Catholic-810x500.jpg

Najvyšší súd v New Jersey rozhodol v prospech katolíckej školy, ktorá vyhodila učiteľku za predmanželské tehotenstvo

51
Kultúra života

Katolícke školy v New Jersey môžu naďalej vyžadovať, aby zamestnanci žili v súlade s katolíckou morálkou, rozhodol v pondelok jednomyseľne Najvyšší súd štátu New Jersey. 

Všetkých sedem sudcov Najvyššieho súdu štátu New Jersey sa postavilo na stranu farnosti sv. Theresa School v Kenilworthe v štáte New Jersey po takmer 10-ročnom súdnom spore, ktorý vznikol v dôsledku prepustenia bývalej učiteľky výtvarnej výchovy a opatrovateľky batoliat Victorie Crisitellovej po tom, čo Crisitellová oznámila škole, že je tehotná napriek tomu, že nie je vydatá.

Pri svojom prijatí do zamestnania v roku 2011 Crisitellová podpísala príručku školy, v ktorej sa od zamestnancov vyžaduje, aby žili svoj život v súlade s katolíckou náukou. Katechizmus Katolíckej cirkvi opisuje predmanželský sex ako “závažný rozpor s dôstojnosťou osôb a ľudskej sexuality, ktorá je prirodzene usporiadaná pre dobro manželov a pre plodenie a výchovu detí.”

Crisitello, ktorá bola prepustená krátko po tom, ako prezradila, že otehotnela mimo manželstva, a bola nahradená ženou, ktorá bola vydatá a mala deti, žalovala školu v roku 2014 za to, že ju údajne diskriminovala kvôli jej rodinnému stavu a tehotenstvu, pričom katolícke učenie bolo podľa súdnych dokumentov použité ako “obyčajná zámienka” na prepustenie.

Prípad Crisitello’bol dvakrát zamietnutý prvostupňovým súdom a dvakrát obnovený odvolacím oddelením, uviedla televízia NBC reported. Škola svätej Terézie’sa proti obnoveniu odvolala, čo viedlo Najvyšší súd štátu New Jersey k tomu, aby sa ním zaoberal.

V pondelkovom rozhodnutí vo veci Victoria Crisitello v. St. Theresa School, New Jersey’najvyšší súd uviedol, že katolícka škola mala právo ukončiť s Crisitellovou’pracovný pomer pre porušenie katolíckej morálnej náuky.

“Crisitellová, praktizujúca katolíčka a absolventka školy sv. Theresa’s vyžadovala, aby dodržiavala zásady katolíckej viery vrátane toho, aby sa zdržala predmanželského sexu, čo bolo podmienkou jej zamestnania,” uviedol súd.

“Inými slovami, St. Terézie’vyžadovalo dodržiavanie katolíckeho práva a Crisitello vedome porušila katolícke právo,” vyhlásil súd.

Peter Verniero, právny zástupca školy svätej Terézie, povedal pre Catholic News Agency, že pondelkové rozhodnutie je “významným potvrdením práva školy sv. Theresa School’práva ako náboženského zamestnávateľa,”pochválil súd za to, že podporil “práva náboženských zamestnávateľov konať v súlade s ich náboženskými princípmi.” 

“Rovnako dôležité je, že súd v tomto prípade nezistil žiadne dôkazy o diskriminácii,” povedal.

Eric Rassbach, viceprezident a hlavný právny poradca Becketovho fondu pre náboženskú slobodu, ktorý podal amicus brief na podporu katolíckej školy, pre agentúru CNA povedal, že pondelkové rozhodnutie vytvorí dôležitú záruku pre ostatné katolícke školy v štáte.

“Toto rozhodnutie poskytuje katolíckym školám v New Jersey novú významnú ochranu pred žalobami zamestnancov, ktorí nedodržiavajú školský’kódex správania,” povedal Rassbach. “Ako uznal Najvyšší súd v New Jersey, náboženské školy majú právo vyžadovať od svojich učiteľov, aby slovom a skutkom dodržiavali svoju vieru.”

Takisto naznačil, že prípad, hoci sa týka New Jersey, “bude mať následné účinky v celej krajine ako presvedčivo napísané rozhodnutie.”

Rozhodnutie Najvyššieho súdu v New Jersey’prichádza v čase, keď zástancovia života vyvolali poplach v súvislosti s novými federálnymi nariadeniami zo zákona o spravodlivosti tehotných pracovníkov (Pregnant Workers Fairness Act - PWFA), ktoré by mohli vyžadovať od náboženských zamestnávateľov, aby svojim zamestnankyniam umožnili podstúpiť interrupciu a používať antikoncepciu.

Us. Konferencia katolíckych biskupov (USCCB) v roku 2021 otvorene podporila tento zákon pre jeho potenciál “vytvoriť bezpečnejšie prostredie na pracovisku pre dojčiace matky, tehotné ženy a ich nenarodené deti.”

Tento mesiac však Komisia pre rovnosť príležitostí v zamestnaní (EEOC) pod vedením Bidenovej administratívy vydala oznámenie o navrhovanej tvorbe predpisov (NPRM), v ktorom sa PWFA interpretuje ako ochrana zamestnancov pred diskrimináciou na základe “tehotenstva, pôrodu alebo súvisiacich zdravotných podmienok.”Podľa NPRM medzi tieto podmienky patrí aj “podstúpenie alebo rozhodnutie nepodstúpiť interrupciu.”

8. augusta arlingtonský biskup Michael Burbidge, predseda pro-life výboru USCCB, povedal, že biskupi’ podporili PWFA kvôli jeho ochrane “tehotných matiek a ich nenarodených detí,” a zatĺkol ochranu potratov ako “úplný opak potrebnej pomoci tehotným matkám.” Vyjadril nádej, “že EEOC bude nútená upustiť od svojho neudržateľného stanoviska, keď verejné pripomienky predložené k tomuto nariadeniu preukážu, že jeho výklad by bol na súde zrušený.”

Verejné pripomienkovanie navrhovaných nariadení sa začalo minulý týždeň a má sa skončiť 10. októbra. Každý, kto má záujem, sa môže podeliť o svoj nesúhlas na stránke regulations.gov kliknutím na tu.