aguiar-810x500.jpg

Vatikánske zdroje tipujú organizátora Svetových dní mládeže ako budúceho šéfa vatikánskeho dikastéria

60
Neutral

Uznávaný taliansky katolícky blog s odvolaním sa na vatikánske zdroje informoval, že kontroverzný organizátor Svetových dní mládeže má nastúpiť na post prefekta vatikánskeho dikastéria pre laikov, rodinu a život.

Blog Messa in Latino (MiL) uviedol, že dezignovaný kardinál Américo Manuel Alves Aguiar bude čoskoro vymenovaný za prefekta Dikastéria pre laikov, rodinu a život, ktoré zriadil pápež František v septembri 2016

MiL s odvolaním sa na zdroje “na najvyšších miestach”napísal, že fámy okolo Aguiarovho’presunu na dikastérium “sú čoraz naliehavejšie.Tie sa rozprúdili obzvlášť intenzívne po tom, čo Aguiara - súčasného pomocného biskupa Lisabonu - pápež František nevybral za nového lisabonského patriarchu, čo podnietilo špekulácie, že biskup by mohol byť určený na vatikánsky post. Pápež 10. augusta vymenoval za nového lisabonského patriarchu biskupa Ruia Manuela Sousu Valériu, ktorý bol predtým biskupom pre portugalskú armádu.

Dikastérium spojilo úlohy Pápežskej rady pre laikov a Pápežskej rady pre rodinu. Od svojho vzniku ho viedol kardinál Kevin Farrell, americký kardinál so silnými väzbami na znevažovaného exkardinála Theodora McCarricka. Farrell sa naďalej teší výraznej priazni pápeža Františka.

Sám Aguiar sa určite teší osobitnej a trochu bezprecedentnej priazni pápeža Františka. Pomocný biskup, ktorý bude vymenovaný na nadchádzajúcom septembrovom konzistóriu kardinálov, bude druhým najmladším kardinálom voliteľom v kolégiu a štvrtým portugalským kardinálom, ktorého vytvoril pápež František.

Biskupom je len štyri roky. Predtým 49-ročný prelát pôsobil v rokoch 1994 - 1997 ako člen rady svojej miestnej Socialistickej strany.

Aguiar bol tiež predsedom organizačného výboru Svetových dní mládeže (SDM), ktorý pôsobí pod hlavičkou Dikastéria pre laikov, rodinu a život.

Krátko pred Svetovými dňami mládeže Aguiar vyvolal kontroverziu, keď v rámci medzinárodného stretnutia mladých citoval pápeža Františka’ Fratelliho Tuttiho a zľahčoval úsilie o obrátenie. Médiám povedal, že cieľom stretnutia je predovšetkým podpora bratstva: 

Radujte sa z toho, že ste spolu. A nakoniec sme si spojili ruky a povedali si ‘Inak myslím, inak cítim, inak si organizujem život, ale sme bratia a spoločne budeme budovať budúcnosť.’ To je hlavné posolstvo stretnutia so živým Kristom, ktoré chce pápež ponúknuť mladým ľuďom. Nechceme ľudí obracať na Krista, na Katolícku cirkev alebo niečo podobné. Absolútne!"

Podpísal substrát sa pokúsil objasniť, že cieľom Svetových dní mládeže je pozvať “všetkých mladých ľudí, aby sa stretli navzájom, aby sa stretli s pápežom a aby zažili živého Krista.” “Nevnímam Svetové dni mládeže”ako príležitosť na aktívny prozelytizmus, ako podujatie, ktoré sa snaží obrátiť každého, kto náhodou príde,” uviedol.

The Pillar v polovici júla informoval, že proti prípadnému vymenovaniu Aguiara’do čela patriarchátu v Lisabone sa postavila široká škála kňazov z lisabonského patriarchátu – od mladých a konzervatívnejšie orientovaných až po starších a liberálnejších” –. Kňazi sa odvolávali na Aguiarovu’nedostatočnú pastoračnú skúsenosť a jeho “údajne plytkú spiritualitu.

Ak bude Aguiar skutočne vymenovaný do čela dikastéria, bude mať na starosti úloha “podpora života a apoštolátu veriacich laikov, za pastoráciu mladých, rodiny a jej poslania, za nasledovanie Božieho’plánu a za ochranu a podporu ľudského života.”

Dikastérium, ktoré je vo svojej bežnej činnosti rozhodne orientované navonok, odzrkadľuje svoju mladosť tým, že svojou prezentáciou patrí medzi najmodernejšie vatikánske’kuriálne orgány: jeho webová stránka a zdroje sú prezentované v mnohých jazykoch a využívanie sociálnych médií je kľúčovou témou činnosti – oboje je pre Vatikán mierne zriedkavé.

Ale Aguiarove’výsledky v oblasti propagácie katolicizmu čelili aj ďalšej ostrej kritike. Začiatkom tohto roka kolektív poľských rodičov písal pomocnému biskupovi so žiadosťou, aby z webovej stránky Svetových dní mládeže odstránil propagáciu pro-potratovej agendy OSN’do roku 2030: 

Píšeme, aby sme požiadali o odstránenie Agendy 2030 s Cieľmi udržateľného rozvoja (ďalej len “Ciele”) ako smerodajného prvku z programu Svetových dní mládeže, o zrušenie partnerstva s GTI (a odstránenie odkazov na webové stránky GTI) a o obnovenie náboženského charakteru Svetových dní mládeže bez zahrnutia akýchkoľvek politických programov a propagácie iných náboženstiev (budhizmu) prostredníctvom webových stránok GTI.

Upozornili na “vážne riziko”, že propagácia takýchto ideológií bude mať “negatívny vplyv” na účastníkov Svetových dní mládeže. 

Organizátori Svetových dní mládeže zverejnili “Záväzok udržateľnosti” list na oficiálnej webovej stránke, v ktorom sa uvádza, že podujatia majú za “poslanie” cieľ stavať “na celosvetovo prijatých cieľoch udržateľnosti,” ako sú formulované v “dokumente Ciele Laudato si’ predložené Vatikánom, ako aj Agenda 2030 Organizácie Spojených národov (SDGs).”

Webová stránka Svetových dní mládeže následne zmenila list, aby objasnila, že jej schválenie agendy sa uskutočňuje len v súlade s “orientáciami Svätej stolice.” Ako LifeSiteNews a mnohé ďalšie pro-life organizácie informovali, Agenda 2030 a 17 cieľov udržateľného rozvoja (SDG) OSN’sú v podstate pro-potratové, pro-kontraceptívne a pro-kontrolu populácie.

Aj keď bol list na stránke WYD’mierne pozmenený, Aguiar neuspokojil obavy vyjadrené poľskými rodičmi. Tí potvrdili portálu LifeSite, že hodinu po tom, ako kontaktovali Aguiara a kardinála Farrella, dostali od Aguiara niečo, čo vyzeralo ako “kopíruj a vlož” odpoveď, ktorá neriešila žiadne z ich obáv.

Nasledujúca komunikácia s oboma prelátmi zostala bez odpovede. Skupina odvtedy poslala biskupovi a Farrellovi ďalší list, v ktorom sa snažila získať vecnejšiu odpoveď. Odpoveď zatiaľ nedostala.