Bishop_Mitchell_Rozanski-810x500.jpg

7 farností v arcidiecéze St. Louis dočasne zachránených pred masívnym zatvorením

33
Kultúra smrti

Arcidiecéza St. Louis pod vedením arcibiskupa Mitchella Rozanského koncom júla oznámila, že sedem farností dostane niečo ako dočasný odklad pre prípadnú konsolidáciu kostolov. 

V tlačovej správe arcidiecézy z 31. júla sa uvádza, že “niekoľko farností, pre ktoré boli vydané dekréty, sa obrátilo na arcidiecézu St. Louis.”A hoci arcibiskup Rožanský odmietol zrušiť svoje dekréty o Päťdesiatnici, vo vyhlásení sa uvádza, že existuje “niekoľko farností”, ktoré informovali arcidiecézu, že majú v úmysle podať hierarchický regres (odvolanie) na vatikánskom’Dikastériu pre klérus.  

Týchto sedem farností je údajne nasledovných: Angela Merici (Florissant), Farnosť svätej Kataríny Alexandrijskej (Coffman), Farnosť svätého Františka z Assisi (Luebbering), Farnosť svätého Martina z Tours (Lemay), Farnosť svätého Mateja apoštola (St. Louis), Farnosť svätého Richarda (Creve Coeur) a Farnosť svätého Rocha (St. Louis).  

Predný odporca zatvárania farností hovorí, že v záchranu diecézy dúfajú aj mnohé ďalšie farnosti.  

“Okrem siedmich farností, ktorým už bolo udelené pozastavenie [zatvárania], vieme o najmenej ôsmich ďalších, ktoré sa odvolali do Ríma a ktoré dali arcidiecéze jasne najavo, aj keď len na základe svojho pôvodného odvolania alebo remonstratio,” povedal Ken Battis, prezident Save Our Churches.   

“Počuli sme, že ôsmej farnosti bolo možno udelené pozastavenie—Panny Márie Bolestnej,”dodal Battis. “Hoci sme to ešte nemali možnosť overiť, ani prečo mnohé ďalšie farnosti, ktoré sa odvolávajú—vrátane svätého Barnabáša, svätej Bernadety v LeMay, svätého Pavla v Bergere, SS. Filip & Jakub v River Aux Vaus—nedostali rovnakú milosť pozastavenia.” 

Z osobitného oznámenia však vyplýva, že arcidiecéza postupuje na plné obrátky. Vyplýva z neho, že arcibiskup plánuje znížiť počet farností zo 178 na 135. Inými slovami, chce zrušiť 43 farností, teda takmer 25 percent. Podtitul tlačovej správy opisuje zrušenie 43 farností, ktoré je plánovaným výsledkom diecézy, slovami, že “budú pretransformované.” 

“Z úcty ku každému farníkovi’s právom na toto odvolanie a v súlade so želaním arcibiskupa Rozanského’zachovať prístup k sviatostiam, pozastavujeme účinnosť týchto Všetky veci nové dekréty až do vyčerpania tohto procesu,”uvádza sa vo vyhlásení.  

Z tlačovej správy vyplýva, že arcibiskup plne očakáva, že jeho plán redukcie farností bude potvrdený Dikastériom pre klérus a že súčasné pozastavenie jeho dekrétov pre sedem kostolov je dočasné. 

“… [T]o prerozdelenie arcidiecéznych kňazov bude prebiehať podľa plánu. Pozastavenie účinnosti týchto dekrétov bude zrušené po skončení odvolania pred Apoštolskou stolicou,” uvádza sa v ňom. 

V nedávnom príspevku na X (predtým Twitter) Arcibiskup Rozanski prirovnal “plánovanie farností” – eufemistický spôsob, ako označiť zrušenie takmer 25 percent farností v Saint Louis – k “pečeniu koláča.” Povedal, že si to vyžaduje “trpezlivosť a plánovanie.” Taktiež v článku stĺpčekz januára 2022 napísal, že sa na tento proces teší “s určitým vzrušením” a tiež “s určitými obavami.” 

Battis vyjadril svojej organizácii’podporu pozastavenia dekrétov pre sedem cirkví.  

“Aj keď sme wveľmi vďační, že arcidiecéza nakoniec zatvorila len asi tretinu z počtu farností, ktoré pôvodne plánovala zatvoriť, laici museli za tieto úspechy skutočne bojovať,” povedal Battis. “Rovnako sme vďační, že sedem z týchto dekrétov o zatvorení bolo pozastavených, ale domnievame sa, že procesu stále chýba transparentnosť.” 

Battis dodal, že laici boli “okrajovo” zapojení.  

“Hovorí sa o prieskume a stretnutiach s poslucháčmi, ale na žiadnom z týchto stretnutí sa arcibiskup Rozanský ani jeho vedenie osobne nezúčastnili,” povedal Battis. “A dodnes sa neuskutočnilo ani jedno zasadnutie otvoreného dialógu vrátane otázok a odpovedí arcibiskupa Rozanského, jeho vikára, otca Chrisa Martina, ani nikoho z vedenia.““ 

Medzičasom Laurie Elie, ďalšia predstaviteľka farnosti sv. Louis, si myslí, že zlučovanie farností je pokusom diecézy’liberalizovať katolícke postoje a názory na miestnej úrovni tým, že sa zlúčia katolíci, ktorí uprednostňujú tradičnú latinskú omšu a úctivé Liturgie Novus Ordo s liberálnejšími farnosťami. 

“Všetko, čo počúvam od všetkých vrátane laických veriacich a kňazov, je, že celý proces je veľmi mätúci,” povedala. “Je to“ako čerešnička na torte, ktorá vrcholí z posledných 60 rokov deštrukcie.” 

“Myslím si, že Cirkev potrebuje obnovu,” povedala Elie. “Nevidím”žiadne dobré ovocie z posledných 60 rokov. Vidím, že každá akcia má rovnakú a opačnú reakciu.”  

LifeSiteNews žiadal odpovede na množstvo konkrétnych otázok o predchádzajúcom postupe arcibiskupa Rozanského v súvislosti so zatváraním farností, ale namiesto toho bol odkázanýna tento stránky.