Kacsmarykmar14-810x500.jpg

Plánované rodičovstvo varuje svojich priaznivcov, že žaloba v Texase by ich mohla vyradiť z podnikania

36
Kultúra smrti

Právni zástupcovia štátu Texas a Americkej federácie plánovaného rodičovstva sa v utorok stretli na súde, aby sa vyjadrili, či potratový gigant spreneveril štátnemu programu Medicaid 10 miliónov dolárov, ktoré musí vrátiť.

Žaloba, ktorú minulý rok podal republikánsky generálny prokurátor Ken Paxton (ktorý bol odvtedy suspendovaný a čelí odvolaniu v nesúvisiacich záležitostiach), obviňuje PPFA a viaceré štátne a miestne pobočky v štáte Osamelá hviezda z “z prijímania úhrad z programu Texas Medicaid, na ktoré nemali nárok, a z “vedomého a neoprávneného vyhýbania sa povinnosti vrátiť peniaze dlžné programu Texas Medicaid” vo výške približne 10 miliónov USD.

“Spoločnosť Planned Parenthood pokračovala v predkladaní žiadostí o úhradu nákladov zo strany programu Texas Medicaid a naďalej dostávala platby od programu Texas Medicaid počas trvania konania pred federálnym súdom a štátnym súdom, v dňoch a v období od 1. februára 2017 do 12. marca 2021, keď spoločnosť Planned Parenthood vedela alebo mala vedieť, že nie je oprávneným poskytovateľom programu Texas Medicaid na základe texaského práva,” uvádza sa v žalobe. 

Texas vylúčil spoločnosť Planned Parenthood z programu v roku 2016, čo vyvolalo roky trvajúci právny spor. V roku 2020 piaty obvodný odvolací súd podporilprávo Texasu vylúčiť potratovú sieť.

Asociácia Associated Press informuje, že v utorok sa konalo pojednávanie pred americkým okresným sudcom Matthewom Kacsmarykom, hoci zatiaľ nebol dosiahnutý žiadny výsledok. Texas tvrdí, že každá žiadosť o úhradu nákladov, ktorú Planned Parenthood podala po vylúčení, bola podvodná; potratový reťazec tvrdí, že mal právo pokračovať v účasti na programe, zatiaľ čo sa prejednávali jeho právne argumenty proti vylúčeniu.

Podľa vyjadrenia štátu’prípad “nepodložený,” PPFA je upozorňujesvojich podporovateľov, že jej hrozí nielen vrátenie 10 miliónov dolárov, ale aj potenciálne zaplatenie pokuty vo výške 1 milióna dolárov.8 miliárd eur, ktoré by podľa nej mohli “zavrieť Planned Parenthood.”

Texas je jedným z 14 štátov, v ktorých sú teraz potraty všeobecne nezákonné vďaka U.Najvyššieho súdu USA zvrátený Roe v. Wadev minulom roku. Medzi tým a defundovaním v štátoch ako Texas potratový gigant utrpel neúspech, ale zďaleka nie je na mizine.

V júni vyšla správa American Life League’STOPP International 2023 o odmenách generálnych riaditeľov Planned Parenthood zistila, že všetkých 53 generálnych riaditeľov pobočiek plánovaného rodičovstva zarába viac ako 100 000 dolárov ročne, pričom priemerná odmena sa zvýšila z 237 999 dolárov v roku 2015 na 317 564 dolárov v roku 2020. Prezidentka Americkej federácie plánovaného rodičovstva Alexis McGill Johnsonová zarába 683 697 dolárov a všetkých 10 vedúcich pobočiek viac ako 450 000 dolárov, čo je oveľa viac ako priemerný plat generálnych riaditeľov neziskových organizácií v USA, ktorý je 184 809 dolárov.

V apríli spoločnosť Planned Parenthood zverejnilasvoju prvú výročnú správu poRoe, ktorá odhalila, že organizácia dostala 670 USD.4 milióny dolárov z prostriedkov daňových poplatníkov v minulom roku (čo profesor Katolíckej univerzity v Amerike a špičkový pro-life výskumník Michael New označuje za “významný 5,8-percentný nárast oproti roku 2021”), ako aj 360,9 milióna dolárov z príjmov z mimovládnych služieb a 694 miliónov dolárov.9 miliónov v súkromných daroch.

S celkovým čistým majetkom približne 2,7 miliardy dolárov na konci posledného finančného roka by vyhliadka na pokutu vo výške 1,8 miliardy dolárov znamenala pre potratový gigant potenciálne fatálnu ranu.

Správa tiež odhalila, že napriek novému stavu výrazne znížil celkový počet interrupcií, samotné Planned Parenthood vykonalo 374 155 interrupcií, čo je druhý najvyšší počet interrupcií v histórii—svedčí o uprednostňovaní tejto problematiky pred všetkými ostatnými službami (ktoré opäť klesli)—a získalo 670 USD.4 milióny z prostriedkov daňových poplatníkov v minulom roku od Bidenovej pro-potratovej administratívy.