church-810x500.jpg

Katolícke farnosti utrpeli škody v dôsledku vandalizmu po tom, čo v Ohiu neuspeli v hlasovaní o otázke podpory života

21
Kultúra smrti

V uplynulom týždni došlo v Ohiu k vandalizmu na katolíckom kostole a samostatnom farskom centre, čo katolíkom v Ohiu, ktorí sú za život, pridalo na náročnosti po prehre s potratovou lobby v otázke č. 1, ktorá by štát Buckeye chránila pred pripravovaným návrhom na zakotvenie potratov do ústavy štátu Ohio.

Nie je jasné, čo bolo motívom útokov, ale vandali pri jednom z útokov zanechali odkazy vyjadrujúce protináboženské, propotratové a pro-LGBT nálady.

V pondelok CatholicVote informoval, že dve katolícke budovy v oblasti Clevelandu: Františka Saleského v Parme, boli vandalmi poškodené bezprostredne po hlasovaní o otázke č. 1, ktorá mala zmeniť proces zmeny ústavy štátu Ohio zvýšením prahu z jednoduchej 50 % plus jedného hlasu na 60 %, ale neuspela. 

Zástancovia života podporili toto opatrenie ako prostriedok na zabránenie ústavnému dodatku chrániacemu “právo’ na potrat.

“Najprv minulý týždeň prehrať Issue 1, teraz toto … naozaj bolí,” povedal pre CatholicVote jeden z farníkov Immaculate Conception, ktorý si želal zostať v anonymite.

Farníčka uviedla, že keď prišla minulý víkend do kostola na omšu, “[t]vorila rozbité vitráže, krvavú stopu v celom kostole — zanechal poškodený vandal, krvavé škvrny v spovedniciach a prevrátené stojany na sviečky, obklopené roztaveným voskom.”

“Náš kňaz pochmúrne tlmočil, čo mohol: vandala chytili a bude vznesené obvinenie,” povedala. “Farníci sú z toho znepokojení a zúfalí.” 

Páter Michael Troha, farár v kostole Nepoškvrneného počatia, povedal miestnemu vydavateľstvu Cleveland 19, že jeho “prvotnou reakciou bol šok.”

“Bolo to znesvätenie kostola,” povedal. “Toto je naše sväté miesto. Sem prichádzame, aby sme sa stretli s Bohom.”

Policia reagujúca na pohybový poplach v sobotu okolo druhej hodiny ráno kontaktovala 30-ročného Erica Randalla Becka, ktorý sa podľa nich nachádzal vo vnútri kostola, držal násadu od lopaty a krvácal z ruky. Policajti Becka, ktorý bol podľa nich silne opitý, zatkli, keď sa pokúsil o útek. 

Kým bol vo vnútri kostola, “Beck sa údajne pokúsil zapáliť koberec fľašou s dezinfekčným prostriedkom na ruky a prevrátil sochu Panny Márie,” informoval Cleveland 19.

Podozrivý bol zadržaný na kauciu 50 000 dolárov, ale odvtedy bol po zložení kaucie prepustený. Priznal sa k obvineniam z podpaľačstva, vlámania a vandalizmu.

Beck nebol členom farnosti a motív jeho besnenia zatiaľ nebol zverejnený.

Vandali sa vlámali aj do farského centra svätého Františka Saleského v Parme, informoval CatholicVote, ale páchatelia neboli identifikovaní ani chytení. 

Osoby sa údajne vlámali do budovy, kde strhli kríž a umiestnili ho hore nohami, zničili plagáty a na podlahu položili obrázky clevelandského biskupa Edwarda Malesica a pápeža Františka.

Na tabuľu tiež načmárali odkazy vyjadrujúce antipatie voči náboženstvu a morálke.

Podľa správy vandali napísali: “Boh neexistuje,” “Nečítaj’Bibliu, lebo Boh je mŕtvy,” “Kto je Cirkev, aby hovorila ženám, že nemôžu’ísť na potrat,” a “Je’mojím právom vybrať si, akého pohlavia chcem byť.” 

“Mám podozrenie, že to boli mladí ľudia, ktorí urobili vyhlásenie namiesto toho, aby to riešili dospelým spôsobom,” povedal páter Mark Peyton, farár svätého Františka’, s ktorým sa podľa jeho slov polícia stotožnila.

“Človek by dúfal, že budú zrelší namiesto toho, aby robili to, že zavolajú kňaza alebo učiteľa, aby sa porozprávali o svojich problémoch s učením Cirkvi,” povedal.

Podľa CatholicVote páter Peyton povedal, že si myslí, že vandalizmus súvisel s Issue 1.

Ako LifeSiteNews informoval, Issue 1 by sprísnila proces ústavných zmien v Ohiu tým, že by sa na schválenie zmeny vyžadovala nadpolovičná väčšina 60 % namiesto jednoduchej väčšiny 50 % plus jeden. 

Voliči štátu Ohio v mimoriadnych voľbách 8. augusta veľkou väčšinou hlasov odmietli Issue 1.  

V novembri voliči rozhodnú, či schvália ústavný dodatok, ktorý má zakotviť potraty do ústavy.

Podľa jazyka návrhu, ktorým by sa zmenil článok I ústavy, “[e]dnotlivec má právo prijímať a vykonávať vlastné reprodukčné rozhodnutia, vrátane, ale nielen, rozhodnutí o antikoncepcii, liečbe neplodnosti, pokračovaní vlastného tehotenstva, starostlivosti o potrat a interrupcii.”

Státu by tak bolo zakázané klásť akékoľvek prekážky “dobrovoľnému výkonu tohto práva jednotlivcom’.”

Katolícki predstavitelia vyzvali veriacich v Ohiu, aby v novembri hlasovali proti dodatku a chránili tak nenarodené deti.

Katolícke budovy v Ohiu pritom nie sú’jediné, ktoré sa v posledných rokoch stali terčom vandalizmu. Podľa CatholicVote’s “sledujúceho násilie,” naposledy aktualizovaného 8. augusta, bolo od mája 2020 zaznamenaných 348 útokov na katolícke kostoly a v roku 2023 zatiaľ 64.