Jair-Bolsonaro-810x500.png

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa odvolal proti 8-ročnému zákazu kandidovať

21
Kultúra smrti

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa odvoláva proti zákazu uchádzať sa o verejnú funkciu počas nasledujúcich ôsmich rokov.

Bolsonarovi právnici podali začiatkom tohto mesiaca dokumenty na Najvyšší volebný súd po tom, ako v júni rozhodol, že je vinný zo zneužitia politickej moci a zneužitia médií.

68-ročný Bolsonaro je katolík. V októbri minulého roka prehral v súboji o znovuzvolenie so súčasným socialistickým prezidentom Lulom da Silvom 50,9 % - 49,1 %. Bolsonaro výsledky napadol podaním 33-stranovej žaloby, ale ľavicový sudca Najvyššieho súdu Alexandre de Moraes ju zamietol. Mnohí konzervatívci sú presvedčení, že voľby boli ukradnuté.

Podľa brazílskeho novinára Fernanda De Castra Bolsonarovi’právnici tvrdia, že v tom, ako súd voľby’ riešil, boli nezrovnalosti.

“Neexistoval skutočný a efektívny súdny proces v tejto veci. Nebola umožnená účasť strán, ani uplatnenie širokej obhajoby či kontradiktórnosti, čo sú ústavné záruky zabezpečené v správnom súdnom konaní,” De Castro reportoval pre The Gateway Pundit.

V januári Bolsonarovi’priaznivci šturmovali budovy brazílskeho hlavného mesta. De Castro, ako aj ďalší novinári, sa však domnievajú, že útoky boli falošnou vlajkou vyprovokovanou liberálmi, aby nastrčili konzervatívcov podobne, ako demokrati v USA využívali protesty zo 6. januára vo Washingtone na prenasledovanie Donalda Trumpa a jeho priaznivcov.

Po tom, ako súd vo voľbách’minulý mesiac vyniesol rozsudok, Bolsonaro, ktorý bude mať 75 rokov, keď sa bude môcť opäť uchádzať o úrad, vydal vyhlásenie, v ktorom trvá na svojej nevine.

“Nespáchal som žiadny zločin … teraz ma obviňujú a chcú ma zbaviť politických práv na základe obvinenia zo zneužitia politickej moci,” povedal.

Sudca Benedito Gonçalves bude prerokúvať Bolsonarovo’odvolanie. Lula ho vymenoval za sudcu Najvyššieho súdu v roku 2008.

Počas pôsobenia vo funkcii Lula’posunul Brazíliu blízko k Číne a globálnej ľavici. Taktiež sa usiloval bojovať proti šíreniu takzvaných “falošných správ” na sociálnych sieťach a volal po “globálnom riadení” v boji proti klimatickým zmenám.

Pred tým, ako porazil Bolsonara, bol Lula odsúdený v roku 2017 za korupciu a pranie špinavých peňazí, za čo bol odsúdený na takmer 10 rokov väzenia. V roku 2019 bol zistený vinným z obvinení súvisiacich s úplatkárstvom v samostatnom prípade. Najvyšší súd mu však v pomere 6:5 hlasovaním umožnil opustiť väzenie ešte v tom istom roku. V marci 2021 sudca Najvyššieho súdu zrušil obvinenia voči nemu. O niekoľko týždňov neskôr súd rozhodol, že môže kandidovať vo voľbách v roku 2022.