujú, prečo sa kabinet prvýkrát v kanadskej histórii odvolal na EA. 

“Určite môžeme žiadať o neredigované dokumenty,” povedal Motz. “To je určite očakávanie, ktoré mal tento výbor.” 

Poslanec za Novú demokratickú stranu (NDP) Matthew Green upozornil, že výbor zrejme nemôže nájsť odpoveď.  

“Bolo veľmi ťažké získať spolupracujúcich svedkov v tomto výbore, aby nám boli schopní poskytnúť podstatné odpovede a dokumenty a mnohé veci, ktoré sa tento výbor snažil získať,”povedal Green. 

Trudeau’použitie EA vyvolalo odpor mnohých Kanaďanov. V dôsledku toho rôzne výbory skúmali, či bolo Trudeauovo konanie oprávnené. 

Vo februári 2023 Liberálom naklonený sudca Paul Rouleau oslobodil Trudeaua’od obvinení z použitia EA po tom, ako vykonal verejné vyšetrovanie v rámci Komisie pre výnimočný stav verejného poriadku.  

Ak ide o Trudeaua, ten pri výpovedi pred komisiou priznal, že Konvoj slobody nebol násilný, ale tvrdil, že prijatie EA bolo aj tak potrebné.  

On tiež poprel, že by nadával “neočkovaným” Kanaďanom, napriek tomu, že v predchádzajúcom roku v televízii označil ľudí bez očkovania za “mizogýnov” a “rasistov”.