Dr.-Caitlin-Bernard-810x500.png

Lekár z Indiany obvinený z porušenia súkromia pri potrate 10-ročného dieťaťa "nie je schválený" na udelenie ocenenia

39
Kultúra smrti

Stát Indiana zrejme zakázal udeliť výročnú cenu pre výnimočné členky komunity potratárke, ktorá bola obvinená z porušenia zákona o ochrane súkromia pacientov a ohlasovania zneužívania pri propagácii príbehu znásilneného dieťaťa, ktoré bolo odvezené na potrat cez hranice štátu.

Cena Torchbearer Award, ktorú Indiana každoročne udeľuje, má podľa Komisie pre ženy v Indiane “identifikovať a oceniť prínos žien z Indiany pre ich komunitu, štát a národ” v “rôznych oblastiach, od vedy a práva až po pracovnú advokáciu a vzdelávanie”.

V júli minulého roka hovorila doktorka Caitlin Bernardová z Indiany v rozhovore pre denník The Indianapolis Star o telefonáte od kolegyne z Ohia len niekoľko dní po tom, ako Najvyšší súd USA zrušil rozsudok Roe v. Wade, kde sa v Ohiu’kvôli nadobudnutiu platnosti šesťtýždňového zákazu interrupcií údajne odmietla vykonať interrupciu 10-ročnej obeti znásilnenia. Bernard dostal dievča, aby vykonal potrat v Indiane.

Spojenci potratov rýchlo rozšírili tento príbeh, aby podporili strach z údajných dôsledkov toho, že štáty si môžu sami určovať zákony o potratoch, zatiaľ čo zástancovia života a ďalší spochybnili tento príbeh pre nedostatok potvrdzujúcich detailov. Neskôr v tom istom mesiaci sa však príbeh potvrdilobvinením 27-ročného Gershona Fuentesa, nelegálneho prisťahovalca a priateľa matky obete’. Odhalenie vyvolalo špekulácie, či dievča skutočne odviezli do Indiany na potrat, aby sa vyhli identifikácii jej násilníka.

Vlani v novembri republikánsky generálny prokurátor Indiany Todd Rokita podal administratívnu sťažnosť proti Bernardovej na základe jej “vlastnej výpovede pod prísahou”, v ktorej uviedla, že “porušila federálne zákony a zákony Indiany, keď “prezradila svoju pacientku’zneužívanie, zdravotné problémy a liečbu reportérovi na zhromaždení za práva na potrat, aby podporila svoj politický program,” a “okamžite neoznámila zneužívanie a znásilnenie dieťaťa úradom Indiany,” ktoré mohli “zabrániť tomu, aby toto dievčatko poslali domov, aby znášalo možné budúce ubližovanie zo strany údajného násilníka.”

Lekárska licenčná rada štátu Indiana nakoniec udelila Bernardovej pokutu 3 000 USD a vydala list s pokarhaním za jej správanie, ale odmietla pozastaviť jej lekársku licenciu.

Nynie, The Star informoval, že Bernard’meno bolo na zozname 60 žien, o ktorých sa uvažovalo pre tohtoročné ocenenie Torchbearer Award’ale bolo označené “neschválené” kvôli situácii.

“Po preskúmaní pozadia a podpornej dokumentácie nominácií, ktoré poskytla rada porotcov, sa rozhodlo, že nominácia Dr. Bernardovej’nie je vhodná vzhľadom na jej prebiehajúci prípad s lekárskou licenčnou radou,” uviedla zástupkyňa riaditeľa Komisie pre občianske práva v Indiane pre interné a externé programy Stephanie Sloneová.

Zástancovia potratov sa už dlho odvolávajú na príbehy tehotných neplnoletých osôb a tehotenstiev v dôsledku znásilnenia, aby vyvolali emocionálnu nepohodu pri vyhliadke na zákaz potratov, zatiaľ čo zástancovia života naďalej zdôrazňujú, že okolnosti počatia nemenia nevinnosť ani ľudskosť pred narodením, a preto spoločnosť musí urobiť všetko pre to, aby sa k matke aj dieťaťu správala so súcitom, a berú na vedomie fyzické a psychické následky interrupcie.

Pro-lifers ďalej upozorňujú, že interrupciu v prípade znásilnenia často zneužívajú predátori, aby zničili živý dôkaz svojich zločinov a pokračovali v obťažovaní detských obetí. Pro-life skupina Live Action dokumentovalaspoluúčasť Planned Parenthood’na viacerých takýchto prípadoch vo svojej sérii videí “Aiding Abusers”.

Začiatkom tohto mesiaca bol v Indiane schválený zákon, ktorý podľa prognóz ukončí 95 % interrupcií v štáte Hoosier začal platiť, ktorý zakazuje všetky interrupcie okrem tých, o ktoré sa žiada z dôvodu znásilnenia alebo incestu počas prvých 10 týždňov, “podstatného a nezvratného fyzického poškodenia” zdravia matky” alebo detí trpiacich neodstrániteľným zdravotným stavom, ktorý je nezlučiteľný s trvalým životom mimo maternice” do 20 týždňov.