gavel-810x500.jpg

Obhajca v súdnom procese o zákone FACE v DC podal oznámenie o rozhodnutí odvolacieho súdu, ktorý podporil zástancov života

27
Kultúra smrti

Právny zástupca jedného z desiatich pro-life aktivistov, ktorí sú súdení za údajné porušenie zákona o slobodnom prístupe na kliniku (Freedom of Access to Clinic Entrances - FACE), uviedol, že podal oznámenie kancelárii okresného súdu týkajúce sa významného rozhodnutia z tohto týždňa, v ktorom sa odvolací súd pre danú jurisdikciu postavil na stranu pro-life aktivistov proti tomu istému okresnému súdu.

John Kiyonaga, právny zástupca protipotratovej aktivistky Rosemary “Herb” Geraghtyovej, pre LifeSiteNews uviedol, že oznámenie podal v stredu krátko pred polnocou. 

Kiyonaga uviedol, že súd informoval o rozhodnutí z 15. augusta, ktoré vydal U.S. Court of Appeals for D.C., ktorým dal zelenú žalobe zástancov života proti mestu. 

V utorkovom rozhodnutí trojčlenný senát odvolacieho súdu rozhodol o zrušení rozhodnutia okresného súdu – toho istého okresného súdu, na ktorom je 10 aktivistov stíhaných za porušenie zákona FACE – o zamietnutí žaloby podanej zástancami života v roku 2020.

Sťažovatelia v prípade z roku 2020 tvrdia, že Washington, D.C. dopustil selektívneho presadzovania zákona tým, že ich stíhal za písanie pro-life odkazov dočasnou kriedou na chodník, zatiaľ čo nechal protestujúcich z hnutia Black Lives Matter páchať oveľa deštruktívnejšie graffiti.

Vďaka rozhodnutiu odvolacieho súdu môže teraz žaloba pro-liferov’ pokračovať.

“Okres umožnil jednotlivcom vyjadrujúcim ‘Black Lives Matter’ posolstvo porušovať nariadenie o defacemente,” napísala vo väčšinovom rozhodnutí Trumpom menovaná sudkyňa Neomi Rao. Rao uviedla, že tým, že polícia nezatkla aktivistov BLM, “účinne oslobodila zástancov ‘Black Lives Matter’ posolstva od požiadaviek nariadenia.” 

“Naopak, polícia sa v plnej sile objavila na zhromaždení [za život] a zatkla osoby, ktoré na chodník kriedou napísali ‘Black Pro-Born Lives Matter’, ” uviedol sudca odvolacieho súdu.”Vláda nemôže hrať na verejnom fóre obľúbenú hru – povoľovať niektoré posolstvá a zakazovať iné.”

V komentári pre LifeSiteNews pred budovou okresného súdu vo štvrtok Kiyonaga zdôraznil, že keďže “miestne zločiny a federálne zločiny, ktoré sa v tomto okrese uvádzajú, sú stíhané tým istým úradom,”utorkové rozhodnutie odvolacieho súdu”je jedným z “dôležitých” v prípade zákona FACE.

Ako LifeSiteNews už skôr informoval, aktivisti proti potratom vrátane Geraghtyho sú v súčasnosti súdení – alebo majú byť súdení – hrozí im až 11 rokov za mrežami po tom, čo federálna veľká porota minulý rok podala dvojnásobnú obžalobu na deväť odporcov potratov. 

Podľa obžaloby sa obžalovaní zúčastnili “na sprisahaní s cieľom vytvoriť blokádu na klinike reprodukčného zdravia, aby zabránili klinike poskytovať a pacientom prijímať služby reprodukčného zdravia” za blokovanie prístupu na známu kliniku Washington-Surgi.

Lauren Handy, 28; Jonathan Darnel, 40 rokov; Jay Smith, 32 rokov; Paulette Harlow, 73 rokov; Jean Marshall, 72; John Hinshaw, 67, Heather Idoni, 61; William Goodman; a pro-life hrdinka Joan Bell, 74, boli za toto úsilie obvinení zo sprisahania proti právam a porušenia zákona FACE.

Geraghty, 25-ročná žena, ktorá sa identifikuje ako muž, ale je rozhodne proti potratom, bola obvinená samostatne za jej podieľanie sa na tej istej “záchrane.”

V stredu sa začal výber poroty pre prvý z dvoch samostatných procesov pre zástancov života. V prípade usvedčenia im hrozí každému z nich 11 rokov väzenia plus tri roky prepustenia pod dohľadom a pokuta až do výšky 350 000 dolárov.