clerk-810x500.jpg

Úradník okresu Fulton tvrdí, že predčasné zverejnenie Trumpových obvinení bola nehoda

41
Kultúra smrti

Súdny úradník okresu Fulton v utorok uviedol, že pondelkové zverejnenie litánie obvinení voči bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi bolo chybou. Vyjadrenie prišlo po tom, čo Trumpov tím tvrdil, že zverejnenie a takmer okamžité stiahnutie dokumentu nebolo’obyčajnou administratívnou chybou, ale dôkazom “všadeprítomného a do očí bijúceho porušovania ústavy, ktoré tento prípad sužuje od jeho samotného začiatku.”

Ako už LifeSiteNews informoval, súd okresu Fulton v pondelok ráno zverejnil a rýchlo stiahol dokument, v ktorom sa zdanlivo uvádzalo nespočetné množstvo obvinení voči Trumpovi. Dokument s dátumom 14. augusta obsahoval číslo prípadu a uvádzal 12 obvinení z trestných činov vrátane “navádzania na porušenie prísahy verejného činiteľa”; “sprisahania s cieľom spáchať falšovanie prvého stupňa” a vydierania. 

Náhle objavenie a zmiznutie obvinení predtým, ako veľká porota verejne ukončila svoje rokovania, vyvolalo na internete vlnu reakcií medzi konzervatívnymi komentátormi a politikmi vrátane Trumpovej”kampane.

V tlačovej správe neskôr v pondelok súdna kancelária uviedla, že sa “dozvedela o fiktívnom dokumente, ktorý koloval na internete a o ktorom informovali rôzne médiá.”Vo vyhlásení sa uvádza, že dnes “neboli k dispozícii žiadne dokumenty týkajúce sa takéhoto,” a uviedol, že zoznam obvinení “neobsahoval oficiálne číslo prípadu, dátum podania a meno The Clerk of the Courts, in concert.”

V utorok súdny úradník okresu Fulton ChéAlexander povedal miestnej televízii WSB-TV, že zverejnenie dokumentu bolo omylom. Povedala, že keď dostala neoficiálny dokument, ktorý nazvala “suchou verziou” alebo “pracovnou vzorkou”, omylom stlačila “odoslať” namiesto “uložiť”.

“A tak’sa stalo nešťastie,” povedala pre televíziu. “Som človek.”

Na otázku, ako sa k dokumentom vôbec dostala, Alexanderová odpovedala, že k nim má prístup vďaka svojej pozícii

Podľa reportáže WSB-TV’úradníčka mala “chcieť dostať dokumenty na verejnosť čo najskôr”ale nemala v úmysle zverejniť dvojstranový dokument.

Na otázku, prečo v pondelkovom vyhlásení nazvala dokument “fiktívnym”, Alexanderová odpovedala, že “to bolo najlepšie slovo, ktoré ma napadlo.”

“Bol fiktívny, nebol”skutočný, nemal na sebe pečiatku,” povedala. Povedala, že náhodné zverejnenie neoficiálneho dokumentu neovplyvnilo’rozhodnutie veľkej poroty’v pondelok večer, aby vzniesla svoju 41-člennú obžalobu proti Trumpovi a jeho spojencom a uviedla, že incident bol otázkou omylu, nie úmyslu.

“Nemám v tom žiadneho psa,”povedala podľa WSB-TV. “Svojim zamestnancom hovorím, že chceme byť len transparentní. Nemám’čo skrývať.”

Ako LifeSiteNews už informoval, veľká porota okresu Fulton v pondelok neskoro večer odovzdala 98-stranovú obžalobu, v ktorej obvinila Trumpa a 18 spolupracovníkov v súvislosti s údajnými pokusmi Trumpa’vyvíjať nátlak na úradníkov štátu Georgia, aby naklonili výsledky volieb v roku 2020 v jeho prospech. Jeho podporovatelia argumentovali, že toto tvrdenie je nepresné a že Trump sa jednoducho snažil identifikovať a vyhodiť nelegálne hlasovacie lístky.

Prokurátori využili zákon o vydieraní, ktorý Associated Press poznamenal je “zvyčajne spájaný s mafiánmi”, aby vzniesol obvinenia.

V oficiálnom vyhlásení zverejnené koncom 14. augusta, Trumpova’kampaň uviedla, že štvrté a najnovšie obvinenie je “neamerické a nesprávne,” a predstavuje “vážnu hrozbu pre americkú demokraciu.”

Očakáva sa, že Trump a jeho spojenci sa v piatok 25. augusta vydajú úradom, aby čelili “obvineniam z vydierania”.