Shutterstock_349023818-810x500.jpg

Eutanázia v Quebecu stúpa alarmujúcim tempom s pomocou agresívnych aktivistov za samovraždu

53
Kultúra smrti

V roku 2021 zomrelo v Quebecu na smrteľné injekcie 3 102 ľudí, čo z neho robí svetovú ’hotspot “eutanázie.” Toto číslo vlani vyskočilo o neuveriteľných 55 % na 4 810, čo znamená, že 7 % až 8 % všetkých zaznamenaných úmrtí v provincii je spôsobených eutanáziou. Smrtiace injekcie podávané lekárom sú v súčasnosti hlavnou príčinou úmrtí po srdcových chorobách a rakovine a tento počet nevykazuje žiadne známky spomalenia.

Tieto čísla sa zdajú byť alarmujúce dokonca aj pre zástancov radikálne povoľného režimu eutanázie. Dr. Michael Bureau, predseda quebeckej komisie pre starostlivosť o pacientov na konci života (groteskný eufemizmus pre smrť lekárom), rozoslal 4. augusta správu, v ktorej podľa CBC pripomína lekárom provincie, aby pozorne sledovali nový zákon, ktorý sa týka lekárskej pomoci pri umieraní (MAID).”

Nový zákon, ktorý umožňuje ľuďom s “vážnymi a nevyliečiteľnými chorobami” požiadať o eutanáziu pred zhoršením ich stavu, bol prijatý v júni. “Vždy, keď dôjde k úprave zákona, nastane medzi lekármi poskytujúcimi MAID určitý zmätok,” uviedol Bureau. “Pýtajú sa, ‘je to v medziach zákona, je to povolené alebo nie? Niekedy [lekári] naozaj nevedia, či sú v práve alebo nie, a niekedy’nie sú.”

Toto je tiché priznanie, že niektorí z tých, ktorí sú schválení na eutanáziu, v skutočnosti nie sú oprávnení. V skutočnosti Bureau vo svojom memorande výslovne uvádza, že ľudia, ktorí žiadajú o eutanáziu z dôvodu vysokého veku, nie sú oprávnení a že zo zákona sa vyžaduje druhé, nezávislé stanovisko lekára’. Podľa krajskej televízie Bureau poznamenal, že “akákoľvek odchýlka od pravidiel môže byť šikmou plochou, najmä preto, že komisia zaznamenáva zvýšený počet žiadostí o MAID” — závratných 500 každý mesiac, z ktorých údajne len dve alebo tri nespĺňajú podmienky oprávnenosti.

“Je príliš skoro na to, aby sme mohli konštatovať, že došlo k posunu v podávaných MAiD, ale od poskytovateľov sa vyžaduje veľká prísnosť a od komisie veľká ostražitosť,” napísal úrad. V zápisnici sa uvádza, že sa šírili nepravdivé informácie o pokročilých pokynoch; že niektorí žiadatelia o eutanáziu nedostali dostatok času na zváženie svojho rozhodnutia, pričom medzi návštevami lekára’je potrebný väčší priestor; a že “nakupovanie priaznivého druhého názoru nie je prijateľnou praxou.”

Podľa komisie sa v rokoch 2021-22 nedodržali pravidlá pri 15 úmrtiach v dôsledku eutanázie, z ktorých šesť sa týkalo obetí, ktoré netrpia vážnym alebo nevyliečiteľným ochorením. Napriek banálnemu, byrokratickému jazyku je dôležité, aby nám neunikli dôsledky tejto správy: lekárom podanými smrtiacimi injekciami bolo usmrtených šesť ľudí, ktorí nespĺňali ani voľné quebecké’kritériá. V civilizovanej krajine by to bola správa na titulných stranách novín a vyvolala by všeobecné zdesenie. Ale niekoľko “prešľapov” — teda niekoľko zabitých ľudí navyše — je zrejme prijateľnou cenou za náš režim eutanázie.

Predpokladá sa, že kanadských’aktivistov za samovraždu rozrušila — nie správa, že niektorí ľudia boli dosť možno zabití nezákonne, ale to, že vôbec bola vyslaná nejaká varovná správa. Georges L’Espérance, neurochirurg a predseda Quebeckej asociácie za právo na dôstojnú smrť, povedal, že memorandum by mohlo “stigmatizovať eutanáziu a že prudko rastúce čísla sú len výsledkom toho, že ľudia pochopili svoje možnosti. “Problémom je, že mnohí lekári budú takýmto memorandom zastrašení, povedal. “Povedia, že nechcú “podať] žiadnu MAID, pretože majú strach.”

Ktorý človek reaguje na varovanie lekárom, že by nemali “zabíjať viac ľudí, ktorí nemajú “nárok” na štátom poskytovanú samovraždu, sťažnosťou, že toto memorandum môže stigmatizovať štátom poskytovanú samovraždu? Máme svoju odpoveď. Kanadsk’í aktivisti za samovraždy sú jedni z najnebezpečnejších ľudí v krajine a ich propagácia priamo ohrozuje životy ľudí trpiacich duševnými chorobami, samovražednými myšlienkami a postihnutím.