image_(7)_4-810x500.jpg

Sean Hannity vyzýva na "legálny" potrat v ohromujúcom obrate pro-life postoja

0
Kultúra života

Potraty sú v americkej politike témou, ktorá najviac prezrádza charakter mužov a žien, ktorí sa hlásia ku konzervatívcom. Byť za život predsa znamená uznať, že potrat je akt násilia, ktorý ukončí život nevinného, bezmocného dieťaťa v maternici, a obhajovať ochranu týchto detí. Potraty nie sú len problémom, ale určujúcou morálnou otázkou našich dní. Ak ste’ochotní zapredať tých najzraniteľnejších, ako vám možno veriť v čomkoľvek inom?" 

Alebo ako to povedal floridský guvernér Ron DeSantis: “Ľudia, ktorí’nepodporujú vec života, nie sú ľudia, s ktorými by ste chceli byť v zákope v akejkoľvek inej politickej bitke. Sú to prví, ktorí sa zapredajú washingtonskému establišmentu, keď pôjde do tuhého."” 

Mnohí takzvaní pro-life republikáni s radosťou využívali vyhliadku na zrušenie rozsudku Roe v. Wade, aby rok čo rok hnali k urnám sociálne konzervatívnych voličov, aj keď mnohí z týchto voličov neboli’veľmi nadšení z mnohých iných aspektov programu GOP’. Od pádu Roeovej sa však zdá, že mnohí od tejto témy ustupujú v obave, že by ich mohla stáť hlasy. Trump to urobil; rovnako aj jeho protikandidát Chris Christie a mnohí ďalší. Zdá sa, že mnohí sa oveľa viac obávajú straty hlasov ako straty životov. 

Frustrujúce je, že dokonca aj niektorí komentátori veria myšlienke, že pro-life zákony odradia voličov, a to napriek tomu, že guvernéri, ktorí prijali najprísnejšie zákazy potratov, boli opätovne zvolení s veľkým náskokom, aj keď populistickí kandidáti svoje ponuky stratili. Minulý týždeň Sean Hannity v relácii Fox News poukázal na hlasovanie v referende v Ohiu minulý utorok—v ktorom voliči odmietli volebné opatrenie, ktoré by zvýšilo prah pre zmenu ústavy štátu z obyčajnej väčšiny na 60 %—ako dôkaz, že pro-life politika môže byť stratová. 

“Videli sme hlasovanie v Ohiu,” on povedal svojim hosťom, Mikeovi Huckabeemu a Tudorovi Dixonovi. “Medzi mnohými, mnohými konzervatívcami panuje obava, že to [zákaz interrupcií v 15. týždni] odoženie mnohých voličov z predmestí. Súhlasíte s tým, Mike Huckabee? ” Huckabee’odpovedal rázne: “Nesúhlasím. Myslím si, že problém je v tom, že republikáni odviedli veľmi žalostnú prácu pri vysvetľovaní, že rozdiel je v tom, že my chceme chrániť život, demokrati ho chcú vziať až do momentu narodenia. Chcú zmasakrovať plne vyvinuté dieťa. Musíme to demokratom odkázať. Prestaňte sa hrať na obhajcov. Poďme si’jasne povedať, za čo sa zasadzujeme.” 

Dixon bol iného názoru a navrhol, aby sa republikáni v podstate vzdali boja za práva pred narodením: “Ich posolstvo je v tejto veci veľmi silné. Získali si’ženy. Videli sme to. Práve sme to videli v Ohiu. Musíme začať bojovať po kultúrnej stránke a po politickej stránke musíme bojovať v otázkach, na ktorých ľuďom politicky záleží, iným spôsobom."”  

Znovu musím poznamenať, že v tomto prípade je to tak: Ona’nemá pravdu. Ako som poznamenal vo svojej analýze o michiganskom referende z jesene minulého roka, v iniciatívach priamej demokracie čelíme trom hlavným výzvam: potratovému hnutiu’masívnemu vojnovému fondu; mediálnemu spolčeniu v klamstvách o ženách umierajúcich v dôsledku potratových zákonov; a odmietaniu niektorých pro-life skupín skutočne sa zaoberať pravdou o potratoch priamo. (O všetkých týchto otázkach, ako aj o výsledkoch nedávneho referenda, som diskutoval s najvyšším pro-life lídrom z Ohia’Markom Harringtonom z organizácie Created Equal, v mojom podcaste LSN tento týždeň.) 

Záver segmentu Sean Hannity zašiel ešte ďalej ako Dixon. “Myslím si, že americký ľud–a ja sa považujem za pro-life, verím v posvätnosť života, ale myslím si, že politicky je–republikáni musia povedať, ako raz povedal Bill Clinton –nikdy som si nemyslel, že ho budem”citovať–‘vzácne,’ ‘legálne,”povedal. “A ja’by som dodal slovo[s], ‘veľmi skoro v tehotenstve.’ To sa zdá byť–politicky–kde je krajina. Možno sa’mýlim. Ale uvidíme. To hlasovanie v Ohiu je dosť, dosť triezve.” 

Zdá sa mi, že si pamätám iného Seana Hannityho z čias, keď som ako tínedžer sledoval konzervatívnu politiku. Pred chvíľou som teda zamieril k svojej poličke s knihami a vzal som si výtlačok jeho protiklintonskej knihy z roku 2002 Nechajte slobodu zvoniť: Víťazstvo slobody nad liberalizmom. Prelistoval som na kapitolu o potratoch. Tu’je to, čo Hannity napísal: “Ochrana života je pre mňa hlboko dôležitá. Bola pre mňa dôležitá ešte predtým, ako sme s manželkou mali deti, ale teraz je ešte dôležitejšia, pretože stávky sú také vysoké. Neexistuje dôležitejšia otázka.”  

Takto’hovorilo množstvo republikánov pred tým, než Roe v. Wadepadol. Počas nasledujúcich pár rokov’zistíme, kto tomu naozaj veril.