Shutterstock_2207281559-810x500.jpg

Kanadský sudca tvrdí, že prípad spochybňujúci karanténu COVID je zbytočný, keďže mandát bol zrušený

38
Kultúra smrti

Kanadský federálny súd zamietol prípad spochybnenia karanténnych nariadení z čias COVID, ktoré viedli k tisícom pokút v hodnote miliónov dolárov, ako nepotrebný, pretože úrady odvtedy od týchto nariadení upustili.

Podľa Blacklock’s Reporter sudca Avvy Yao-Yao Go rozhodol, že keďže mandát na očkovanie a masky COVID bol už zrušený, argumenty o tom, či kabinet premiéra Justina Trudeaua porušil alebo neporušil Chartu práv Kanaďanov’, nie sú potrebné.

“Už neexistuje živý spor,” napísal Go.

Právnici zastupujúci 11 Kanaďanov, ktorí napadli federálne úrady v súvislosti s karanténnymi pravidlami, argumentovali, že pokiaľ sa “Súd nepoberie testovacím prípadom, hoci môže byť sporný, ústavnosť opatrení sa nemusí nikdy preskúmať.”

Tisíce Kanaďanov dostali pokutu až 3 000 USD na základe zákona o karanténe, ktorý platil od polovice roka 2020, kým nebol pozastavený dňa 1. októbra, 2022. V súčasnosti neexistujú žiadne obmedzenia COVID na vstup do krajiny ani na jej opustenie.

Takisto bola zavedená nepovinná cestovná aplikácia ArriveCAN a bol zrušený džobový mandát pre zahraničných návštevníkov pri vstupe do Kanady.

 Karanténny zákon využila federálna vláda na zavedenie prísnych drakonických cestovných pravidiel COVID pre všetkých cestujúcich, ktorí sa vracajú do krajiny. Trudeau’použitím karanténneho zákona dal svojej vláde právomoc uložiť Kanaďanom “bezprecedentné požiadavky na cestovanie a izoláciu”.

Trudeauova vláda dokonca tvrdila, že jej pravidlá COVID a uzávery sú dobré pre národ, napriek tomu, že lekárske výskumy dokazujú opak.

Kanadská’agentúra pre verejné zdravie vynaložila viac ako 43 miliónov dolárov na najímanie bezpečnostných strážcov, ktorí mali presadzovať pravidlá karantény COVID tým, že vykonávali domáce návštevy u vracajúcich sa cestujúcich.

Celkovo agentúra rozdala na pokutách za karanténu 14,9 milióna dolárov.

Podľa sudcu Go napriek viacerým prípadom, keď “súdy rozhodli o poskytnutí deklaratórnej úľavy týkajúcej sa porušenia Charty alebo iného práva v minulosti,”to nebolo povinné.

Go uviedol, že pravidlá karantény boli zavedené “vo výnimočnom kontexte, a to v konkrétnom bode pandémie Covid-19.”

V iných súdnych rozhodnutiach však sudcovia uviedli, že diktát COVID síce porušil niečie’ústavné práva, ale bol odôvodnený vzhľadom na to, čo boli mimoriadne okolnosti.

Koncom júla sudca z Alberty rozhodol, že politici porušili zákon o zdravotníctve provincie’tým, že rozhodovali o mandátoch COVID bez oprávnenia.

Takisto predseda federálneho súdu Paul Crampton nedávno napísal, že “podobne ako v čase vojny a iných kríz, aj pandémie si vyžadujú obete na záchranu životov a zabránenie utrpeniu v širokom rozsahu.”

Obe federálne a provinčné diktáty COVID vyústili do množstva súdnych sporov v mene mnohých ľudí, ktorí sa nenechali zaočkovať, pričom tvrdili, že pravidlá porušujú práva jednotlivca’vyplývajúce z charty.

Kanadské provincie Alberta, Saskatchewan, Québec a provincie v Atlantickej Kanade odmietli uplatniť zákon o porušovaní predpisov, čo znamená, že v týchto provinciách neboli udelené žiadne pokuty. V dôsledku toho tí, ktorí boli pokutovaní, žili len v Britskej Kolumbii, Manitobe a Ontáriu.

V októbri 2021 Trudeau oznámil bezprecedentné povinnosti COVID-19 jab pre všetkých federálnych zamestnancov a zamestnancov v sektore dopravy a uviedol, že neočkovaní už nebudú môcť cestovať lietadlom, loďou ani vlakom, a to na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni. Toto pravidlo vstúpilo do platnosti 1. decembra 2021.

Táto politika mala za následok, že tisíce ľudí prišli o prácu alebo boli pre jej nedodržiavanie umiestnení na dovolenku.

Trudeau nepotvrdil “pozastavenie” povinnosť očkovania proti COVID pri cestovaní do 20. júna 2022.